Çorum’un balığı kafeste yetişiyor

Balıkçılar büyük bir umutla av yasağının sona ereceği ve ‘vira bismillah’ diyerek denize açılacakları günü bekliyor. Bu süre içinde Ankaralı vatandaşın balık ihtiyacı kafeslerde yetiştirilen kültür balıkları ile karşılanıyor.

29 Haziran 2013 Cumartesi 11:29
 Çorum’un balığı kafeste yetişiyor


Balıkçılara uygulanan av yasağı 31 Ağustos’a kadar devam ediyor, bu süre içinde de balıkçı tezgahlarında daha çok kültür balıkçılığı yöntemiyle üretilen çipura, levrek ve alabalık gibi balıklar satılıyor. Su ürünlerinin ve yaşam alanlarının korunması, üretimde sürdürülebilirliğin sağlanması için, su ürünleri avcılığına ilişkin birtakım yasak, sınırlama ve yükümlülükler olduğunu belirten Samsun Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği İkinci Başkanı Yusuf Aydın, “Bu yükümlülüklere bütün balıkçılar uymak zorunda. Bu nedenle yaz döneminde tatlı su ve denizlerde bulunan kafeslerde yetiştirilen kültür balıklarının satışı yapılıyor. Avcılığın yasak olması kültür balıklarına talebi artırdı” dedi.

HERGÜN 15 TON BALIK

Kendi bölgelerindeki baraj gölü, akarsu ve denizlerde bulunan kafeslerde yetiştirilen kültür balıklarının Ankara’nın da aralarında bulunduğu çevre illerde satıldığını anlatan Aydın, şöyle devam etti:

“Günlük olarak yaklaşık 15 ton levrek, çupra, somon ve alabalık satışı yapılıyor. Özel kafeslerde yetiştirilen bu kültür balıkları Samsun’dan Ankara, Çorum, Amasya gibi illere gönderiliyor. Başka illerden de talep olursa üretime göre satış yapılıyor. Bütün balıkçılarımız av sezonu yasağına uyuyor. Av sezonu öncesinde teknelerindeki hazırlıklarını tamamlamak için çalışıyorlar. Balık ağlarını ve teknelerinin bakımlarını yapıyorlar. Balıkçılarımız büyük bir umutla ‘vira bismillah’ diyerek denize açılacakları günü bekliyor. Bu süre içinde de vatandaşın balık ihtiyacı kültür balıkları ile karşılanıyor.”

TÜRKİYE’DE BALIK TÜKETİMİ DÜŞÜK

Gelişmiş ülkelerde kişi başına su ürünleri tüketiminin Türkiye’den 2-3 kat daha fazla olduğunu anlatan Yusuf Aydın, su ürünlerinin hem ekonomik değeri hem de insan sağlığı yönünden öneminin göz önüne alındığında balık üretiminin ve tüketiminin artırılması gerektiğini kaydetti.

(Hürriyet)





Son Güncelleme: 29.06.2013 11:31
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.