Oylarımız HDP ve İYİ Parti'ye kaydı

Elvan Yılmaz’la,‘5 soru, 5 cevap’ın bugünkü konuğu ana muhalefet partisi Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Hasan Eray Tüfekçi. Seçimlerden hemen önce bu görevi kucağında bulan Tüfekçi’ye seçim sonuçlarının kendi partileri tarafından nasıl göründüğünü sorduk. Genç yaşta bu görevi üstlenen Tüfekçi’ye -32 yaşında- partilerindeki oy düşüşünü, sebeplerini vatandaşın en çok merak ettiği ‘bir oy HDP’ye bir oy Muharrem İnce’ye’ söyleminin nereden geldiğini sormayı da tabii ki ihmal etmedik. Ali Rıza Suludere ile başlattıkları gerçek muhalefet örneğini sürdüreceklerine de değinen Hasan Eray Tüfekçi’nin Millet İttifakının olumlu yansımalarını özellikle Çorum’un birlik beraberliği açısından gördüklerini, buna verdikleri önemi de anlattığı söyleyişinin siz okuyucularımızın ilgisini çekeceğini umuyoruz.

1986 yılında Çorum'da doğdu. Babasının adı Adnan, annesinin adı Neriman'dır.2010 yılında Girne Amerikan Üniversitesi İşletme Bölümü’nden mezun oldu. 2010 yılından itibaren aile şirketi olan Güleryüz Turistik Tesislerinin İşletmeciliğini yapmaktadır. 2012 yılında üye olduğu Cumhuriyet Halk Partisine, 06.01.2018 İl Kongresinde yönetim listesinde bulundu. Çorum İl Yönetiminde Bilişim Sorumlusu olarak görev aldı.22 Mayıs 2018 tarihinde mevcut yönetimin oy birliği ile İl Başkanı Seçildi. Orta derecede İngilizce biliyor. Eşmen Tüfekçi İle evli.

24 Haziran seçimlerinde CHP’nin oyları bir önceki seçimlere bakıldığında bir düşüş gösterdi. Diğer taraftan CHP’nin Cumhurbaşkanı Adayı Muharrem İnce partisinden daha fazla oy aldı. Bu düşüşün sebebi sizce nedir?

Ama Çorum’da bu oran yüzde 2. CHP olarak Çorum’da 90-100 bin arasında oyumuz var. Oyların bir kısmı İyi Parti ve HDP’ye kaydı. HDP’ye giden oy abartıldığı kadar değil. İyi Parti’ye 8 bin civarında oyumuz gitti. CHP olarak oy beklentimiz 85 bindi. MHP’ye oy verenlerin bir kısmı Cumhurbaşkanlığı seçiminde adayımız Muharrem İnce’ye destek verdi.

Size oy vermeyip Muharrem İnce’ye oy verenler milletvekilliği seçiminde tercihini hangi partiden yana kullanmıştır.

Çorum’da CHP olarak 85 bin oy alma beklentimiz vardı. 3 bin 3 bin 500 civarında oy HDP’ye, onun haricinde oylarımız İyi Parti’ye kaydı.

Türkiye’nin genelinde ve Çorum’da HDP’nin oy artırması barajı geçmesi bazı CHP’li seçmenlerin ‘bir oy HDP bir oy İnce’ye’ sloganıyla sandığa gittiği ve sonuçta ortaya böyle bir tablo çıktığı iddiaları var. Bu konuda ne diyeceksiniz? Biraz önce CHP’nin oylarındaki bahsettiğiniz azalma bu nedenle olabilir mi?

CHP Genel Merkezi veya herhangi bir yetkili organdan öyle bir açıklama yapılmadı. Bu, AKP’nin yaptığı algı operasyonu. Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Adayımız Muharrem İnce’yi rakip olarak gördüğü için CHP ile HDP’yi bağdaştırdı.

İYİ Parti ve Saadet partisiyle Millet İttifakı adı altında bir araya geldiniz. Karşı tarafta ise AK Parti ve MHP’den meydana gelen Cumhur İttifakı vardı. Cumhur İttifakının bir çatı adayı olmasına rağmen, sizin çatı adayınız yoktu. Üç parti de kendi genel başkanlarını cumhurbaşkanı adayı olarak ortaya sürdü. Millet İttifakının cumhurbaşkanlığı tercihi üçe bölünmüştü. Başarısızlığın nedeni Millet ittifakının bu bölünmüşlüğü olabilir mi?

Millet İttifakı’nda her parti kendi cumhurbaşkanı adayını çıkarıp ikinci tura göre hareket edecekti. İttifakla sağ yelpazeden destek alınması hedeflendi. CHP olarak milletvekilliği seçimlerinde Türkiye genelinde 22 vekil daha fazla çıkardık. İttifak Çorum özelinde farklı görüşlere sahip olan siyasi partileri kaynaştırdı. Bundan sonraki süreçte de bunun siyasete olumlu yansımaları olacaktır. Çorum’un birlikteliğine olumlu katkılar sağlayacaktır.

Yerelde CHP teşkilatının yeterli muhalefet yapmadığı pasif kaldığı yönümde bir izlenim var. Yani kendi kazanç hanesine fazla bir şey yazdıramadığı gibi. Bundan sonra İl Başkanı olarak siz nasıl bir çizgi izleyeceksiniz, Çorumun sorunlarıyla ilgili nasıl bir muhalefet yapmayı düşünüyorsunuz?

Ali Rıza Suludere ile başlayan ve yeni seçilen CHP İl Örgütü ile devam eden muhalefeti başlattık. Ama yıkıcı değil yapıcı muhalefet anlayışını benimsiyoruz. CHP Genel Merkezi yerelde her konuyu takip edip kendilerini ve kamuoyunu bilgilendirme talimatı verdi. Vatandaşların bir dönem yeterli muhalefet yapılmadığı yönünde rahatsızlığı vardı. CHP İl Örgütü olarak muhalefet görevini yerine getireceğiz. Milletvekilimizle birlikte sorunları Meclis’e taşıyacağız.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.