Puduhepa Parkı açıldı

Adana’nın Çukurova Belediyesi tarafından Hitit Kraliçesi Puduhepa’nın adını taşıyan park ve heykel açıldı.

03 Haziran 2022 Cuma 13:40
Puduhepa Parkı açıldı

Adana’nın Çukurova Belediyesi tarafından Hitit Kraliçesi Puduhepa’nın adını taşıyan park ve heykel açıldı. 3300 yıl önce yaşayan Hitit Kraliçesinin adına heykel ve park açılışı yapıldı. Dünya tarihinde bilinen ilk yazılı barış antlaşması olan Kadeş Barış Antlaşması Puduhepa'nın kendi şahsi mührü eşi lll. Hattuşşili ve Mısır Kralı ll. Ramses'in mühürleri ile imzalanmıştı.

Öte yandan Hitit medeniyetinin başkenti Çorum’un, dünyada tanıtılması için Hitit Kraliçesi Puduhepa kaynaklı sanatsal ve kültürel etkinlikler düzenleniyor.

PUDUDEPA KİMDİR?

Puduhepa M.Ö. 13. YY’da şimdiki Çukurova bölgesinde doğmuş ve yaşamış Hitit İmparatorluğunun bir kraliçesidir.
Hitit kraliçeleri arasında en bilinen ve tanınanıdır.

Dünya tarihinde bilinen ilk yazılı barış antlaşması olan Kadeş Barış Antlaşması  (M.Ö. 1281 / 1275) Puduhepa'nın kendi şahsi mührü eşi lll. Hattuşşili ve Mısır Kralı ll. Ramses'in mühürleri ile imzalanmıştır.

KÖLELERİ AZAT ETTİ, ÖKSÜZLERLE İLGİLENDİ

Puduhepa, gerçekleştirdiği çoğu devlet işlerini kraldan bağımsız olarak yapmıştır. O dönemin neredeyse hiçbir kadınında bulunmayan yeteneklere sahip olan bu kraliçe, dul ve çocuklu kadınları korumuş, kölelere azat edilme fırsatı vermiş, öksüzlerle ilgilenmiştir.

DIŞ SİYASETTE ROL ALDI

Puduhepa aynı zamanda, mahkemelerde hakim olarak adalet dağıtmasıyla, şifacı yönü ve devletler arası yazışmalarıyla özellikle devletin dış siyasetinde önemli bir rol almıştır. Yazdığı mektuplar ile ülkeler arası ilişkileri kuvvetlendirmiştir.

Son Güncelleme: 03.06.2022 23:09
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
İnsan 2022-06-05 22:36:22

Hatti uygarlığı sembolü olan güneşi gerekli yerlerden izin alıp şehrimizin en büyük ulaşım yolları olan Samsun yolu ve Ankara yolu hudutlarına hemde devasa boyutta otoyol üzerine dikin helal olsun diyelim... ama bu nedir olmadı ama