Acil'lere acil genelge

Sağlık Bakanlığı'ndan hastanelere acil servis genelgesi. Bazı hastanelerin düzenlemeleri daha hızlı yapması isteniyor

01 Şubat 2018 Perşembe 14:17
Acil'lere acil genelge

Sağlık Bakanlığı, acil servislerde yaşanan yoğunluğun ve sorunların çözümü için genelge yayınladı. Buna göre, yoğun bakımlarda yatak sorunun çözümü için ara bakım üniteleri oluşturulacak. Acillerde Mesai Kaydırma veya Vardiya Branş Polikliniği Uygulaması yapılacak, kısa müşahedeler iki saati geçmeyecek şekilde planlanacak. Klinik hastaları acillerde bakılmayacak. Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, imzasıyla yayınlanan genelgede, özellikle acil servisleri dolup taşan 63 hastanenin düzenlemeleri daha hızlı yapması istedi.



Genelgede şu ayrıntılarda yer verildi:

YENİ POLİKLİNİK AÇILACAK

* Hastanelerde standart poliklinik hizmetlerinde ‘Mesai Kaydırma veya Vardiya Branş Polikliniği Uygulaması’ yapılacak.

* Acil servise başvuran hastalara sağlık personeli ile etkin triaj yapılarak, sarı alan muayenesi gerekmeyen hastalardan öncelikle acil servis yeşil alanında muayene olması gerekenlere ‘Yeşil Alan 1’ kodu verilerek, acil serviste genel tabip muayene polikliniklerinde bakılması sağlanacak.

* Öncelikle çocuk sağlığı ve hastalıkları, iç hastalıkları, kulak burun boğaz hastalıkları ve ortopedi ve travmatoloji branşları ile birlikte, hastanelerin acil servislerinde yeşil alan hasta oranı ek poliklinik açmayı gerektiren diğer branşlar için de acil servis alanı dışında ve yakın yerleşiminde olmak koşuluyla, ‘Yeşil Alan 2’ kodu ile poliklinik açılacak.

* Sarı alan muayene ve kısa müşahedeleri iki saati geçmeyecek şekilde planlanacak. İki saatten fazla acil gözlem veya takip gereken hastaların acil servis bünyesindeki acil yataklı servislerde gözlemi ve tedavisi sağlanacak. Acil servislerde uzun yatışlar ve klinik hasta takipleri engellenecek.

* Acil serviste hastası olup 8 saatten fazla gözlemde tutan ve kliniğine almayan branşlarda Merkezi Yatış Otomasyonları üzerinden, bu hasta yatırılana kadar normal hasta yatışı yetkisi kısıtlanacak.

* Acil servis hastalarında radyoloji ve laboratuvar süreçleri hızlandırılacak. Mümkün ise Mesai Kaydırma veya Vardiya Branş Polikliniği uygulaması için rutin laboratuvar ve görüntüleme hizmetleri için de ek mesai uygulaması yapılacak.

* Gerektiğinde hastane idaresinin acil kabulü yüksek olan klinikler için diğer kliniklerce yoğun kullanılmayan hasta yatakları ilgili kliniğin yatağı haline dönüştürülecek.

* Özellikle acil cerrahi endikasyonu konulan hastaların yoğun bakım yatağı ihtiyaçları bir yoğun bakım sorumlusu tarafından belirlenecek. Yoğun bakımlarda yer olmaması halinde acil hasta mağduriyetini önlemek için postop ara bakım üniteleri düzenlenecek.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner165