Hitit Barajı turizm sezonuna açılıyor

Anadolu’nun ilk barajı olma özelliği taşıyan Hitit Barajı Rekreasyon Projesi tamamlanarak bu yıl turizm sezonuna açılıyor

04 Mart 2018 Pazar 17:48
Hitit Barajı turizm sezonuna açılıyor

MUSTAFA DEMİRER

Hititler dönemine ait Anadolu’nun ilk barajı olma özelliği taşıyan ve koruma altına alınan Alacahöyük’teki Hitit Barajı’nın çevresinde düzenleme yapılıyor. Hitit Barajı Rekreasyon Projesi’nin tamamlanarak 2018 yılı turizm sezonuna açılacağı belirtildi.

DSİ TARİHİ BARAJA SAHİP ÇIKTI

Dünyanın en büyük medeniyetleri arasında yer alan Hititlerin, 3 bin yıl önce inşa ettiği baraj, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Alacahöyük Kazı Başkanlığı tarafından Alacahöyük Sit Alanı dışında bir Hitit Barajı Rekreasyon projesine dahil edilmişti. 2002 yılında yapılan kazılarla ortaya çıkan 2,5 metre yüksekliğinde 20 bin metreküp su hacmine sahip Hitit Barajı'nın yer aldığı 277 dekarlık rekreasyon alanında turistler için hizmet tesisleri inşa edildi.

REKREASYON PROJESİ’NDE NELER VAR?

Alacahöyük Kazıları Araştırma Merkezi, misafirhane, kütüphane, sergi ve konferans salonu, satış büfeleri, yürüyüş bantları, otopark, Hitit arabalarıyla yapılabilecek geziler için yollar, baraj ve kazı alanları için seyir terasları, doğal tarım alanları, laboratuvar, atölyeler ve çalışma ofisleri gibi birçok sosyal tesisi içerisinde barındıran projenin tamamlanmasıyla ilk çağda Avrupa ve Ortadoğu’nun mitolojisini, dilini, dinini, siyasetini büyük ölçüde etkileyen Hititlerin en önemli yerleşim merkezleri arasında yer alan Alacahöyük'e gelen yıllık 35 bin dolayındaki turist sayısının 100 bine çıkarılması hedefleniyor. Alacahöyük’ü cazibe haline getirecek projenin açılışını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yapması planlanıyor.

TÜRKİYE’DE İLK; DSİ VAKFI YÖNETECEK

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, DSİ Genel Müdürlüğü, DSİ Vakfı, İl Kültür Turizm Müdürlüğü ile Alacahöyük Kazı Başkanlığı’nın ortak çalışmaları kapsamında Hitit Barajı Rekreasyon Projesi’nin Türkiye’de ilk defa DSİ Vakfı tarafından yönetilmesi öngörülüyor.

YOL BOYUNA TANITIM TABELALARI

Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün de önümüzdeki Nisan ayından itibaren yol boylarına ‘Hitit Barajı’nda gezintiye ne dersiniz’ başlıklı tanıtım reklamları hazırlayacağı ifade ediliyor.


VALİ KILIÇ NE DEMİŞTİ?

Öte yandan  Vali Necmeddin Kılıç, 2017 yılı Ağustos ayında İHA’ya yaptığı açıklamada, Hitit Barajı Rekreasyon Projesi ve Çorum turizminin geliştirilmesi için neler yapılacağına dair bilgiler vermişti.

3 BİN YILLIK BARAJ HALEN HİZMET VERİYOR

Vali Kılıç, medeniyetin beşiği Anadolu’da ilk medeniyetle ilgili işaretlerin Çorum sınırları içerisinde yer aldığını belirterek, dünya ülkelerinde okullarda öğretilen Hitit medeniyetinin Çorum topraklarında kurularak geliştiğini söyledi.

Çorum’da Hititlerin 3 bin yıl önce kurdukların barajın halen kesintisiz olarak hizmet ettiğini hatırlatan Vali Kılıç, “Ve bu dünyanın ilk bilinen barajlarından birisi olarak kayıtlara geçmiştir. Diğer bir özelliği barajın kesintisiz olarak tüm medeniyetlere hizmet etmesi ve halen de bu hizmetini sürdürmesidir. Bu barajı dünyaya tanıtmamız lazım. Bu barajı dünya entelektüel alemine ve bilim alemine tanıtmamız lazım. Bu barajdan iç ve dış turizmde istifade etmemiz lazım. Bu amaçlardan hareketle Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü barajın etrafında bir rekreasyon projesini hayata geçirdi. Güzel bir proje. Yakın zamanda tamamlanarak hem dünya bilimine hem dünya insanına hem de iç turizm ve dış turizme açma noktasında çalışmalar bir nihayete gelmiştir” diye konuşmuştu.
ÇORUM’A TURİST ÇEKİLMESİ
Çorum’a turist çekilmesi noktasında çalışmaların devam ettiğini anlatan Vali Kılıç, “ Dünyanın bu kadar ilgilendiği dünya insanlığının miras listesinde yer alan Hitit medeniyetinin çok daha fazla ziyaretçi ile tanışması gerekiyor. Bugün itibariyle müzemiz yılda 40 ila 50 bin ziyaretçiyi kabul etmektedir. Ama bu rakamın katlanması mümkündür. Ülkemize gelen Kapadokya’ya gelen turistlerin bir kısmını buraya çekilmesi yönünde çalışmalar devam ediyor. Şu an bu çalışmalar İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüz tarafından bu çalışmalar proje ediliyor. Hangi yöntemlerle iç turizme ve dış turizme bu alanları kazandıracağız, tanıtımda neler yapmamız gerektiği konusunda çalışmalarımız var. 2023 hedeflerine ilerlerken Çorum’a gelen turist sayısını birkaç katına çıkarmayı hedefliyoruz. Bunlar henüz mutfak çalışmalarıdır. Bu çalışmalar bittiğinde ilgili makamlara alt yapı çalışmaları, tanıtım çalışmaları, tanıtım çalışmalarıyla birlikte seyahat acenteleri ile görüşmek onları ikna etmek büyükelçilerle görüşerek bu konuda alt yapı oluşturmak için gayret edeceğiz. Bu gayretlere ilimizin yerel dinamiklerinin katılmasını da umuyoruz” şeklinde değerlendirmelerde bulunmuştu.

Son Güncelleme: 04.03.2018 20:27
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Hitit 2018-03-04 18:15:47

Süper olur gerçekten Çok iyi düşünülmüş