TRT 1’de Pelin Çift ile Gündem Ötesi Programı’nda ‘Anadolu’da ve Türkler’de Yemek Tarihi’ konulu programa konuk olan Gurme Şef Tarih Araştırmacısı Ömer Akkor, Hitit medeniyetinin şehirler kurarken, ticaret yaparken, metropoller inşa ederken Avrupa’nın ise bir köy olduğunu söyledi.
Alacahöyük'te merhum Prof. Dr. Aykut Çınaroğlu başkanlığındaki kazı evinde 7 yıl görev yapan Akkor, program sunucusu Pelin Çift’in sorularını cevaplandırdı. Akkor, Anadolu kültürü ve yemeklerinden bahsederken Hitit medeniyetini örnek göstererek şöyle dedi; “Biz evde yaptığımız herhangi bir yemeği önemsemiyoruz. Sürekli dışarıda daha iyisi olacağını düşünüyoruz. Böyle bir şey yok. Anadolu ve Türkiye’nin dünyada şampiyonlar liginde olduğu 3 konu var. Gıda ürünleri, yemekleri ve kültürü. İsteseler de istemeseler de elimize su dökemezler. Burada Hititler gibi bir imparatorluk yaşamış. 1300 yıl hakimiyet sürmüş. Ve 1300 yıl hakimiyet sürerken, ticaret yaparken, şehirler kurarken, metropoller inşa ederken Avrupa köy. Sen nasıl kültürü öğrenebilirsin. Bence bu bir vizyon.” Dedi.
HİTİTLER’DE KAYITLI 180 EKMEK VAR…
Çorum'da Hititler'den kalan bir nişan kurabiyesi geleneğinden bahseden Ömür Akkor, şöyle devam etti: “Hititler’de kayıtlı 160-180 arasında ekmek var. Şu anda Türkiye’de ekmek kitabı yok neredeyse. Nasıl kayıt bırakmışlar bize. Hitit sözlüğü inanılmaz bir sözlük. Ahmet Ünal Hoca yaşayan bir efsane. Çünkü bundan 4 bin yıl önce yazılmış bir dili 1000 sayfa sözlük yapmak, 550-600 sayfa gramerini yazmış. Bu sözlüğü yemek sözlüğü olarak kendim hazırlamak istiyorum. Ninda üzüm salkımı şeklinde bir ekmek. 4-5 bin yıl önce böyle bir tabir varmış ve soru işareti koymuş, yani olmayabilir. Çorum’un nişan kurabiyesi. Ninda ekmek olarak kalmamış. Ama günümüzde ben bu fotoğrafı 15 sene önce çekmiştim. Çorum’da kız istemeye giderken veya nişana giderken bu kurabiyeyi götürüyorsunuz."
ÖMÜR AKKOR HAKKINDA
Uludağ Üniversitesi İktisat Bölümü mezunudur. Halen ikinci üniversite olarak Anadolu Üniversitesi Kültürel Miras ve Turizm bölümüne devam etmektedir. Doğu Akdeniz Üniversitesi Gastronomi Bölümü'nde Anadolu Mutfak Tarihi, Osmanlı Mutfağı ve Türk Mutfak Tarihi dersleri vermektedir. Türk mutfağı üzerine seyahatler yapan Akkor, ''Türk mutfağı için 250.000 km'' projesi ile 77 ile ait yemek kayıtlarını ''M. Ömür Akkor Yemek Seyahatnamesi'' ile arşivlemektedir. Ulusal ve uluslararası dergilerde yayımlanmış 250'ye yakın makalesi olan Akkor yine ulusal ve uluslararası firmalarda Türk Mutfağı üzerine danışmanlıklar yapmaktadır. Türkiye'de basılan kitaplar; Bursa Mutfağı, Selçuklu Mutfağı, Osmanlı'dan Günümüze Yumurtalı Tarifler, Mutfaktan Güzel Kokular Geliyor, Anadolu'nun Eski Tadı - Ömür Akkor Yemek Seyahatnamesine Giriş Cilt.1, Sağlıklı Şekersiz Tatlılar, Türk Mutfağından Pratik Tarifler, Alafranga Yumurta Tarifleri, Osmanlı Mutfağı, Ömür Akkor'la Mutlu Tarifler, Ömür Akkor'dan Anadolu Tarifleri, Pınar'la Kahvaltının Tadı. Yurtdışında Basılan Kitaplar; Best Egg Recipes, Seljuks Cuisine, Pratical Recipes, Ottoman Cuisine, Healty Dessert, Early Islamic Art Cuisine, Recetas De Hueva, Les Reccettes a Base D'oeufs, Reccettes de Dessert Sains, Postres Saludables (Gourmand Cookbook Awards Best Translate Cookbook in Spain 2014), Naturlish Süss, Turkisch Kochen für Anfanger, Anatolishe Küche, Sağlıklı Şekersiz Tatlılar (Rusça), Yumurtalı Tarifler (Rusça), Gerichte aus der Turkischen und Internationalen Küche (Gourmand Cookbook Awards Best Innovative Cookbook in Germany 2014, Almanca Görme Engelliler Yemek kitabı) Dijital kitaplar; Bursa Mutfağı, tüm yabancı yayınların e-kitap hali bulunmaktadır. Sesli Kitaplar; Mutfaktan Güzel Kokular Geliyor (Türkiye'nin ilk görme engelliler sesli kitabı), Gerichte aus der Turkischen und Internationalen Küche.
Şehrin hem bürokrasisi hem siyasileri Ömür Akkor Bey'le çok daha yakın ilişkiler geliştirmeli. Hak ettiği değeri şehir vermeli.
Enerjisi çok yüksek , Çorum aşığı , bir çok Çorumludan daha Çorumlu biri.. desteklenmeli
Bu genç Çorum aştığını şehir desteklesin.