Aylardır devir bekliyor!

Alacahöyük’teki Hitit Barajı’nın Alaca Kaymakamlığı'na devir onayı aylardır yapılamıyor.

25 Eylül 2018 Salı 21:55
Aylardır devir bekliyor!

MUSTAFA DEMİRER

Hititler dönemine ait Anadolu’nun ilk barajı olma özelliği taşıyan ve koruma altına alınan Alacahöyük’teki Hitit Barajı’nın devir işlemi aylardır yapılamıyor.

TARİHİ BARAJ BİR TÜRLÜ DEVREDİLMİYOR

Edindiğimiz bilgiye göre, önceki adıyla Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın yapımını üstlendiği Hitit Barajı Rekreasyon Projesi tamamlanırken, DSİ Genel Müdürlüğü’nden Alaca Kaymakamlığı’na devir işlemi bir türlü gerçekleşemiyor. Bu nedenle bölgede otluk alanlar temizlenemiyor, bazı eksiklikler giderilemiyor ve dolayısıyla tarihi bölge yerli ve yabancı turizme de açılamıyor.

KAYMAKAMLIK VE DSİ ARASINDA PROTOKOL YAPILDI

6.7 milyon ihale bedelli projenin tamamlanmasının ardından Alaca Kaymakamlığı ve DSİ arasında devir protokolü imzalandı. Ayrıca Alaca Belediyesi de bir alt protokolle sürece dahil edildi. DSİ 5. Bölge Müdürlüğü Hitit Barajı’nın Alaca Kaymakamlığı’na devrini imzalayıp Genel Müdürlüğe gönderdi. Ancak aylardır beklenmesine rağmen DSİ Genel Müdürlüğü’nden barajın kaymakamlığa devrini öngören onay imzası çıkmadı. Alaca’nın yanı sıra Çorum turizmini olumlu anlamda sürükleyecek olan tarihi barajın devir sorunu çözülürse Alaca Kaymakamlığı ve Belediyesi tarihi bölgede ufak-tefek eksiklikleri kısa sürede giderecek. Yerli ve yabancı turistler için yapılan tesisler işletmeye açılacak. Bölge daha fazla vakit kaybetmeden turizme açılacak.

HİTİT BARAJI’NDA GEZİNTİYE NE DERSİNİZ?’

Kültür ve Turizm Müdürlüğü de yol boylarına ‘Hitit Barajı’nda gezintiye ne dersiniz?’ başlıklı tanıtım reklamları hazırlayacak.

YEREL SİYASET DEVREYE GİRMELİ

2015 yılında ihalesi yapılan, 2017 yılında bitirilmesi öngörülen ancak 2018’e sarkan Hitit Barajı projesinde bu kez de Ankara’da yaşanan bürokratik engel karşımıza çıktı. Baraj çevresinde rekreasyon projesi tamamlanmasına rağmen DSİ Genel Müdürlüğü’nden Alaca Kaymakamlığı’na devir onayı aylardır alınamadı. Meselenin bürokratik yollarla halledilmesini zaman aldığından kati çözüm için yerel siyasetin temsilcilerinin devreye girmesi bekleniyor.

DSİ TARİHİ BARAJA SAHİP ÇIKMIŞTI

Dünyanın en büyük medeniyetleri arasında yer alan Hititlerin, 3 bin yıl önce inşa ettiği baraj, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Alacahöyük Kazı Başkanlığı tarafından Alacahöyük Sit Alanı dışında bir Hitit Barajı Rekreasyon projesine dahil edilmişti. 2002 yılında yapılan kazılarla ortaya çıkan 2,5 metre yüksekliğinde 20 bin metreküp su hacmine sahip Hitit Barajı'nın yer aldığı 277 dekarlık rekreasyon alanında turistler için hizmet tesisleri inşa edildi.

REKREASYONDA NELER VAR?

Alacahöyük Kazıları Araştırma Merkezi, misafirhane, kütüphane, sergi ve konferans salonu, satış büfeleri, yürüyüş bantları, otopark, Hitit arabalarıyla yapılabilecek geziler için yollar, baraj ve kazı alanları için seyir terasları, doğal tarım alanları, laboratuvar, atölyeler ve çalışma ofisleri gibi birçok sosyal tesisi içerisinde barındıran projenin tamamlanmasıyla ilk çağda Avrupa ve Ortadoğu’nun mitolojisini, dilini, dinini, siyasetini büyük ölçüde etkileyen Hititlerin en önemli yerleşim merkezleri arasında yer alan Alacahöyük'e gelen yıllık 35 bin dolayındaki turist sayısının 100 bine çıkarılması hedefleniyor. Hatta Alacahöyük’ü cazibe haline getirecek projenin açılışını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yapması planlanıyordu.

Son Güncelleme: 26.09.2018 10:33
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner165