Yıllar sonra gelen özür

‘Ümmet ve Kuran Şairi Mehmet Akif Ersoy’u Anma ve Anlama’ adlı etkinliği düzenlendi

02 Ocak 2018 Salı 21:21
Yıllar sonra gelen özür

Eğitim Bir Sen Çorum 1 Nolu Şubesi’nin düzenlediği ‘Ümmet ve Kuran Şairi Mehmet Akif Ersoy’u Anma ve Anlama’ adlı etkinlik Turgut Özal Belediye Konferans Salonu’nda yoğun bir katılımla gerçekleştirildi.

Sendika Başkan Yardımcısı Mustafa Kerim Üngör’ün verdiği bilgiye göre,  anma programı Hıdırlık Kuran Kursu öğrencisi Hafız Muhammet Yaşar Şahin’in Kur’an tilavetiyle başladı. Açış konuşmasını Eğitim Bir Sen Çorum Şube Başkanı Tahir Eşkil yaptı. Konuşmasına Akif’in “Ya açar nazmı celilin bakarız yaprağına /Yahut üfler geçeriz bir ölünün toprağına /İnmemiştir hele Kuran şunu hakkıyla bilin /Ne mezarlıkta okunmak ne fal bakmak için” dizeleriyle başlayan Eşgil, Mehmet Akif’in ümmet ve Kur’an şairi olduğunun altını çizerek, “Ömrünü Kuran’a ve O’nun doğru anlaşılmasına adamış İstiklal Marşı şairimizi rahmetle anıyoruz.” dedi.

Mehmet Akif Ersoy’un hayatını konu alan kısa bir sinevizyon izletildi. Sinevizyonun ardından Buhara Evler Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi Öğrencisi İsra Selçuk, Mehmet Akif’in ‘Safahat Okuyucusuna’ adlı şirini seslendirdi. Okunan şiirin ardından Şair-Yazar Metin Önal Mengüşoğlu’nun konferansına geçildi.

Konuşmasına bir özür ile başlayan Metin Önal Mengüşoğlu,1992 yılında Memur-Sen kurucusu Mehmet Akif İnan’a sendika kurmasını edebiyatçı kişiliği açısından doğru bulmadığını söylediğini ve ısrar ettiğini ama Mehmet Akif İnan’ın kendisini dinlemeyerek Memur-Sen’i kurduğunu belirtti. Mehmet Akif İnan’ın kurduğu sendikanın yaptığı etkinlikler ve geldiği nokta itibarı ile çok güzel yerlerde olduğunu belirten Mengüşoğlu,”Akif ağabey iyi ki beni dinlememiş. Ben yanılmışım.”dedi.

Mehmet Akif Ersoy’un yaşamı süresinde hep yalnız ve zamansız bir adam olduğunu vurgulayan konuşmacı, Asr Suresi’nin Akif’in yaşamında nasıl tezahür ettiğini ve İslam Ümmeti’ni kurtaracak tek formülün asrın idrakine söyletilecek vahyin nasıl anlaşılması gerektiğine ömrünü adadığını belirtti. Şiirlerinde özellikle Kur’an, ümmet, vatan, şehadet vb gibi dini unsurların ağır bastığına dikkat çekip, kendisinin Arnavut kökenli olduğunu, kavmiyetçi olmadığını Mehmet Akif’in dizeleriyle ifadelendirdi. Akif’in Allah için kızan, sahnesiz (olduğu gibi), bütün servetini yelek cebinde taşıyan üç özelliği sade ve mütevazı hayatının özeti olduğunu vurguladı. Kur’anlı evde büyüyen, pehlivanlı mahallede güreşen ve rasathaneli mektepte okuyan Akif’in en büyük arzusunun tembelliğin aşısını bulmak olduğunu kaydetti. Şiirinde hakkın, hakikatin ve mazlumların yanında olduğunu ve bu yönüyle sokağı ilk defa şiire yansıtan şair olduğunu ‘Küfe’ve ‘Mahalle Kahvesi’ şiirlerinden örneklerle açıkladı ve Ataol Behramoğlu’nun, ‘Eğer edebiyatta Mehmet Akif olmasaydı Nazım Hikmet olmazdı.’ sözlerini hatırlattı.

Mithat Cemal Kuntay’ın “O’nun Müslümanlığı İranlıların masallı, mitolojili dindarlığı gibi değil Kuran dindarlığıdır.” sözlerinin Akif’in nasıl bir Müslüman olduğunun çağının tanıkları tarafından ifade edildiğini hatırlatan konuşmacı, Safahat’tan okuduğu şiirlerle Akif’in örnek kişiliğine atıfta bulundu.

Program sonunda Eğitim Bir Sen Çorum Şube Başkanı Tahir Eşkil tarafından günün anlam ve önemine binaen sunduğu katkılardan ötürü Şair-Yazar Metin Önal Mengüşoğlu’na üzerinde Zümer Suresi 36. ayeti ‘Allah kuluna kafi değil midir?’ yazılı hattı naht hediye etti. Program yazarın kitaplarını okurlarına imzalamasının ardından sona erdi.

Son Güncelleme: 02.01.2018 22:50
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
açık ve net 2018-01-03 15:15:31

mehmet akif ersoy u anlatırken keşke atatürk için söylediği sözlerdende bahsedilseydi. hem gençler hemde bazı kesimler tarafından kötülenen atatürk ü salondaki herkes daha iyi anlardı."mısır'da on bir yıl kaldım. fakat on bir saat daha kalsaydım çıldırırdım. sana halisane bir fikrimi söyleyeyim mi: insanlık da türkiye'de, milliyetçilik de türkiye'de, müslümanlık da türkiye'de, hürriyetçilik de türkiye'de Allah benim ömrümden alıp mustafa kemal'e versin!"

Avatar
uydur 2018-01-03 15:23:19

vatan şairiydi ona ne oldu hey Allahım yarabbim.