Avustralya’da Lale Festivali

Avustralya Türk Kültür Platformu öncülüğünde bu yıl 9.’su düzenlenen Geleneksel Türk Lale Festivali, haftasonu geniş bir katılım ve büyük bir coşku içinde yapıldı.

18 Eylül 2013 Çarşamba 15:28
 Avustralya’da Lale Festivali

Avustralya Türk Kültür Platformu öncülüğünde bu yıl 9.’su düzenlenen Geleneksel Türk Lale Festivali, haftasonu geniş bir katılım ve büyük bir coşku içinde yapıldı.

Koordinatörlüğünü Çorumlu hemşehrimiz Hilkat Özgün’ün yaptığı ve Türkiye’nin yurtdışındaki tanıtımını amaçlayan Festival, 13-15 Eylül tarihleri arasında Tesselaar Lale Bahçesi’nde düzenlendi. Festivale hafta sonu havanın sıcak olması nedeniyle onbinlerce insan katıldı. Türkler’in yanı sıra neredeyse her milletten ziyaretçiye sahip olan festival, Avustralya’nın Viktorya Eyaleti Silvan bölgesinde bulunan lale bahçelerinde Türkiye havası estirdi.

Festival, Avustralya'da Türkiye'nin tanıtımını yapmak, Avustralya'da yaşayan ve diğer ülkelerden turlarla gelerek lale bahçelerini ziyaret eden ziyaretçilere Türk kültürünü, sanatını, müziğini, mutfağını, tarihini ve geleneklerini duyurmak açısından önemli rol oynadı.

Avustralya Türk Kültür Platformu'nun davetlisi olarak 9. Lale Festivali kapsamında festivale Sydney’den katılan Ebru ve Minyatür Sanatçısı Gülay Pelin, ebru ve minyatür sanatlarını uygulamalı olarak tanıttı. Melburnlü yerel Ebru sanatçısı Leyla Gencer ise ebru sanatının tanıtımında bu sene ikinci kez olarak festivalde yer aldı. Festival ziyaretçileri uygulamalı ebru standının önünde kuyruklar oluşturdular.

Türk mutfağı festivale damga vurdu

Festivale Türk mutfağı damgasını vurdu. Türk mutfağından birçok örneğin sunulduğu festivalde ayrıca Türk kahvesi, Türk çayı, lokum, baklava ikramları ve satışları yapıldı. Festival çerçevesinde 3 gün boyunca minyatür sanatı, ebru, çini, kilim ve halı dokuma gibi klasik Türk el sanatları tanıtıldı.

Türk-Japon dostluğu pekişti

Festival bu sene Hollanda, Japonya ve Avustralya gruplarının katılımı ile gerçekleşti.  Bu da Avustralya Türk Kültür Platformu’nun Avustralya'da faaliyet gösteren diğer toplum dernekleriyle uyum ve işbirliği içinde olduğunu gösterdi. 30 kişilik Japon toplum gönüllülerinin origami kağıtlarından lale yaparak festival ziyaretçilerine armağan etmeleri sempati topladı. Türk - Japon dostluğu bir kez daha bu festivalde pekişti.

T.C. Melburn Başkonsolosu Seyit Mehmet Apak, geçtiğimiz Pazar günü festivali ziyaret etti. Festivale ailesi ile birlikte katılan Başkonsolos Seyit Mehmet Apak'a Konsoloslar ve Başkonsolosluk görevlileri eşlik etti. Festival kapsamında festivale katılan sanatçılar ve folklor gruplarına Avustralya Türk Kültür Platformu adına ödüllerini takdim eden Apak, bu sene dokuzuncusu düzenlenen Türk Lale Festivali’nin kültürleri kaynaştırma ve Türk toplumunu böylesine güzel bir ortama bir araya getirmenin önemine değindi.

Gazi Yalçın’dan müzik ziyafeti

Festivalin sahne programlarını Türk toplumunun yakından tanıdığı, eski TRT sanatçılarından Gazi Yalçın organize etti. İzleyiciler Gazi Yalçın yönetiminde sahne alan yerel sanatçıların icra ettiği müzikle tüm Anadolu’yu adım adım dolaştılar. Sanatçı Gazi Yalçın ve başarılı ekibi izleyicilere üç gün boyunca müzik ziyafeti verdi.

Festivale Mt Hira Koleji öğretmenlerinden Serkan Tümkaya öğrencileri ile gönüllü olarak katılarak Kafkas dansları ile renkli bir gösteri yaptı. Ayrıca oryantal dansları ile üç gün boyunca sahne alan Demet, yerli ve yabancı tüm izleyicileri hayran bıraktı.

Avustralya'nın Avrupa gibi olmadığına vurgu yapan Avustralya Türk Kültür Platformu Başkanı Hilkat Özgün, “Avustralya’da birçok insan Türkiye’yi tanımıyor. Türkiye'ye çok uzak bir ülkede yaşıyoruz. Avrupa'da herkesin Türkiye ile ilgili bir fikri, bir imajı var. Onun için burada ülkemizin tanıtımı çok önemli. Türkiye’nin tarihini, coğrafi güzelliklerini ve kültürünü Lale Festivali aracılığı ile tanıtmaya çalışıyoruz ve bunda da oldukça  başarılı olduğumuzu düşünüyorum. Avustralya Türk Kültür Platformu etkinlikleri 2015 yılında Avustralya ve Türkiye’de kutlanacak olan Çanakkale Savaşlarının 100. yılı kutlamaları için önemli bir alt yapıdır.” şeklinde konuştu.





Son Güncelleme: 18.09.2013 15:31
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.