İlk film okuması ‘İmparatorlar Kulübü’

Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Osmancık Şubesi eğitim öğretim yılının açılmasıyla birlikte eğitim...

09 Ekim 2014 Perşembe 18:37
 İlk film okuması ‘İmparatorlar Kulübü’


Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Osmancık Şubesi eğitim öğretim yılının açılmasıyla birlikte eğitim, kültür ve sanat faaliyetlerine başladı.


Dernek faaliyetlerine ‘İmparatorlar Kulübü’ adlı film okuması ile başladı. Filmin öğretmen-öğrenci ilişkileri ve karakter eğitimi üzerine yapılmış güzel filmlerden biri olduğu belirtildi.


Film üzerinde genellikle şu konular üzerinde duruldu:


İnsanın karakteri onun yazgısıdır. Filmde karaktere çarpıcı bir vurgu yapılarak kişilik gelişimi için ilk adım doğru bir tespitle, köklü bir biçimde atılır.


Film Yunan ve Roma medeniyetlerine vurgu yaparken asıl batı medeniyeti yükseltilmeye çalışılıyor.


Kasıtlı cehalet asla affedilemez sözü ile cehaletin farklı farklı olduğu gerçeğine vurgu yapılır.


Bir düşünürün “ eğitim kovayı doldurmaya değil, ateşi yakmaya benzer” sözüyle kastettiği gibi, karakterin önemi ve eğitimin zıddı olan “cehalet” konularında ruhlarda asla söylenmeyecek güçlü bir ateş yakılır.


“Cehalet eğitilebilir, sarhoşluk ayıltılabilir ancak aptallık ömür boyu baki kalır” diyerek ergenlik dönemindeki bir delikanlıyı sınıf ortamında planlı ve kontrollü bir şekilde mahcup ederek onu davranışları konusunda uzun ve derin bir sorgulamanın içine iter. Ciddi ve eğitimli bir eğitici olan öğretmen, bu evredeki delikanlıların saygın bir kimlik arayışı içinde olduklarını, bu çerçevede zeka ve aptallık gibi olgulara karşı daha hassas durduklarını iyi bilmekte ve bunu istendik yönde davranışlar kazandırabilme, dolayısı ile kötü örnek olarak diğer öğrencileri bozmama işinde etkin bir biçimde devreye sokmaktadır. Bu vb. stratejilerle bir kazanım oluşturmayı amaçlayan eğitimci, sadece yukarıdan testiye bıraktıklarıyla değil, bu testinin altındaki deliklerle de tek tek ilgilenmektedir.


Öğretmen-öğrenci ilişkilerinde öğretmenin kullandığı nezaket çok önemlidir. Karşısındaki öğrencileri yetişkin bir birey olarak kabul etmesi ve bu şekilde hitap etmesi çok önemli bir özelliktir.


Birileri için yaşamayacaksınız. Burada edindiğiniz bilgileri başkaları için kullanacaksınız. Yani kendiniz için.


Son başlangıca dayalıdır.


Kişisel yönetim karşılıklı güvene dayanır.


Bir öğrenciye başarması için yapılan baskılar öğrenciye yanlışlar yaptırabilir.


Aynı nehirde iki defa yıkanamayız.


Tarih sizi nasıl hatırlayacak.


Babam herkesi tanırdı. Herkesle konuşurdu. Bir tek benimle ilgilenmedi ve konuşmadı diyerek babasını suçluyor.




Son Güncelleme: 09.10.2014 18:40
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.