Osmanlı arşivinden çıkan gerçek

Beşiktaş Muhafızı Hasan Paşa'nın iddia edildiği gibi imzasının Arapça yedi ve sekiz rakamlarından olmadığı ortaya çıktı.

20 Ekim 2022 Perşembe 11:19
Osmanlı arşivinden çıkan gerçek

Osmanlı padişahlarından Sultan II. Abdülhamid'e yönelik darbe girişimini bir sopa darbesiyle önledikten sonra erlikten mareşalliğe kadar yükselebilen nadir isimlerden olan Beşiktaş Muhafızı Hasan Paşa'nın iddia edildiği gibi imzasının Arapça yedi ve sekiz rakamlarından olmadığı ortaya çıktı.

ALİ SUAVİ'Yİ BİR SOPAYLA ETKİSİZ HALE GETİRDİ

Beşiktaş Karakol komutanı iken 2. Abdülhamit'i devirmek için Çırağan baskınını gerçekleştiren Ali Suavi'yi bir sopayla kafasına vurarak öldüren ve askerleri ile darbe girişimini önleyen 7-8 Hasan Paşa devrinin dönemin Ömer Halis Demir'i olarak biliniyordu.

VAKIF KÜTÜPHANELERİNDE ARAŞTIRMA

Hitit Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Fatma Akın, vakıf kütüphaneleri ile ilgili yaptığı araştırmalarda Hasan Paşa’nın orijinal imzasına ulaştı. Osmanlı arşivlerindeki bir soruşturma tutanağında çıkan imza ile bugüne kadar Hasan Paşa için söylenen okuma yazma bilmediği imzasını da bu nedenle 7-8 rakamlarını yazarak attığı şeklindeki rivayetlerde geçerliliğini yitirdi.

ÇORUMLU HASAN PAŞA

19. yüzyılın başlarında Çorum’da doğan Beşiktaş Muhafızı Hasan Paşa’nın 1850’lerde askerlik görevi için İstanbul’a gittiğini anlatan Dr. Fatma Akın, “Bu sırada gerçekleştirilen Kırım Savaşı’nda bulunmuştur. Sultan Abdulaziz’in tahttan indirilmesinin ardından Fatih Zabıta Memurluğu’na getirilmiştir. Burada görevi devam ederken 93 Harbi’nde Ardahan Fırkası’na görevlendirilmiştir. Sonrasında bölgenin Rusların eline geçmesinin ardından Divan-ı Harp’te yargılanmış ve suçsuz bulunmuştur. Mahkemenin ardından Sultan 2. Abdulhamid tarafından Hasan Paşa Beşiktaş Zabıta Memurluğu’na getirilmiştir” dedi.

SULTAN ABDÜLHAMİD’E DARBE GİRİŞİMİNE ENGELLEDİ

Beşiktaş Zabıta Memurluğu sırasında Çırağan Sarayı baskınında Ali Suavi’yi başından sopayla vurarak öldürdüğünü hatırlatan Dr. Akın, “Sultan 2. Abdulhamid’e karşı gerçekleştirilen darbe girişimini önlemiştir. Bu olaydan sonra 2. Abdulhamid ile ilişkileri güçlenmiştir. 2. Abdulhamid’ten unvanlar ve madalyalar almıştır. Müşirliğe kadar yükselmiştir. 1904 yılında vefat etmiştir. Hasanpaşa önce Hayreddin Paşa haziresine defnedilmiştir. 1935 yılında ise mezarı Yahya Efendi Mezarlığı’na taşınmıştır” diye konuştu.

NEVİ ŞAHSINA MÜNHASIR

Nevi şahsına münhasır olan Hasan Paşa hakkında pek çok rivayet bulunduğunu belirten Akın, şunları kaydetti: “Sert bir mizaca sahip olması. Kendisi hakkında en yaygın olan rivayet ise okuma-yazma bilmediğidir. Hatta bu nedenle imzasını Arapça 7 ve 8 rakamlarını yazarak atmasından dolayı 7-8 Hasan Paşa lakabıyla anılmasıdır. Hasan Paşa’nın merkezi hükümetle yaptığı yazışmalarda genellikle mührünü kullanması paşanın imzasının bugüne kadar ortaya çıkarılmasını engellemiştir. Ancak Osmanlı arşivlerinde yaptığımız çalışmalarda Hasan Paşa’nın imzasına rastlamak mümkün olmuştur. 1882 yılında İstanbul alaybeylerinden Osman Agah Efendi’nin evinde bir hırsızlık gerçekleşmiştir. Bu hırsızlık olayının yürütüldüğü soruşturmada Hasan Paşa tuttuğu tutanakta unvanını yazdıktan sonra imzasını atmıştır. Osmanlı arşivinde Yıldız Fonu’nda bulunan arşivde Hasan Paşa’nın imzasında unvanın ardından imzası bulunmaktadır. Bugüne kadar Hasan Paşa için söylenen okuma yazma bilmediği imzasını da bu nedenle 7-8 rakamlarını yazarak attığı şeklindeki rivayet geçerliliğini yitirmektedir” ifadelerini kullandı.

İHA

Son Güncelleme: 21.10.2022 19:32
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Tutanağın tercümesini de yazın. 2022-10-20 12:31:02

EDİTÖRÜM, Lütfen o tutanağın tercümesini de isteyin.

Avatar
Köylü 2022-10-20 20:31:16

Çorum un hangi köyünden paşa, akrabaları varmı?

Avatar
Hasan Paşa 2022-10-20 20:49:47

Kendi okuma yazma bilmediği için yanında çalışan bir başka memura şuna bir imza karala demiş olamaz mı? Bir tane belge ile bu yargıya varmak yanıltıcı olabilir. Tarih yorumlanırken karşılaştırma yapmak gerekir diye düşünüyorum.

Avatar
Hedef 5071 2022-10-22 12:22:46

Okuma yazma bilmeyen birinin paşa olması osmanlının neden yıkıldığını gösteriyor..

Misafir Avatar
Çorumsuz 2022-10-23 12:34:33 @Hedef 5071

Helal lan Refik! Akıl zengini maşAllah. Senin aklına geleni yazabilmen de bizim sabır taşı olduğumuzu mu gösteriyor? ))

Beğenmedim! (1)

banner165