Tarihi meydan için ilk adım

Çorum’da tarihi meydan projesi için ilk adım atılarak eski Halkbank binası yıkıldı.

01 Temmuz 2022 Cuma 18:03

Çorum’un tarihi değerlerini gün yüzüne çıkararak şehrin turizm potansiyelini artırmaya hedefleyen Çorum Belediyesi'nin, Kültür yolu projesi devam ediyor.

Çorum Kalesinden başlayıp Ulu Camiye kadar uzanan 'Kültür Yolu' rotası üzerinde bulunan tarihi meydan projesi için çalışma başlatıldı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın katkıları ile tarihi meydan projesi çerçevesinde kamulaştırılan eski Halkbank binasının yıkımına başlandı.

Şehrin tarihi kimliğinin açığa çıkarılması, korunması ve tarihi bir meydana kavuşması için yapılan çalışmalar büyük bir hızla devam ediyor. Ulucami’nin etrafındaki Güpür Hamamı, Dikiciler Arastası, Saat Kulesi, Velipaşa Hanı gibi tarihi yapıların ve kentteki tarihi mirasın gün yüzüne çıkacağı proje 200 milyon TL’ye mal olacak.
Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, dünyanın merkezi olan, 8 bin yıllık kadim medeniyetin beşiği Çorum’da tarihi yeniden ayağa kaldırdıklarını söyledi.

Hayal gibi gelen bir çok işi başardıklarını ifade eden Başkan Halil İbrahim Aşgın, “Bu bizim başarımımız değildir. Bu bizim başarımızdan öte yüce Allah’ın bize bir lütfudur. İçinde bulunduğumuz meydana baktığımızda ayakkabıcılar arastası elden çıkmak üzereydi. Ancak arastamızı tekrar ayağa kaldırdık. Saat kulesi’ni merkeze koyarak etrafa baktığımızda çevresindeki işyerlerinin görüntüsünden utanıyorduk. Bir misafir geldiğinde utandığımız bu görüntüden kurtularak işyerlerimizin ilk etapta Saat Kulesi’ne bakan cephelerini sağlıklaştırma projesiyle şehrimize yakışır bir hale getirdik." dedi.

İnsanlar gibi şehirlerinde ruhunun olduğuna dikkat çeken Belediye Başkan Aşgın, “Şehirlerin ruhu mekanlardır. İbadethanelerdir. Tarihi çarşılardır. Hanlardır, hamamlardır. Tarihi yollardır. Eğer bunlar tıkanmışsa tarih çöp olmuşsa artık o kentte ruh yok demektir. Orada mutluluk, huzur yok demektir. O şehir nefes alamaz hale gelir. Dünyanın merkezi olan, kültürün, 8 bin yıllık kadim medeniyetin beşiği olan bu kentte merkezi yeniden canladıralım, tarihi yeniden ayağa kaldıralım istedik” ifadelerini kullandı.

Bütün Türk-İslam şehirlerinin merkezinde ulu bir cami, mabed olduğuna dikkat çeken Aşgın, “O merkezin tam ortasında da meydan vardır. Bizim neye değer verdiğimizi o gösterir. Bizim dünya ahiret görüşümüzü o yansıtır. Biz manaya önem veren medeniyetin çocukları olarak uhrevi hedeflerin yolcuları olarak merkeze ulu camiyi ortasına da meydanı koymak zorundayız. Çünkü ecdad öyle yapmıştı. Ama bugün biz yaptığımız banka binalarıyla ulu camiyi sıkıştırmıştık. Ulu Cami merkezli tarihi bir meydan yapıyoruz. Halk bankasını bugün yıkıyoruz. Tarihi meydan için çok önemli bir adımı bugün atıyoruz. Kale’den Ulu Cami’ye kadar olan Kültür Yolu projemizi bir yıl içerisinde tamamlayacağız” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Halk Bankası binası yıkımına başlandı.


İHA

Son Güncelleme: 02.07.2022 00:01
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Bayindir 2022-07-01 20:38:38

Umarim Kades Meydani gibi yesilin hic olmadigi beton bir hilkat garibesi daha ortaya cikmaz..

Avatar
2 TANE VİNÇ REKLAM PANOSU OLMUŞ 2022-07-01 20:06:36

Brn bu kadar reklam ve kamera meraklısı başkan görmedim. 2 tane vinçe 10 metreye 15 mt. hayırlı olsun diye başkanın resmini basmışlar. Saatletce vinçler orda kaldı. Resim üstüne resim çek babam çek. Poz üstüne poz. Valinin işi yok oda abone olmuş napsın emir kulu. BOŞ BELEŞ İŞLERLE HİZMET OLMAZ. Ey AŞKIN bşk. AŞKLA İŞ böyle yapılmaz bilesin. Hz. Ömer böylemiydi. Birde ihl lisin. İşi sen yap reklamını vatandaş zaten yapar. Uyutmaya devam ama yemezler

Avatar
Oy yok 2022-07-02 08:26:59

Kades meydanını rezil ettiniz bir ağaç dikmediniz burayı görelim bakalim umudum yok

Avatar
Doğru söyleyeni dokuz köyden kovarlar 2022-07-01 19:00:33

Arkadaş şu fotoğraf çektirme huyunuzdan bir vazgeçin. Fotoğraf çektirmekle elinize ne geçiyor. Çorum her zaman aynı Çorum. Çorum da gözle görülür çok büyük bir değişim yok. Senelerdir Çorum ve Çorumlulara alay ediliyor, dalga geçiyorlar. Allah aşkına insanları kandırmayı bırakın. Senelerdir Çorum ve Çorumluları uyutuyorsunuz. Senelerdir Çorum da uyumaya devam ediyor. ANLAYANA.....

Avatar
Murat 2022-07-01 19:37:56

Bide stand felan kurmuşlar Allah aşkına şunlara bakya...! Bende diyorum trafik neden sıkışık! Başkan gerçekten çok boş işlerle uğraşıyorsun ama gerçekten

Avatar
Ahmet 2022-07-01 18:19:49

İsraf ve çalışıyor görünmekten başka bir şey değil. Tarihi meydanın üzerine çoktan binalar yapılmış. O binaları yıkıp tekrar çeşitli inşaat işleri yaparak tarih geri getirilmez, en fazla yeni meydan olur.

Avatar
zekeriya 2022-07-02 07:24:54

yıkılması çok güzel bi gelişme. Allah külcüden ve ekibinden razı olsun, çok güzel projeler üretmiş. külcüden kalan projelerden yolunda gidenler bile halil başkan için gurur kaynağı, o derece bi yokluk

banner165