Gecikmiş bir hakkın teslimi

Mutfak Araştırmacısı Ömür Akkor'u kente davet ederek yöresel lezzetlerimizi tanıtan, ikinci bir hamle ile fahri hemşehri ilan eden Çorum Belediyesi'nin gayretleri takdire şayan.

19 Ocak 2023 Perşembe 23:23
Gecikmiş bir hakkın teslimi

MUSTAFA DEMİRER

Ünlü Gurme, Gastronomi Uzmanı ve Mutfak Araştırmacısı Ömür Akkor, TRT 1’de ‘Pelin Çift ile Gündem Ötesi’ programında, Türkiye’nin en iyi mutfağının Çorum olduğunu söylemiş, hatta daha iddialı sözlerle Gaziantep, Hatay ve Kilis’e atıfta bulunarak, Çorum mutfağının ‘çok gizli’ bir mutfak olduğunu ifade etmişti. Bilhassa kentin münbit topraklarından üretilen kaliteli buğday ile hazırlanan meşhur Çorum baklavası ve hamur işlerine ayrı parantez açarak, ‘Çorumlunun yaptığını herkes yapamaz, kimse yapamaz’ ifadelerine yer vermişti.

Ünlü gurmenin yöresel mutfağımıza dair sözlerini duyarak oldukça şaşıran ünlü program yapımcısı ve sunucusu Pelin Çift de, “Çorum’u daha çok keşfetmemiz lazım. Ama senin Çorum’un ismini böyle vurgulayarak ortaya koyman bence çok önemli bir şey. Acilen Çorum’a gelmemiz lazım.” diye konuşmuştu.

TEMMUZ'DA YAYINLANAN PROGRAMDAN SONRA

12 Temmuz’da yayınlanan programdan sonra kimse üzerine vazife çıkarmayınca bu sütunlarda ‘Kimseden tık yok’ demiş, şu yorumu yapmıştık; “…Program 12 Temmuz’da yayınlandı ve özetle yukarıdaki çarpıcı sözler dile getirildi. Ünlü gurme o kadar samimi ve inanarak konuştu ki, biz bile dinlediğimizde şaşırıp kaldık. Programa şahit olanlar veya haberi okuyanlar da bizimle hemfikir. Reklam ve halkla ilişkiler sektöründe uzman olanlar daha iyi bilirler, üste para verseniz bile bu kadar güzel sözlerle ve vurguyla kent mutfağını tanıtamazsınız. Hal böyle iken, konuşulanların üzerinden tam bir buçuk ay geçti, şehirde hiç kimseden tabiri caizse ‘tık’ yok. Böyle bir fırsatı değerlendirmek için daha neyi bekliyoruz? Ortam hazırken bu övgüleri Çorum için fırsata çevirmemiz gerekmez mi?

NELER YAPILABİLİR?

Mesela ünlü Gurme ve Gastronomi Uzmanı Ömür Akkor ve programcı Pelin Çift ile görüşülebilir. Dikkat çeken kapsamlı bir organizasyonla bu isimler aracılığıyla ünlü gurmeler, aşçılar memlekete davet edilebilir. Çok fazla maliyet gerektirmeden sponsorluk mecrası da değerlendirilerek Çorum’un mutfağı, yöresel yemekleri, tarihi ve kültürü tanıtılabilir. Bunlar hemen akla gelenler. Dahası için fikir yürütülebilir. Ama önce bir şeyler yapmayı istemek lazım değil mi?” demiştik.

10 YIL ALACAHÖYÜK'TE ÇALIŞTI

Esasında Şef Ömür Akkor'un Çorum'a dair sözleri ilk değildi. Kendisi daha önce de kente gelip başta tandır ve İskilip Dolması olmak üzere çeşitli tanıtım etkinliklerine katılmıştı.

Bu arada Ömer Akkor'un Arkeolog olarak Alacahöyük kazılarında merhum Prof. Dr. Aykut Çınaroğlu ile birlikte 10 yıl çalıştığını hatırlatalım. 

VE AYLARDAN KASIM

Çorum Belediyesi Çorum mutfağının lezzet çeşitliliğini dünyaya tanıtmak hedefiyle Türkiye mutfağı üzerinde çalışmalar yapan ünlü şef, seyyah ve mutfak araştırmacısı Ömür Akkor’u geçtiğimiz kasım ayında kente davet etti. Yöresel lezzetlerin sunulacağı bir restoranın hizmete açılacağı tarihi Velipaşa Hanı’nda kapsamlı bir tanıtım yapıldı. Ünlü Gurme Ömür Akkor, Türkiye’de gastronomi alanında en zengin mutfağın Çorum’da olduğunu bir kez daha ifade etti, daha fazlasını dillendirdi. Organizasyon yaygın basında da yer buldu.

Çorum Belediyesi bununla kalmayıp güzel bir hamle daha yaparak ünlü şefe geçtiğimiz aylarda ‘Fahri Hemşehri’ unvanı verdi. İdarenin teklifi Belediye Meclisi’nce onaylanınca, Çorum, Ömür Akkor gibi önemli bir tanıtım elçisi kazandı.

ÜYÜK SARIMSAĞI

Aynı isim yine TRT 1’de en son yayınlanan son Gündem Ötesi programında “Üyük Sarımsağı Taşköprü kadar kıymetli’ diyerek şehirde üretimi yaygınlaşmaya başlayan yerli sarımsağa dikkat çekti.

GAYRETLER TAKDİRE ŞAYAN

Fahri hemşehrimiz Ömür Akkor deyim yerindeyse Türkiye’ye Çorum’u tanıtırken, şehrin yöresel lezzetlerine ve yetiştirilen yerli ürünlerinin tanıtımına katkı sağlayacak fikirleri hayata geçiren Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Agşın ve çalışma ekibinin gayretleri de takdire şayan.

Son Güncelleme: 20.01.2023 19:15
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Doğru söyleyeni dokuz köyden kovarlar 2023-01-20 18:12:14

Çorumun güzel insanlarını o kadar güzel uyutuyorlar ki, en güzel örneği Ömür Akkor'un bu kadar güzel Çorum'u övmesini bile hazmedemiyenler oldu. Elimize geçen bütün fırsatları görmüyoruz, duymuyoruz, konuşmuyoruz. Çorum'un geriye gitmesinin en güzel örneğidir. Dünya'dan bir haber yaşıyoruz. Bana dokunmayan yılan bin yaşasın. Olan Çorum'a oluyor, olan Çorum'lulara oluyor. Güzelim memleketimiz, her geçen sene daha da geriye gidiyor.

Avatar
Mert 2023-01-20 22:56:49

Kusura bakmasınlar çorum erkleri ayaklarına gelen bir fırsatı daha kullanamadılar. Vizyonsuzluk, küçük düşünmek sonuç fıs..

banner165