Yumurta edebiyatla buluştu

Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR), bu yıl Dünya Yumurta Gününü...

10 Ekim 2014 Cuma 17:22
Yumurta edebiyatla buluştu


Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR), bu yıl Dünya Yumurta Gününü “Hayatın Kaynağı Yumurta ve Yumurta Keşifleri” resim ve öykü yarışması ödül töreni ve sergi açılışı ile kutladı. 

YUM-BİR, bu yıl Dünya Yumurta Gününü “Hayatın Kaynağı Yumurta ve Yumurta Keşifleri” resim ve öykü yarışması ödül töreni ve sergi açılışı ile Ankara Hilton Otel’de kutladı. Etkinliğe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları, Orta Öğretim Genel Müdürü Ercan Türk, Yum-Bir Başkanı Hasan Konya, Kanatlı Tanıtım Grubu Başkanı Müjdat Sezer, farklı illerden gelen birçok sayıda üretici, tüketici ve öğrenciler katıldı.

Törenin açılış konuşmasını yapan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Mirmahmutoğulları, yumurtanın kolesterol seviyesini yükselttiğine dair spekülasyonların iç tüketimi olumsuz etkilediğini kaydederek "Ülkemizde kişi başına yumurta tüketiminin 190'dan en az 250'ye çıkması gerekiyor" diye konuştu.

Mirmahmutoğulları, dünyada gıda arz ve talebine hükmetmek için Ar-Ge çalışmaları yapıldığının altını çizerek, ülkelerin başka ülkelerden arazi satın almak suretiyle kendi gıda güvenliklerini garanti altına aldıklarını kaydetti.

Gıda güvenliği dünyanın en önemli stratejilerinden olduğunu belirten Mirmahmutoğulları, “1 milyar insanın aç olduğu dünyada, 1,2 milyar insanın yetersiz beslendiğini ve 1,5 milyar insanın aşırı beslenmeden dolayı sıkıntı çekiyor” diye konuştu.

Tarımsal hasıla bakımından AB ülkeleri son 10 yılda binde 2 büyürken, bu oranın Türkiye için yüzde 2 olarak gerçekleştiğini söyleyen Mirmahmutoğulları, "Ülkemizde kişi başına yumurta tüketiminin 190'dan en az 250'ye çıkması gerekiyor" dedi.

Ortaöğretim Genel Müdürü Ercan Türk ise, bu tarz organizasyonların ehemmiyetine dikkat çekerek, “Biz sadece bilginin kurumsal olarak aktarıldığı bir eğitim yönteminden buna ilişkin uygulamalardan artık yavaş yavaş uzaklaşmak durumundayız. Resim ve bilgi yarışması düzenlenmiş olması ve bir farkındalık oluşturma İlkokul ve Ortaokul öğrencilerimizin bu çalışmaya dahil edilmiş olması da memnuniyet verici bir çalışma. Yumurta anne sütünden sonra çok fazla ve farklı protein değerleri içeren bir doğal nimet olarak bizim hizmetimize sunuluyor olması, bundan faydalanabilecek durumda olmamız herhalde bu konuda ki farkındalığı artıracak yapılacak çalışmaların önemi bir kez daha arttırıyor” dedi.

Yum-Bir Başkanı Hasan Konya yumurtanın besleyici değerine dikkat çekmek hedefini taşıyan “Dünya Yumurta Günü’nün Türkiye’de Yum- Bir öncülüğünde 2008 yılında kutlanmaya başlandığını belirterek, ‘Yumurta Üreticileri Merkez Birliği’ Yumurta üreticileri tarafından 2006 yılında kurulmuş, Türk Yumurta Sektörünün sorunlarına çözüm arayan ve üyelerinin hak ve menfaatlerini korumaya çalışan bir üretici örgütüdür. Yumurta üretiminin yoğun olduğu Afyankarahisar, Balıkesir, Bandırma, Başmakçı, Bolu, Çorum, İzmir, Kaman, Kayseri, Konya, Manisa ve ilçelerinde şubesi bulunmaktadır ve yaklaşık 400 yumurta üretici bu birliklerin üyesidir. Birliğimizin doğrudan bir kar amacı yoktur ve faaliyetlerini üyelerinin gönüllü bağışları ve katkıları ile yürütmektedir. Bizim hedefimiz hem üreticileri hem üreticilerin problemlerini çözmek, hem de tüketiciye kaliteli ve güvenilir yumurta üretmektir” ifadelerini kullandı.

Türkiye 17 milyar adedi aşan üretimi ile dünya yumurta üretiminde 10'uncu ihracatta ise 2'inci sırada yer aldığını belirten Konya, "Dünyada 4 milyar dolarlık yumurta ihracatı gerçekleşmektedir. En çok ihracat yapan ülke birinci sırada 915 milyon dolar ile Hollanda, ikinci sırada ise 407 milyon dolar ile Türkiye bulunmaktadır. İhracatımız 2006-2013 yılları arasında 23 kat artmıştır" diye konuştu.

Yum-Bir’in kurulması ile yumurta sektöründe yeni bir dönemin başladığını vurgulayan Konya, "Yum-Bir sektöre de, ihracatın birlikler kanalı ile yapılması, yumurtanın besleyici değerinin toplumun tüm kesimlerine tanıtımı, dünyanın en büyük omletini yaparak Guines rekorlar kitabına girme, ortak pazarlama Uluslararası Yumurta Komisyonununa üyelik, ülke çapında yapılan yumurta tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi ve kanatlı sektörüne ilişkin çok sayıda bilimsel şekilde temel toplantı organizasyonu gibi bir çok ilki başarmış ve sektörümüze her platformda etkin bir şekilde temsil etmiştir. Türk yumurta üreticinin en çok arzu ettiği "Sağlıklı Sürdürülen Güvenilir Yumurta" üretmek ve yumurtanın bilinmeyen yönlerini topluma tanıtmak. Yumurta Üreticileri Merkez Birliği olarak bizlerde üreticilerin bu taleplerini nasıl hayata geçirebileceğimizin çalışmalarına yaptık" dedi.

Uluslararası Yumurta Komisyonu'nun (IEC) 1996 yılında Viyana toplantısında, yumurtanın besleyici değerine dikkat çekildiğini vurgulayan Konya, "Toplumlarda tüketimi yeterli seviyeye getirmek için her yıl Ekim ayının ikinci Cuma günü Dünya yumurta günü olarak kullanılmasına karar verilmiştir. O tarihten bu yana her yıl 65-70 ülkede Yumurtanın besleyici değerini anlatmak üzere kutlanmaktadır. Ülkemizde ise Dünya Yumurta Günü, yıllarca fark edilmemiş ancak Yum-Bir'in kuruluşunu takip eden yıllarda kutlanmaya başlamıştır. Dünya Yumurta Günü 12 Ekim 2008 tarihinde ilk kez Ankara'da Yum-Bir tarafından kutlanmış ve sonraki yıllarda da değişik etkinlikler ile devam etmiştir. Bu kapsamda yapılan etkinlikler arasında Yumurta Sağlık konulu bilimsel toplantıları, konferansları "Günde 1 Yumurta, Kıran Kazanır" adıyla düzenlenen ulusal kampanyayı sayabiliriz" şeklinde konuştu.

Bu yıl ki yumurta gününü farklı bir konsepte kutlamak istediklerini ifade eden Konya, "Hayatın kaynağı olarak gördüğümüz yumurtayı onlar resmetsin, onlar öyküleştirsin istedik. Böylece yumurta sanat ve edebiyat ile buluşacak, bir besin olmanın ötesine geçecekti. Bu düşüncelerle Yumurta Üreticileri Merkez Birliği, Milli Eğitim Bakanlığı Yenilikler ve Teknoloji Genel Müdürlüğü koordinasyonunda, İlkokul ve Ortaokul öğrencileri arasında düzenlenen "Hayatın Kaynağı Yumurta ve Yumurta Keşifleri" ödüllü resim ve öykü yarışması düzenledik. İlk kez yapılıyor olmasına rağmen yarışma yoğun ilgi görmüş birçok öğrenci eserleri ile yarışmaya katılmıştır. İl Milli Eğitim Müdürlükleri resim ve öykü dalında kendi illerinin ilk üç eserini belirleyerek, Yumurta Üreticileri Merkez Birliğine ulaşmıştır. Hayatın Kaynağı Yumurta ve Yumurtalı Keşifler konulu resim ve öykü yarışmasının Türkiye dereceleri 57 ilden gelen toplam 153 adet resim ve 93 adet öyküden ibarettir" diye konuştu.

Konya, gerek merkez birliği tarafından yürütülen yumurta tanıtım kampanyalarının, gerekse yapılan yeni araştırmalar ışığında bilim insanlarının yumurtayı aklaması sonrasında tüketiminde bir artış eğilimine girilmiş, kişi başına düşen yıllık tüketimin 115 adetten 190 adet yumurtaya yükseldiğini belirtti.

Yumurtanın protein açısından tüm besinler içinde biyolojik yararlılığı en yüksek ve en yararlı besin kaynağı olduğunun altını çizen Konya, yumurtanın faydalarını anlattı.

Başkan Konya Yum-Bir olarak bu önemli günü her yıl farklı etkinliklerde kutlamaya devam edeceklerini belirterek, yumurta sevenlerin sayısını arttıracaklarını söyledi.

Kanatlı Tanıtım Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Sezer, bu tarz etkinliklerin önemini belirterek, “Gerek yumurta olsun gerek tavuk eti olsun bu yıl için Türkiye’de gerçekten dünya çapında modern ve kalite üretim yapan firmalar tarafından üretilmektedir. Yarışmaya katılan tüm gençlerin, bugün ki gibi hala yumurta yemeğe devam ederlerse yarının Nobel Edebiyat Ödülü’nü alabilecek kapasitede ressam, sanatkar olacaklarından hiç kuşkum yok. Yumurta ve tavuk eti bugün için gerek dünyada olsun gerek Türkiye'de olsun bir sakızın kilosunun 50 TL olduğu bir ekonomide, sadece kilosu 3 TL olan bir yumurta, kilosu 6 TL olan bir tavuk eti ile beslenmenin ne kadar mantıklı ve gerekli olduğunu bir kez daha vurgulamak istiyorum” dedi.

Törende resim ve öykü dalında ilk üçe giren eserlere ve öğretmenlerine ödül takdim edildi. Jüri Özel Ödülünü kazanan Mehmet Şimşek Ateş ise ödülünü Yum-Bir Başkanı Konya’nın elinden aldı. Dünya yumurta günü kutlamaları etkinlikleri kapsamında yarışmada dereceye giren üç öykü ve resim yanı sıra seçilmiş 40 resim sergilendi.

Tören Başkent Üniversitesi ve Hilton şefinin uygulamalı yumurtalı yemek ile sürdü ve katılımcılara yumurtalı yemeklerin ikram edildiği öğle yemeği ile sona erdi.





İHA

Son Güncelleme: 10.10.2014 17:26
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner165