İskilip'teki türbenin kimin olduğunu açıkladı

İskilipli Arkeolog ve Sanat Tarihçisi Ali Kılcı, ilçede bulunan türbenin kime ait olduğunu belgesiyle açıkladı

09 Ocak 2018 Salı 00:15
İskilip'teki türbenin kimin olduğunu açıkladı

İskilip Belediyesi’nin tarihi Ulu Cami çevresinde yürüttüğü çevre düzenleme çalışması sırasında ortaya çıkan yapının bir türbeye ait olduğu kesinleşti.

Ankara Kültür ve Tabiat Varlıkları’nı Koruma Kurulu uzmanlarının yaptığı incelemeler sonucunda türbenin kime ait olduğuna dair yeni bir bilgi ortaya çıktı

İskilip Gazetesi’nin haberine göre, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden emekli İskilipli Arkeolog ve Sanat Tarihçisi Ali Kılcı, söz konusu türbenin Katari Ahmet Bey’e ait olduğuna işaret etti. Ali Kılcı’nın İstanbul’da düzenlenen sempozyumda da sunumunu yaptığı türbeye dair İskilip Belediyesi’ne gönderdiği belgede şu ifadeler yer aldı;

İSKİLİP KATARİ AHMED BEY ZAVİYESİ

“Günümüzde yeri bilinmemekle birlikte, Çarşı’da Camii Atik civarında olması muhtemel Selçuklu devrinde yapılan bu zaviyenin bir bölümünde Katar oğlu Ahmet Bey’in Türbesi olduğu kayıtlarda görülmektedir. Tahrir defterlerinde de bu konuda kayıt vardır. Ramazan 1104/Mayıs 1693 tarihli bir kayıtta, ayende ve revendeye (zaviyeye gelenler)yemek verilen zaviyenin binası muhtemelen bir depremle yıkıldığı, vakfın gelirinin İskilip’teki alimlere verilmeye başlandığı, bunu yapmayan zaviyedarın görevden alınarak yerine başka birinin tayin edildiği görülür. Bu kapsamda Katari Ahmet Bey’in Kumyeri Mezraası aşar bedelinin Ulu Camide vaaz eden ulemaya verildiğine dair kayıtlar bulunmaktadır.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Hüsencevat 2018-01-10 20:28:23

Evet İskilip Ulu Camisi yanında ortaya çıkan yapının mezar odası olan türbe olduğu kesin, ancak bahsedilen belgede türbenin kime ait olduğu belli değil. Bu hurufat defter kaydı ile çözülecek iş değil. Temkinli olmak gerekir.

banner165