Kale ile ilgili sıcak gelişme

Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan'dan tarihi Kale'nin turizm merkezi haline getirilmesi için destek istendi.

03 Şubat 2020 Pazartesi 16:56

Bir dizi açılış ve ziyaretlerde bulunmak üzere Çorum’a gelen, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, tarihi Çorum Kalesi’nde incelemelerde bulundu.

Çorum Belediyesi’nin yeni yönetimi, istimlak sorunu çözüldükten sonra bazı evlerin yıkımına başlanan ve Ankara Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’ndan izni çıkan Kale’nin yerli ve yabancı konuklar için turizme kazandırılmasını hedefliyor.

Kültür ve Turizm Bakanı Ahmet Misbah Demircan’a, Çorum Kalesi’nde uygulanacak olan yeni proje çalışmaları hakkında bilgi verilirken, Belediye Başkanı Halil İbrahim Aşgın, 1000 yıllık tarihi Çorum Kalesi’ni turizme kazandıracaklarını açıkladı. Aşgın, restorasyon hakkında bilgi paylaşımında bulunurken, Kale’nin turizme açılması için Bakan Yardımcısı Demircan’dan destek istedi.

Yeni projeye göre, tarihi Kale cazibe merkezi haline getiriliyor. Kale içi yöresel ürünler, el sanatlarının bulunacağı sanat, kültür ve dinlence merkezi olması hedefleniyor.

Bakan Yardımcısı Demircan'ın tarihi Kale'yi inceleme gezisine Vali Mustafa Çiftçi, Çorum Milletvekili Ahmet Sami Ceylan, AK Parti il Başkanı Yusuf Ahlatcı, Belediye Başkanı Halil İbrahim Aşgın ile projeyi yakından takip eden Başkan Yardımcısı İsmail Yağbat, Kale Mahallesi Muhtarı Ali Şahin ile Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkilileri katıldı.

BAKAN YARDIMCISI DESTEK SÖZÜ VERDİ

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, Çorum’daki tarihi ve kültürel varlıkların korunmasına yönelik yürütülen çalışmalara destek verileceğini açıkladı.

İlk olarak Çorum Kalesi’ni ziyaret eden Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, buradaki restorasyon projesi hakkında Belediye Başkanı Halil İbrahim Aşgın’dan bilgi aldı.

Kalenin içerisinde 42 yapının olduğunu 4 tanesinin tescilli yapı olduğunu dile getiren Başkan Aşgın, tarihi yeniden canlandırmak, şehrin kültür hayatına katkı vermek adına kale projesini önemsediklerini dile getirdi.

Kale içerisindeki metruk yapıların yıkım çalışmalarının başlatıldığını hatırlatan Aşgın, kamulaştırılması yapılan 4 parselde geçtiğimiz günlerde gerçekleşen yıkım çalışması ile birlikte Kale projesinin startının verildiğini sözlerine ekledi.

Kültür ve Turizm Ahmet Misbah Demircan, tarihi Çorum Kalesi’ndeki restorasyonun kültüre, sanata, tarihe sahip çıkmak adına vizyon oluşturacağını belirterek, bu çalışmanın kıymetli olduğunu söyledi. Demircan, Çorum Kalesi’nin tarihi kalelerde yaşama ilişkin izlerin az olduğu ender kalelerden birisi olduğunu vurguladı.

“Kültür ve Turizm Bakanlığı neden iki isimle anılıyor” diyen Demircan, “Çünkü kültürel varlıklarımızın en önemlileri taşınmaz kültür varlıklarımız. Bizim kültürümüzü anlatıyor. Gelen misafiri burada ağırladığınızda kültürümüzün tanıtımını yakından yapıyoruz. Bu kıymetli projeye bizde destek oluruz. Projenin detayları hakkında görüş alışverişinde bulunabiliriz. Çorum kalemizde bir strateji belirlenip hedeflerimize uygun projelendirilirse enerji oluşturur. Binaları yapmak kadar doğru stratejiyi belirlemekte çok önemli” ifadelerini kullandı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Çorum’da yürütülen bir dizi çalışmaların olduğunu anlatan Demircan, “Bu konuda işbirliği içerisinde neler yapabiliriz onları masaya yatıracağız. Yeni bir sanatsal, kültürel aktivite ile şehrimize neler yapabiliriz. Çorum’un Türkiye ve dünya çapında sesini duyuracak konularda neler yapabiliriz, bunun için geldik. Kaleyi gördüm mutlu oldum. Türkiye’nin birçok yerinde kale var. Kaleleri anlatırken geçmişte kalede yaşam olduğunu İstanbullu bilmez. Kalenin misyonunu ve geçmişte ifa ettiği görevi anlatması açısından çok değerli. Bu bu şekilde restore ediliyor. Kültür hafızamızda önemli bir yapı olarak Türkiye’ye tanıtılması önemli” diye konuştu.

Son Güncelleme: 04.02.2020 12:37
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.