Tahsin Paşa Çorum’a geliyor

Payitaht Abdülhamit’te Tahsin Paşa rolünü canlandıran Bahadır Yenişehirlioğlu Çorum'a geliyor

24 Ocak 2018 Çarşamba 12:49
Tahsin Paşa Çorum’a geliyor

TRT’nin sevilen ve beğeniyle izlenen dizisi Payitaht Abdülhamit’te Tahsin Paşa rolünü canlandıran Bahadır Yenişehirlioğlu Çorum’a geliyor.

Türkiye Dil Edebiyat Derneği Çorum Şubesi’nin organize ettiği söyleşi 26 Ocak 2018 Cuma günü saat 14.00’de dernek merkezinde gerçekleştirilecek. Program sonrası imza etkinliği yapılacak.

TAHSİN PAŞA

Sultan İkinci Abdülhamit Han’ın sırdaşı Tahsin Paşa, İstanbul doğumludur.

Babası Mesut Efendidir.

Genç yaşlarında Bâbıâli kalemlerinde çalıştı ve kendini burada geliştirdi. Önce Dâhiliye Mektupçu Kaleminde muavin oldu. Bu görevinden sonra başmuavinliğe getirildi. Buradan da 7 Temmuz 1888’de Bahriye Nezareti Mektupçuluğuna tayin edildi.

Sadık ve çalışkan yapısından dolayı buradan Sultan Abdülhamid Han’ın talimatıyla 26 Kasım 1894 yılında Süreyya Paşa’nın vefat etmesiyle boşalan Mabeyn Başkatipliği’ne tayin edildi ve kendisine vezirlik rütbesi verildi.

2. Meşrutiyetin ilanına kadar bu görevini başarıyla devam ettiren Tahsin Paşa, 2. Meşrutiyetin ilanından sonra ittihatçılar tarafından Serasker Mehmet Rıza Paşa, Zeki Paşa, Ratıp Paşa ve Reşit Paşa ile birlikte Sakız Adası’na sürgün edildi. Sürgünden birkaç sene sonra affedilen Tahsin Paşa, bir süre devlet bünyesinde görev alamadı.

Cumhuriyet ilan edildikten sonra Tekel Tütün Deposu’nda katiplik görevinde bulundu.

Tahsin Paşa 1930 senesinde İstanbul’da vefat etmiştir. Mezarının Eyüp Sultan’da olduğuna dair bilgiler vardır.

Son Güncelleme: 24.01.2018 13:46
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.