Aşık Mahzuni Şerif anıldı

TDED Osmancık Şubesi Aşık Manzuni Şerif'i andı

31 Ekim 2017 Salı 23:19
Aşık Mahzuni Şerif anıldı

Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Osmancık Şubesi'nce düzenlenen ‘Gidenlerden Kalanlar’ programında Âşık Mahzuni Şerif anıldı.

Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Osmancık Şubesi Çok Amaçlı Salonu’nda düzenlenen programda, Âşık Mahzuni Şerif'in hayatından kesitler sunan Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Osmancık Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Cem Örtün, şöyle dedi; ' Hozat’tan göç eden dedeleri o zamanlar Afşin’e bağlı günümüzde Elbistan’a bağlı olan Berçenek köyünü kurarlar.

1943 te doğmuştur nüfusuna 1940 yazılır. Köyünde okul olmadığı  için komşu köyde Alembey köyüne gidip eski yazı öğrenip Kur’an eğitimi alır. 1956’da köyüne okul gelir.


Sırasıyla Mersin astsubay yetiştirme okulunu ve Ankara ordudonatım teknik okulunu bitirir. Gönlü sazında ve sözündedir. 12 yaşından itibaren saz çalıp söylemeye başlar. Fikir dünyası Pir Sultan Abdal’dan, tavırları Aşık Veysel’den ve söyleyiş tarzı Davut Sulari’den etkilenmiştir.


Kendi deyimiyle ‘Benim yaptıklarımla iyi asker olunmazdı, bende sazımı alıp hakkın sevginin askeri oldum.’  demiştir. 
1963’te Hürriyet gazetesi yazarı Cüneyt Arcayürek’le tanışır ve gazetelerde tanıtılır. Artık meşhurdur Türkiye’de ve yurt dışında turneler yapar.

Dönemin meşhur popçuları Selda Bağcan, Cem Karaca, Edip Akbayram  Mahzuni’nin eserlerini okumaktadır. Okuduğu eserler nedeniyle  sık sık mahkemelik olmuş dönem dönem hapis cezası almıştır. 
Mahzuni asla bir insana dili, dini, mezhebi için kötü söz söylememiştir. Ona göre sadece iyi insan ve kötü insan vardır. Hakka giden yol sevgiden geçer. Halkı tanımayan Hakkı da tanımaz.

Kendisinin yasaklı olduğu dönemde bile TRT’de 100 yakın eseri okunmaktadır. Çağın en büyük üç ozanından birincisi olmuştur. 
17 Mayıs 2002’de hakka yürüdüğünde 55 kaset, 453 plak, 8 kitap, TRT tarafından hazırlanmış iki belgesel  ve gönüllerde binlerce türkü bırakmıştır.”

Programda Âşık Mahzuni Şerif'in sevilen türküleri hem kendi sesinden dinlendi  hem de canlı olarak Barış Boyar, İsmail Kabakdere ve Barış Odabaşı tarafından seslendirildi.





Son Güncelleme: 01.11.2017 00:22
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.