Patateste söz sahibiyiz

Çorum’da üretilen 10 bin ton patatesin Ankara, Eskişehir, Van ve Iğdır’a sevkiyatı yapılıyor Çorum’da son yıllarda üretimi artan ürünlerin başında gelen patatesin hasadına başlandı.

28 Temmuz 2013 Pazar 15:15
 Patateste söz sahibiyiz

Türkiye'de üretimde büyük önem taşıyan Nevşehir ve Niğde’den sonra Çorum, alternatif patates üretim yeri olarak gösteriliyor. Çorum’da da son yıllarda patates üretimi her geçen yıl artıyor. Geçen yıl 3 bin ton olan üretim, bu yıl 10 bin tona çıkarıldı.

Cumartesi günü de patates hasadı başlatıldı. Ziraat Odası Başkanı Mehmet Sayan, Çorum’un tahıl ürünlerinin yanısıra, çeltik, soğan üretimine son senelerde patatesin de eklendiğini, ayrıca çiftçilerin süt ve seracılık üretimlerini de başarılı bir şekilde sürdürdüklerini kaydetti. Sayan, “"Bu yıl ki patates hasadı başlandı. Bütün çiftçilerimize bol kazanç ve bol ürün diliyoruz. Yaptığımız çalışmalar sonucunda, bu yıl patateste yüksek verim elde ettik ve bundan memnunuz” diye konuştu.

Çorum’dan patates hasadının başlamasıyla birlikte günlük 18 aracın Ankara, Eskişehir, Van ve Iğdır’a patates sevkiyatı yaptığını anlatan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Sayan, ayrıca Çorum’daki büyük marketlerin yanısıra çevre illerde de Çorum patatesinin satıldığını vurguladı. Çorum Patates’in birinci kalite olduğunu söyleyen Mehmet Sayan, bu yıl üretilen patates miktarının 10 bin ton olduğunu belirterek, “Biz Çorum çiftçisi olarak her konuda kendimize güveniyoruz. Ziraat Odası olarak da bir takım projelerimiz var. Zamanla bunları da hayata geçirmeyi planlıyoruz. Patates üretiminde de en büyük sıkıntımız su. Eğer, sulama konusunda gerekenler yapılırsa, Çorum’da patates üretimi en az iki-üç katına çıkar. Bu konuda milletvekillerimizden destek bekliyoruz” dedi.

‘Sulama Çorum geri kalmış’

Patates Tüccarı Ahmet Duran, Çorum’un sulama konusunda bir çok ile göre geri kaldığını söyledi.

Patates hasadının başlaması nedeniyle Çorum’da üretilen patateslerin alımını yapan Bolulu Tüccar Ahmet Duran, Çorum patatesi başta olmak üzere ürünün piyasası hakkında açıklamalarda bulundu. Patates denince akla Nevşehir ve Niğde’nin geldiğini, ancak son yıllarda bunun değişmeye başladığını belirten Ahmet Duran, Çorum’un da patates ekimi noktasında son derece verimli arazilere ve toprağa sahip olduğunu kaydetti. Çorum topraklarının en önemli sıkıntısının sulama olduğuna dikkat çeken Ahmet Duran, “Ben son yıllarda bu bölgede üreticinin tarlasından patatesini topluyorum. Çorum başta olmak üzere Amasya, Tokat, Yozgat ve Sivas’tan alımlar yapıyorum. Diğer illerin sulama konusunu Çorum’a göre bir nebzede olsa çözdüğünü görüyoruz. Ama, Çorum sulamada geri kalmış. Eğer, bu sorun çözülürse Çorum patates üretiminde Nevşehir ve Niğde ile yarışır hale gelir” dedi.

‘Toprağımız genç, ürünümüz 1 numara’

Ziraat Mühendisi Selim Sayan, Çorum’un toprağının genç olduğunu ve dolayısıyla da üretilen patatesin kalitesinin 1 numara olduğunu iddia etti.

Çorum’da patates hasadı başladı. Patates üretimi noktasında başarılı çalışmalar yapan Ziraat Mühendisi Selim Sayan, ürün ve toprak hakkında düşüncelerini dile getirdi. Patates üretiminin merkezi olarak görülen Nevşehir ve Niğde civarında verimin artırılması için toprağın gübre vere vere kalitesinin düştüğünü belirten Selim Sayan, çorum ve bölgesinde ise toprağın bu ürüne karşı daha genç olduğunu bunun için de üretilen patatesin kalitesinin 1 numara olduğunu söyledi. Selim Sayan, Çorum’daki en büyük sıkıntının ise verimli topraklarda sulama olduğunu da dikkat çekti.

50 bin dönüm arazinin suya ihtiyacı var

Çorum Ziraat Odası Başkanı Mehmet Sayan, Çorum ovasında patates üretiminde verimin daha fazla olması için kıraç bölgelerde suya ihtiyaç olduğunu belirterek, bu konuda milletvekillerinin desteğini beklediklerini söyledi.

Patates hasadının başlaması nedeniyle tarlada patates üretimi hakkında bilgiler veren Ziraat Odası Başkanı Mehmet Sayan, Çorum’da bu sene üretilen patates miktarının 10 bin ton olduğunu vurguladı. Çorum toprağının verimli olmasından dolayı üretilen ürünün de Türkiye’de bir numara olduğuna işaret eden Ziraat Odası Başkanı Mehmet Sayan, verimin artırıla bilmesi için en büyük ihtiyacın da sulama olduğuna dikkat çekti.

Çorum ovasının verimli toprakların bulunmasına rağmen kıraç yerlerde su sıkıntısının olduğunu söyleyen Oda Başkanı Mehmet Sayan, “Çorum’da kıraç bölgelerde patates daha verimli oluyor. Ama, susuzluktan dolayı arzu ettiğimiz verimi alamıyoruz. Bu topraklarda Nevşehir ve Niğde’den daha kaliteli ve verimli patates üretimi yapılabilir. Yeter ki sulama sıkıntısı aşılsın. Barajlardan Çorum Ovası’na su getirilebilir. Bu konuda milletvekillerimizden ve iktidar partisinin yöneticilerinden destek bekliyoruz. Çorum ovasında 50 bin dönüm arazinin suya ihtiyacı var. Tarımın bölgemizde daha verimli hale gelmesi için bu eksikliğin mutlaka gerilmesi gerekir” şeklinde konuştu.

Patatese de teşvik verilmesini talep eden Ziraat Odası Başkanı Mehmet Sayan, buğday üreticilerine teşvik verildiğini, patateste de tohum üretene teşvik verildiğini, oysa buğdayda olduğu gibi üretene teşvik verilmesi gerektiğini belirterek, bu konuda da siyasilerden üreticilere yardımcı olunmasını istedi.





Son Güncelleme: 28.07.2013 19:10
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.