Çorum’da yeni normalde koronavirüs vakaları giderek artıyor. Dünya genelinde yaşanılan zorlu süreçte Çorum özelinde özel hastanelerimizle ilgili bazı sorular acilen cevap bekliyor.

Sağlık Müdürü Dr. Ömer Sobacı’nın verdiği son güncel verilere göre, kentin ilk ve tek Pandemi Hastanesi olan Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde doluluk oranı yüzde 75’e ulaştı. Entübe (solunum cihazına bağlı) hasta 10, yoğun bakım hastası 4, hastane servislerinde 170 hasta tedavi görüyor. Evde takip edilen hasta sayısı ise 550. Bugüne kadar Covid-19 kaynaklı vefat eden hasta ise 12.

VAKA YOĞUNLUĞUMUZ ARTTI

Pandemi’nin ilk aylarında Çorum risksiz bölgeler arasında iken, maalesef şimdi vaka yoğunluğu artan riskli iller kategorisinde. Üstüne üslük geçmişte şüpheli vakalar bile hastaneye tedaviye alınırken, şu anda doluluk oranının artmasıyla birlikte evde izolasyon ve tedavi şekline yönlendirildi.

HASTANE YÜZDE 75 DOLU

Devlet yeniden artış gösteren vakalar nedeniyle son günlerde tedbirleri sıklaştırdı. Vatandaşların da ekseriyeti kurallara riayet etmeye gayret ediyor. Tedbirlere uymayanlar maddi cezalarla karşı karşıya kalsa da diğerlerinin haklarını gasp etmiş oluyor.

Hastanemizde doluluk oranı yüzde 75’e yükseldiğine göre, ilerleyen dönemlerde yoğun bakım üniteleri açısından da süreç zorlaşabilir.

BU SORULARIN CEVABI ÖNEMLİ

Tam da burada özel hastaneler çerçevesinde sorgulamak istediğimiz birkaç önemli konuyu maddeler halinde sıralayacak olursak…

* Pandemi Hastanesi sıfatıyla kentin tüm yükünü omuzlarına alan Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde vakaların teşhisi, tedavisi, test ve filyasyon çalışmaları, hasta takiplerinde nasıl bir süreç izleniyor?

* Çorum’daki iki özel hastanenin eğitim araştırma hastanesinin yükünün azaltılmasına katkı için özel bir çabaları var mı?

* Özel hastanelerimiz koronavirüs vakalarının teşhis ve tedavisinde memlekete hangi katkıları sağlıyor?

* Sağlık Bakanlığı’ndan onaylı olan özel hastane ve sağlık kuruluşları test yapabileceğine göre, Çorum’un iki özel hastanesi koronavirüs testini yapma donanımına sahip mi? Varsa test yapıyorlar mı? Yoksa niye gerekli donanımı sağlamıyorlar?

* Özel hastanelerin polikliniklerine başvuran hastalarda koronavirüs şüphesi gözlendiğinde nasıl yönlendirme yapılıyor?

* Veya ameliyatına karar verilen hastanın operasyondan önce koronavirüs testlerine bakılıyor mu?

* Çorum’un tablosu daha da kararmadan sağlık hizmetinde olası çökmeye karşı, Valilik, Sağlık Müdürlüğü yasal çerçevede özel hastanelere salgının teşhis ve tedavisinde ihtiyaç olan sağlık alt yapısını sağlamaları hususunda yaptırım uygulayamaz mı?

* Mülki idare amirleri ile birlikte sorumluluk taşıyan iktidar temsilcileri mevcut hastanenin güçlendirilmesi, problemlerinin çözülmesi için hangi gayret içindeler?

* Merak ettiğim son soru; Çorum’da olup biten her şeye sözü ve dahli olan olan AK Parti İl Başkanı Yusuf Ahlatcı’nın yoğun gündeminde bu konular da var mı?

Bu soruların cevapları Çorum’da yaşayan hepimiz için çok önemli. Meşum hastalık siyasetçi, işadamı, sağlıkçı, bürokrat, esnaf, sade vatandaş ayırt etmiyor. Bugüne kadar kendimiz ya da yakınlarımız bu acı ve zorlu tecrübeyi yaşamamış olabilir. Ancak yarın için hiçbir garantimiz yok.

Diyeceğim odur ki, bir yandan fert fert devletin aldığı tedbirlere sıkı sıkıya uyarken, mülki amirler merkezi idarenin kararlarını devreye alıp, sağlığın yönetici ve fedakâr çalışanları elini taşın altına koymuşken, başta siyasetin temsilcileri olmak üzere özel hastaneler gibi üzerine vazife düşenlerin salgına karşı yaptıklarını, yapmadıklarını bilmek istiyoruz.

Ne de olsa söz konusu olan hepimizin hayatı değil mi?

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.