Paha biçilmez takılar

Çorum Müzesi'nde tarihe ışık tutan müzedeki göz alıcı güzellikteki takılara ise paha biçilemiyor.

18 Aralık 2020 Cuma 19:30
Paha biçilmez takılar

Çorum Müzesinde bulunan Klasik, Helenistik, Roma ve Doğu Roma dönemlerine ait eşsiz altın eserlerin sergilendiği cam vitrinler yenilendi. Tarihe ışık tutan müzedeki göz alıcı güzellikteki takılara ise paha biçilemiyor.

Türkiye'nin ilk yatılı müzesi olma özelliğini yanı sıra ‘Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlığı’ olarak tescillenen Çorum Müzesi, bünyesinde bulundurduğu eserler ile göz dolduruyor. Anadolu’nun ve dünyanın en eski merkezi devletlerinden Hititlerin başkenti Çorum kent merkezinde bulunan müze, barındırdığı eserler ile de tarihe ışık tutuyor.

Çorum Müzesinin 4’üncü katında yer alan ve Klasik, Helenistik, Roma ile Doğu Roma dönemlerine ait altın eserlerin sergilendiği cam vitrinlerde tanzim teşhir çalışmaları kapsamında değişikliğe gidildi. Çalışmalarda müze deposunda bulunan 115 altın ve yarı değerli taşlardan yapılmış, takı ve süs eserlerinden oluşan yeni vitrin çalışmaları geçen aylarda tamamlandı. Sergiye çıkarılan eserlerin büyük çoğunluğu müsadere, satın alma ve kurtarma kazıları yoluyla ülkeye kazandırılan eserlerden oluşuyor.

Klasik, Helenistik, Roma ve Doğu Roma eserlerinin sergilendiği vitrinler, antik dönemin etkileyici yeni fikirleri ile üretilen zengin maden işçiliğinin değerli örneklerinden oluşuyor. Yine jandarma tarafından yapılan operasyonlarda ele geçirilen altın ve yarı değerli taşlardan oluşan takı ve süs objeleri, bu vitrinin önemli bir bölümünü oluşturuyor.

Doğu Roma dönemine ait olduğu düşünülen ve özenli işçiliği ile kendisine hayran bırakan madalyon ile Roma dini ve sanatını yansıtan yüzük ve yüzük taşları da koleksiyonun önemli bir bölümünü oluşturuyor.

İHA

Son Güncelleme: 18.12.2020 23:04
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Suat 2020-12-18 20:56:35

Ahlatcı’dan da bu şekilde takıların sergileneceği bir müze bekliyoruz. Rafineride bir müze açarak;altın işleme ve evreleri,tarihi takılar sergilenebilir. Hatta müze müdürlüğü de sergilenmeyen ürünleri; müzenin açık kalması şartıyla verebilir. Açılacak her türlü müzeye de devlet desteği alınabilmeli.

Misafir Avatar
Mantık 2020-12-19 21:13:18 @Suat

Bunun ne gibi bir katma değeri olacak peki.

Beğenmedim! (0)

banner165