12 şehir 15 adres: Çorum da var

Hürriyet, 12 şehir 15 adreste mutlaka görülmesi gereken kültür hazinelerini yazdı. Listede Hititlerin başkenti Hattuşa yer aldı.

17 Eylül 2022 Cumartesi 22:50
12 şehir 15 adres: Çorum da var

Hürriyet, 12 şehir 15 adreste mutlaka görülmesi gereken Türkiye'nin kültür hazineleri açık hava müzelerini yazdı.

İsmail Sarı imzalı haberin girişi bölümünde; “Anadolu toprakları, antik çağlardan itibaren sayısız medeniyete ev sahipliği yapmış bereketli bir diyar... Günümüzde ise bu medeniyetlerden bizlere kalan pek çok kültürel hazine bulunuyor. Hazır güz mevsimine adım attığımız şu günlerde bu kültürel değerleri keşfetmeye ne dersiniz? Uzmanlarımıza ‘Mutlaka görülmesi gereken açık hava müzeleri hangileri?’ diye sorduk. 12 şehirden müze kartla giriş yapılabilen birbirinden özel 15 adresi önerdiler.”ifadelerine yer verildi.

Kültür hazinesi 12 şehir ve 15 adres arasında Hitit medeniyetinin başkenti Hattuşa yer alırken, şu bilgiler aktarıldı:

Oldukça büyüleyici: Hattuşa Ören Yeri/ÇORUM

Çorum’un Boğazkale ilçesinde yer alan Hattuşa, Hitit İmparatorluğu’nun başkenti ve Anadolu tarihinde yüzyıllar boyu merkez konumunda olan özel bir yer. Çorum’un Boğazkale ilçesine 4, il merkezine ise 80 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Tarih boyunca önemli medeniyetlere ev sahipliği yapması nedeniyle kent oldukça geniş bir alana sahip.

Özellikle başkent olduğu M.Ö 17. yy ve 13. yy tarihleri arasındaki dönem en yükselişe geçtiği dönem olarak biliniyor. Hattuşa Antik Kenti’nde ilk kazı çalışmaları ise 1834 yılında yapıldı. Yapılan kazılar sonucunda kentte dünyada yapılan ilk yazılı antlaşma tabletlerine rastlandı.

“Hattuşa çok büyük bir alana yayıldığı için arabayla da gezilebiliyor. Bölge, Aşağı Şehir ve Yukarı Şehir olmak üzere ikiye ayrılıyor. Aşağı Şehir günlük yaşantının geçtiği bölge… Yukarı Şehir ise çok sayıda tapınağın bulunduğu ve bu bölgeyi çeviren surlarda kapılar bulunan kutsak bölge” diyen Didem Mutçalıoğlu, öne çıkan kalıntılarla ilgili şu bilgileri paylaştı:

“Yukarı Şehir tarafında yığma taşlarla oluşturulmuş sur duvarlarında bulunan anıtsal kapılar görülmeye değer. Aslanlı kapı en ünlü ve fotoğrafını en çok gördüğünüz kapı. Bunun dışında Sfenksli Kapı ve Kral Kapı da girişindeki heykelleriyle Hitit taş işçiliğinin en güzel örneklerini sunuyor. Tabi buradaki heykeller gerçekleri değil, orijinalleri müzelerde sergileniyor. İlginç bir ayrıntı da şimdi yıkık durumda olan ‘Büyük Tapınağın’ içinden zamanında Mısır ile yaptıkları ‘Kadeş Anlaşması’nın tabletinin bulunmuş olması."

Haberin tamamını linkten okuyabilirsiniz...https://www.hurriyet.com.tr/gundem/turkiyenin-kulturel-hazineleri-acik-hava-muzeleri-12-sehir-15-adres-42138342

Son Güncelleme: 18.09.2022 12:54
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Gurbetçi 2022-09-18 12:30:04

Kent konseyi sus olarak vitrinde gorunuyor..hicbi faaliyetini duymuyoruz..