Ovasaray’da çiğdem aşı şenliği

Çorum merkeze bağlı ovasaray Köyü’nde ‘Çiğdem Aşı Şenliği’ düzenlendi. 

28 Şubat 2022 Pazartesi 20:56
Ovasaray’da çiğdem aşı şenliği

Kültür ve Turizm Müdürlüğü unutulmaya yüz tutmuş kültürel değerimizin yaşatılması amacıyla Ovasaray köyünde ‘Çiğdem Aşı Şenliği’ düzenlendi.

Ovasaray Şehit Arslan Eren İlkokulu ve Ortaokulu Müdürlüğü iş birliği ile düzenlenen etkinliğe İl Halk Kütüphanesi ile Ovasaray Köyü Muhtarlığı ve köy halkı da destek verdi.

Ovasaray Köyü ilk ve ortaokul öğrencileri, öğretmenler ve kurum temsilcileri eşliğinde köy meralarına giderek, karların erimesiyle birlikte   çıkmaya başlayan sarı çiğdemleri topladı. Toplanan çiğdemler, bir iğde dalına takılarak, çocukların söylediği maniler eşliğinde köyde dolaşılarak evlerden yağ, bulgur gibi malzemeler toplanıp heybeye dolduruldu. Toplanan bu malzemeler ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce temin edilen malzemelerden okul bahçesinde çiğdem aşı pişirilerek öğrencilere ve köy halkına ikram edildi.

İkram öncesi yapılan konuşmalarda, millet olarak varlığımızı sürdürebilmemiz için kültürel değerlerimizi unutturmadan, sonraki nesillere aktarmanın önemi vurgulandı. Ayrıca yöresel oyunların, çocukların hayata hazırlanmasında, birlikte iş yapabilme becerilerinin geliştirilmesinde ve toplum kurallarına uyulmasının sağlanmasında olumlu etkileri olduğu belirtildi.
Kökeni yaklaşık dört bin yıl öncesinde Hititler tarafından Antashum adıyla kutlandığı yazılı kaynaklardan öğrenilen bayrama dayandığı düşünülen ve Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından, Somut Olmayan Kültürel Miras İl ve Ulusal Envanterinde kayıtlı bir unsur olan “Çiğdem Aşı Şenliği” öğrencilerin yöresel çocuk oyunlarını oynamasıyla coşku içinde tamamlandı. Yarışmalarda başarılı olan öğrencilere İl Halk Kütüphanesi tarafından çeşitli ödüller ve tüm öğrencilere İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından hediyeler verilirken gün boyu gezici kütüphane de ödünç kitap dağıttı.
Etkinliğe katılan köylüler memnuniyetlerini belirtip gelecek senelerde de köylerinde bu tür etkinliklerin yapılamasını istediklerini, kendilerinin her türlü desteği vereceklerini ifade ettiler.

Son Güncelleme: 01.03.2022 10:44
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Bayindir 2022-03-01 09:58:46

Uzun yillar once Albayrak IO ogrencisi iken Ogretmenimizin ve koy cocuklarini ayni koyde bizlere yasatmis olduklari unutulmaz gelenek.. Yasasin, yasayilsin boylesi doga aktiviteli gelenekleri iz..

Avatar
Ülkeci 2022-03-03 09:26:57

Bu bitki endemik değilmiydi? Koparılması yasaklı ve para cezası yokmuydu? Koparılması için gerekli izinler alındımı acaba?