Tarihe sprey boya! Uzmanından çarpıcı uyarılar

Çorum’un İskilip ilçesinde tarihi çeşmeye sprey boya ile zarar verilirken, uzmanından çarpıcı uyarılar geldi.

26 Ocak 2023 Perşembe 11:16
Tarihe sprey boya! Uzmanından çarpıcı uyarılar

Çorum’un İskilip ilçesinde tarihi çeşmeye sprey boya ile zarar verildi.

Şehrin en eski çeşmesi olma niteliğinde olan ve 1913 tarihli Ali Bey Çeşmesi üzerine sprey boya ile çeşitli şekiller yapılarak tarihi dokunun tahrip edildiği gözlendi.

ÜNİVERSİTE SAHADA TESPİT YAPTI

Hitit Üniversitesi İskilip MYO Mimari Restorasyon Bölümü öğretim üyeleri tarafından söz konusu tarihi çeşmelerde durum tespiti amacıyla alan gezisi yapıldı.

CAYDIRICILIK VE FARKINDALIK

Dr. Cemal Ekin, Dr. Doğan Koşar ve Öğretim Görevlisi Şeyma Seyrek’ten oluşan akademisyenler, bu konuda farkındalık oluşturma ve caydırıcı tedbirler üzerinde değerlendirme yaptılar.

YAŞADIĞIMIZ ŞEHRİ, MAHALLEYİ, SOKAĞI KORUMAK

Hitit Üniversitesi İskilip MYO Mimari Restorasyon Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Cemal Ekin, konuya ilişkin çok önemli uyarılarda bulunurken, “Hemşehrilerimizden beklentimiz tıpkı evini, eşiğini, bağını, bahçesini korur gibi yaşadığı ve parçası olduğu, sokağını, mahallesini ve kentini koruma hakkı ve sorumluluğu olduğunu unutmasın. Kent belleği yasadan, polisten çok o kentlinin yüksek koruma bilinciyle korunur. Bu değerler bizim ortak mirasımız.” dedi.

1913 tarihli Ali Bey Çeşmesi’ne yapılan tahribata ilişkin değerlendirmeler yapan Ekin, şöyle devam etti:

“Evet ne yazık ki yerinde yaptığımız tespitlerle gelen ihbarlar doğru çıktı. Bu aynı zamanda yaşadığı kentin değerlerine sahip çıkan İskilipliler'in, bu konuda duyarlılığını göstermesi açısından umut verici.

YAPILAN EYLEM VANDALİZM

Sanat eserlerine verilen zararı Vandalizm ile açıklamak mümkün. Vandalizm kısaca; sanat eserlerine, tarihi ve kültürel öneme sahip çalışmalara zarar verme, tahrip ve yok etme eylemi olarak tanımlanır. Bu ne yazık ki dünyada da sorun olmaya devam ediyor. Ama aynı zamanda da ciddi yaptırımlar da uygulanmaktadır.

CİDDİ CEZALAR VAR

Hatırlayalım, Roma'da Rus turiste Kolezyum duvarına ‘K’ harfini kazıdığı için yapıya ‘Ciddi hasar vermekten’ 4 yıl ertelemeli hapis ve 20-25 bin dolar para cezası verilmişti. Bu uygulama tüm dünyada ses getirmişti. Biz de de başta mala ve kamu malına zarar vermenin ciddi cezaları var. Örneğin; Korunması gerekli taşınmaz nitelikteki tarihi eserlerin yıkılmasına, bozulmasına, tahribine, yok olmasına veya zarara uğramalarına kasten sebebiyet verenler iki yıldan beş yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar para cezasıyla cezalandırılır hükmü var.

FARKINDALIK VE BİLİNÇ OLUŞTURMA VURGUSU

Öncelikle bu konuda bir farkındalık oluşturmak, kente değer katan, kent hafızasını taşıyan ve kent estetiğinin bir parçası olan yapıların korunması ve kollanması için bilinç oluşturmak hepimize düşüyor. Bir de bunun suç olduğu fikri, tıpkı ‘Tarihi esere çivi bile çakamazsın.’ ezberi gibi ezberletmek zorundayız.

KENTİN HAFIZALARI

Kentin estetiğinin önemli parçası olan çeşme, hamam, arasta, geleneksel konutlar, kale gibi kente değer katan bu hafıza mekanlarını korumak ve gelecek kuşaklara aktarma bilincini vermek hepimize düşüyor. Mesela; Ali Bey Sokak'taki Ali Bey Çeşmesi İskilip'in en eski çeşmesi 1913 tarihli ve kitabesi değerli yerinde üstelik. Ama ne yazık ki gördüğümüz hâle getirilmiş. Aynı durum Mutaflar Çeşmesi için de geçerli.

İSKİLİP’İN MİMARİ MİRASI TANITILACAK

Biz bölüm olarak önümüzdeki günlerde bu konuyu dahil ederek geniş katılımlı bir panel yapmayı planlıyoruz. Bu panelde İskilipli'ye kentinin mimari mirasını tanıtacağız. İnanın bunun yeterince farkında olmayan hem de eğitim düzeyi iyi hemşehrilerimiz var. Bu panel de onların da güç ve enerjilerini harekete geçirerek bu değerlerin korunması ve turizme kazandırılmasının sağlayacağı avantajları konuşacağız. Tabi bunu şehrimizin başta kaymakamlığımız ve belediye başkanlığımızla birlikte değerlendirip geniş katılımlı ve uzun soluklu bir çalışmaya dökmeyi planlıyoruz.

EVİNİ, ARABANI, BAĞINI, KORUR GİBİ

Hemşehrilerimizden beklentimiz tıpkı evini, eşiğini, bağını, bahçesini korur gibi yaşadığı ve parçası olduğu, sokağını, mahallesini ve kentini koruma hakkı ve sorumluluğu olduğunu unutmasın.

KENT BELLEĞİ POLİSTEN ÇOK BİLİNÇLE KORUNUR

Kent belleği yasadan, polisten çok o kentlinin yüksek koruma bilinciyle korunur. Bu değerler bizim ortak mirasımız, en ufak bir müdahaleyi gördüklerinde uyarsınlar, gerekirse kolluk kuvveklerimize ve Yuksekokulumuzun Mimari Restorasyon Bölümüne ihbarda bulunsunlar."

Son Güncelleme: 26.01.2023 13:43
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Ahmet 2023-01-26 17:04:54

Bir ülkenin eğitim sistemi herkesi doktor, mühendis, uzman vb yapmayabilir ancak vatandaş bilinci dahi veremeyen bir eğitim sistemini çöpe atın gitsin. Beleş kitap(aşırı kalitesiz) dağıtmakla eğitim işi hallolmuyor ne yazık ki...

Avatar
iyi aile çoçuklarına ne söyleyelim 2023-01-26 15:45:42

bir halt yediklerin sanıyorlar boya yaparak işte. Almış oldukları terbiye görgü. Aldırdığımız eğitim.
YAKIŞMIYOR şu görüntüye bakın hiç yakışık almışmı hayır Güzelim değerler kendini bilmezlerin eline düşünce ne olmuş suratına sıksa o boyaları yapan şahsiyetler

Avatar
murat 2023-01-27 11:27:04

Eğitimle falan adam olmayacak bir kesim var. Bunların geni bozuk. Çocukları da öyle olur bunların. Ve sayıları çok fazla. Çok ama çok sert sert cezalar olmadan bunları ıslah edemezsin.

banner165