İskilip öyle etkiledi ki…

Akademisyen Doç. Dr. Pınar Yazkaç, ünlü ressam ve şair Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun Çorum ve ilçelerinde üç ay dolaştığını, özellikle İskilip’ten çok etkilendiğini söyledi.

14 Mart 2022 Pazartesi 13:59
İskilip öyle etkiledi ki…

Kütahya Güzel Sanatlar Meslek Yüksek Okulu (MYO) Müdürü Doç. Dr. Pınar Yazkaç, Kütahya Dumlupınar Üniversitesini (DPÜ) Ankara’da düzenlenen ve davetli konuşmacı olduğu 8. Çağdaş Sanat Fuarı’nda Bedri Rahmi Eyüboğlu’nu ve sanatını anlattığı sunumuyla temsil ederken, ünlü ressam ve şair Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun Çorum ve ilçelerinde üç ay dolaştığını, özellikle İskilip’ten çok etkilendiğini söyledi.

Ankara’daki ATO Congresium Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlenen ve Güzel Sanatlar Fakültesinden öğrencilerin de katıldığı kongrenin üçüncü gününde “Her Zaman Avangard Bir Sanatçı, Bedri Rahmi Eyüboğlu” konulu bir konuşma gerçekleştiren Doç. Dr. Yazkaç, Eyüboğlu’nun yaşam öyküsünü aktardıktan sonra şu ifadeleri kullandı,” Bedri Rahmi’nin sanatının nereden beslendiği sorusunun cevabı, yaşamı boyunca tutkunu olduğu ve diyar diyar gezdiği Anadolu, onun sanatının ilk ve en önemli kaynağı olmalıdır. 1938'de yurt gezileriyle başlar bu süreç. Özellikle 1940’lı yıllardan sonraki işlerinde Anadolu’nun yerel olanın, duyarlılığına sağladığı katkı hemen hissedilmektedir. Evrensel ile yerel olanı kendi potasında eriterek özgün bir senteze ulaşmasındaki samimiyet, kendine özgü böylesine güçlü bir anlatım geliştirmesindeki olağanlık, ancak sanatçının ‘artistik gücü ile açıklanabilir. Ressam, ozan, yazar, kabına sığmaz coşkulu bir kişilik olan Bedri Rahmi, Türk resim sanatı tarihinde derin izler bırakmış güçlü bir sanatçıdır” diye konuştu.

ANADOLU İNSANI TEMASI ÇORUM GEZİSİ İLE BAŞLADI

Eyüboğlu’nun amacının, Anadolu kültürünün biçim ve renk zenginliğini, çağdaş teknikleri kullanarak yeni bir ifade yakalamak olduğunu kaydeden Doç. Dr. Yazkaç, “Anadolu insanının tema olarak resmine girmesi 1941 yılında IV. Yurt gezisi ile gittiği Çorum’dan sonra olmuştur. Çorum ve ilçelerinde üç ay dolaşmış, İskilip’ten özellikle çok etkilenmiştir. Anadolu gerçeği ile yüz yüze gelmek sanatçının ufkunu genişletmiş, konu dağarcığını zenginleştirmiştir. ‘Çorumlu Gelin’, ‘Halay’, ‘Horon’, ‘İğdeli Gelin Halayı’, konuları bu gezinin ardından resmine girer. Birkaç aylığına gittiği Paris’te gördüğü, yeryüzünün her yerinden insanların el işlerinin sergilendiği İnsan Müzesi onu yazmacılığa götüren yolun diğer köşe taşları arasındadır” dedi.

Bedri Rahmi’nin sessiz sedasız yok olmaya yüz tutan yazmacılık sanatını yeni renk ve motiflerle hem özgürleştirip canlandırdığından söz eden Yazkaç, “ Bugün Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun Kalamış yazmalarından söz edebiliyor olmamız, 2009 yılınd kaybettiğimiz rahmetli Mehmet Hamdi Eyüboğlu ve Kanadalı gelin Hughette Eyüboğlu sayesindedir. Bu aile geleneğini babadan oğula, gelinlerden torunlara aktaran ve imece usulü gelenekli bir sanatımız olan yazmaya yenilikler de katarak sevgiyle, tutkuyla, disiplinle, sabırla, emekle bugünlere ulaştıran tüm Eyüboğlu ailesine başta torunu Rahmi Eyüboğlu ve gelini Sibel Eyüboğlu’na teşekkürün az geleceğine inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

İHA

Son Güncelleme: 14.03.2022 21:28
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
İskilip den 2022-03-14 18:45:36

Yazık oldu İskilip e. Adeta köy oldu bu tarihi meşhur İlçemiz.

Avatar
Öz İskilip li 2022-03-14 16:03:51

Bedri Rahmi, İskilip Meyveleri ile ilgili el yazma notunda, 13 çeşit elma, 10 çeşit armut, 10 çeşit erik ve 12 çeşit üzüm ırkı olduğunu not etmiş. Çatalkara üzümü den etkilenip Çatalkara şiirini İskilip te yazmış. Çatalkara konağını Belediye işletiyor.

Avatar
Rıza 2022-03-14 18:24:11

İlçenin her yeri çok güzel Kale altı mağaralar, kale yolu ve kaleye çıkınca Tüm güzelliği ile yivlik birde şehri üç koldan bölen dere/Çaylar ( içleri temizlenip çift kademe alt kısmı pis su üst kısmi fıskiye ve kondollar şeklinde dizayn edilse)
İlçe doğal plato. Biraz çalışılsa neler çıkar neler ama neden? bilinmez kale yarım bekliyor, Redif kışlası bekliyor, MYO bekliyor bizde https://youtu.be/crDvgAbXctw. kara bulut ne zaman kaybolur diye bol şarkılar söyleriz.

Avatar
metin 2022-03-17 08:00:56

Rahmetlinin 1940 lı yıllarda gezdiği iskiliple şimdiki çok farklı.Geçen süre içerisinde iskilip küçüldü.

Avatar
Sabri Çiçekci 2022-03-14 22:01:46

Pınar Yazgaç Bedri Rahmi adına gelini Hughette Eyüboğlu tarafından yapılan Çatalkara’da sergi açarak sanatevi çalışmalarına öncülük etmişti. Hocamıza teşekkür ederim.

Misafir Avatar
Yakup Arslan 2022-03-15 18:34:46 @Sabri Çiçekci

Veterinerlik fakültesinin açılması konusunda kulis yapmak kişiye özel kadro beklentisinin ayyuka çıkmasıdır.İnsanların gözünün,kulağının ve beyninin olduğu unutulmamalıdır.Hiç kimse kendini başkalarından daha akıllı ve daha uyanık sanmasın.

Beğenmedim! (0)
Misafir Avatar
Boludan 2022-03-15 07:56:07 @Sabri Çiçekci

İlçemize en büyük zararı Veterinerlik fakültesinin Çoruma açılması konusunda anlamsız kamuoyu oluşturmaya çalışanlar veriyor.Bu ısrarınız niye?yeni işsizler oluşacak ayrıca devletimize ayrı külfet oluşturacak.

Beğenmedim! (0)
Avatar
gurbetci 2022-03-17 14:28:35

İskilip tosya yolu bitecek mi?