İşte Akiller’in Karadeniz raporu

Akil raporu'Şimdi hesaplaşma değil, helalleşme zamanı' denilen raporda endişeler de sıralanmış. Kamuoyunda oluşan 'PKK tek muhatap' algısının kırılması gerektiği belirtiliyor.

01 Temmuz 2013 Pazartesi 12:49
 İşte Akiller’in Karadeniz raporu

Akil İnsanlar Heyeti Karadeniz Bölgesi’nin Başbakan’a sunduğu raporda çarpıcı tespitler yer alıyor. Karadeniz heyetinin raporunda da yeni anayasa vurgusu dikkat çekiyor. ‘Şimdi hesaplaşma değil, helalleşme zamanı’ denilen raporda endişeler de sıralanmış. Kamuoyunda oluşan ‘PKK tek muhatap’ algısının kırılması gerektiği belirtiliyor.

Akil İnsanlar’ın Karadeniz raporunun ayrıntıları, çözüm sürecinde gelinen noktaya ilişkin önemli detaylar içeriyor. Başbakan’a sunulan rapora göre bölge halkının büyük bir kesimi süreci destekliyor. Raporda, sürecin aşamalarına ilişkin bilgilendirme noktasında halkın beklenti içerisinde olduğu ifade ediliyor. Bazı kesimlerde çözüm sürecine ilişkin bilgi eksikliğinden kaynaklanan tedirginlikler olduğu belirtiliyor. Bölge halkının, tereddütleri giderecek bir dil kullanıldığı zaman sürece destek verdiği ve kaygılarından kurtulabildiğinin altı çiziliyor. Mahalli düzeyde itibarlı kişiler olarak bilinen din adamlarının, öğretmenlerin, sivil kanaat önderlerinin ve bilhassa siyasete uzak kalmış kesimlerin, çözüm sürecine büyük katkı sunduğu kaydediliyor. Karadenizlilerin de temel hak ve hürriyetleri güvence altına almak suretiyle devlet iktidarını sınırlayan özgürlükçü, sivil bir anayasanın yapılmasını istediği aktarılıyor. Bundan sonraki aşama için en önemli beklenti ve çözüm kaynağının yeni anayasa olduğu vurgusu yapılıyor. Kamuoyunda oluşan ‘Kürt sorununun çözümünde PKK tek muhatap’ algısının kırılması gerektiği belirtiliyor. Raporda ayrıca, çözüm sürecinin anayasa ve başkanlık tartışmaları ile çakışmasının sürecin üzerine gölge düşürdüğü tespiti yapılıyor. Halkın büyük çoğunluğu, bu süreçte başkanlık sisteminin dayatılmaması gerektiğini dile getiriyor. Raporda, milletin dile getirdiği kaygılar da tek tek sıralanıyor. İşte onlardan bazıları: “Ülke bölünecek mi? Öcalan serbest bırakılacak mı? PKK’ya meşruiyet mi kazandırılıyor? Terör eylemlerine karışmış olanlar affedilecek mi? Başkanlık sistemine mi geçilecek?”

Raporun sonuç kısmında Akil İnsanlar Heyeti Karadeniz Grubu’nun tespit ve önerilerine yer veriliyor. Çözüm sürecinin başarıya ulaşması için heyetin hemfikir olduğu tavsiyeler şöyle sıralanıyor:

SİVİL ANAYASA OLMAZSA, ÇÖZÜM ZOR:“Her konuda ‘hesaplaşma değil helalleşme’ söylemi dile getirilmeli. Sivil ve demokratik bir anayasa olmaksızın kalıcı bir çözüm bulmak mümkün değil. Şeffaf, katılımcı, toplumsal mutabakata dayalı, devleti değil bireyleri korumayı amaçlayan bir anayasa daha fazla zaman kaybedilmeden hazırlanmalı. Çözüm süreci kapsamında yapılması planlanan anayasal ve yasal düzenlemelerde ‘eşit vatandaşlık’ esas alınmalı.”

DİN ADAMLARINDAN İSTİFADE EDİLMELİ:“İllerde çözüm sürecini halka anlatma noktasında, yöre insanı üzerinde etkisi olabilen kanaat önderi, sivil toplum örgütü üyesi, aktivist, din adamı, esnaf ve benzeri kişilerden istifade edilmeli. Vatandaşların kaygılarını giderecek ve şeffaflığı sağlayacak adımlar her aşamada atılmalı. Sürecin aşamaları hakkında belirsizlik ve halkın gelişmeleri Kandil’den gazete ve televizyon vasıtasıyla öğreniyor olmasının, kaygı ve tepkilere yol açtığı dikkate alınmalı.”

PKK TEK MUHATAP ALGISI KIRILMALI:“Siyasi iktidar çözüm sürecine ilişkin daha net mesajlar vermeli, bölünmez bütünlüğe vurgu yapmalı ve bölge insanının zihnindeki soru işaretlerini gidermeli. Süreci eleştirenlerin ileri sürdüğü eyalet sistemi, özerklik gibi hususların karşılığının olup olmadığı açıklıkla kamuoyuna anlatılmalı. Hükümet, çözüm sürecine ilişkin algıyı çok iyi yönetmeli. PKK, sorunların çözümünde tek aktör olarak muhatap alınıyor algısı kırılmalı. Hükümet, çözüm süreci bağlamında yürütülen çalışmaların kendi inisiyatifinde gerçekleştiğini, süreci kendisinin yönettiğini ifade etmeli, hissettirmeli.”

MUHALEFET İŞİN İÇİNE ÇEKİLMELİ: “Süreçte gelinen noktaya ilişkin muhalefet partilerine bilgi verilmeli ve bu konuda TBMM’de genel görüşme yapılması gibi yolları devreye sokulmalı. Siyasi iktidar, CHP ve MHP’ye çözüm süreci bağlamında ziyaretlerde bulunmalı. En azından girişimde bulunmalı. Karadeniz Bölgesi’ndeki insanlarla Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daki insanların karşılıklı ziyaretleri ve beraber yaşamanın sağlandığı projeler artırılmalı. Doğu’daki öğrencilerin bir hafta Karadeniz iline, Karadeniz Bölgesi’ndekilerin de bir hafta Doğu bölgesine gitmesine yönelik valilikler ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından çalışmalar yapılmalı.

(Tımetürk)






Son Güncelleme: 01.07.2013 16:50
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner165