Anadolu'da vakalar arttı, kısıtlamalar geri döndü

Anadolu'da Koronavirüs vakaları artınca kısıtlamalar geri döndü. Çorum'da son durun ne?

15 Haziran 2020 Pazartesi 09:52
Anadolu'da  vakalar arttı, kısıtlamalar geri döndü

Koronavirüs vakalarının görülme sıklığı bir süredir Anadolu illerinde artmaya başladı. ‘Anormal’ artışların yaşandığı bazı yerlere Sağlık Bakanlığı müdahale etmeye başladı.
Türkiye'de 1 Haziran'daki normalleşme adımlarından sonra maske ve mesafe kuralının ihlal edilmesi, park, bahçe, pazar yerleri ve caddelerde yaşanan yığılmalar, koronavirüs vakalarının artmasına sebep oldu. İstanbul başta olmak üzere, büyükşehirlerden memleketlerine gidenlerin dikkatsizliği de virüsü Anadolu illerine yaydı.
Türkiye Gazetesi'nin haberine göre; günlük koronavirüs vakaların önemli bir bölümü artık Anadolu illerinden geliyor. Vakaların daha fazla artmaması için birçok ilde 30 veya 15 gün süreyle şenlik, konser, el ilanı dağıtma, poster asma, çadır kurma, gösteri yürüyüşleri dâhil olmak üzere toplu yapılacak tüm etkinlikler iptal edildi. Yasak getirilen iller arasında Edirne, Gaziantep, Şanlıurfa, Bitlis ve Van gibi iller bulunuyor. Ayrıca Konya'da tüm hastaneler yeniden pandemi hastanesi ilan edildi. Valilikler de sorumlu oldukları illerde vatandaşlara uyarı üstüne uyarı yapıyor.
VAKA ARTIŞI ALARM VERİCİ
Özellikle doğu ve güneydoğu illerinde 'nişan, toplu taziye ve mevlit' gibi toplu faaliyetlerden sonra çok sayıda vaka ortaya çıkmaya başladı. Bu nedenle karantinaya alınan köy, mahalle, sokak ve veya apartmanlarının sayısı da son dönemde arttı. Bilim Kurulu üyesi Prof.Dr Tevfik Özlü, "Bu artışların sebebi tamamen dikkatsizlik ve tedbirsizlik. Virüsün bulaşma hızı yavaşladı ama, toplu faaliyetler nedeniyle lokal vakalar yaşanıyor. Bu kalabalıklar içinde bir veya iki kişide virüs varsa bakıyorsunuz, o etkinlikle olan 50 kişiye veya 80 kişiye bulaşmış. Böylece o ilde bir anda patlama varmış gibi oluyor" değerlendirmesi yaptı. Vaka sayılarında son birkaç gündür yaşanan artışın 'alarm' anlamına geldiğini belirten Özlü, "Normalleşme adımlarından sonra bir artış bekliyorduk. Ama bu süreç artış yönünde devam ederse, endişe verir. Böyle devam ederse elde edilen kazanımlar boşa gider" dedi. 'Anormal' artışların görüldüğü bazı illere Sağlık Bakanlığı bizzat müdahale etmeye başladı. Bakanlık, bu artışların nedenini araştırmak için il pandemi kurulları ile birlikte yerinde müdahale ediyor.
SOSYAL MESAFE HİÇE SAYILIYOR
Eskişehirliler tarafından şehir içi ulaşımda sıklıkla tercih edilen tramvaylarda son günlerde sosyal mesafe hiçe sayılıyor. 1 Haziran öncesinde ayakta tek bir yolcu alınmayan tramvaylarda, şimdilerde fazla yolcu kontrolü yapılmıyor. Bu sebeple en fazla yüzde 50 yolcu kapasitesi ile hareket etmesi gereken tramvaylarda âdeta insan seli yaşanıyor. Yetkililer, vatandaşa "Kontrol edilmiyor diye hemen tramvaya binmeyelim. Hayatımız zamanımızdan daha önemli" uyarısında bulundu.
ÇORUM VALİLİĞİ AÇIKLAMA YAPMIŞTI
Bu arada geçtiğimiz günlerde Çorum Valiliği tarafından yapılan açıklamada, Çorum’da da bayram sonrasında vaka sayısında bir miktar artış yaşandığı, ancak bu artışın hane içi ve aynı işyeri ortamından kaynaklandığı ifade edilmişti. Vaka sayısındaki artışla birlikte tüm hastaların testleri negatif çıkana kadar hastanede müşahade altına alındığı, yatan hastaların sağlık durumlarının iyi olduğu, yoğun bakım hastası bulunmadığı açıklanmıştı.
PEKİ ÇORUM’DA DURUM NE?
Edindiğimiz bilgilere göre; Çorum’da dün (14 Haziran) itibariyle 26 pozitif, 51 şüpheli vaka bulunduğu öğrenildi. 51 olan şüpheli vaka sayısının artabileceği belirtildi.

 

Son Güncelleme: 17.06.2020 15:43
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Mertçe 2020-06-15 12:47:52

Memleketimizde de yakında korkulan olur çünkü her yerde tedbirler elden bırakıldı. Vali bey bu konuda önlemleri şimdiden artırmalı

Avatar
normalleşme 2020-06-15 19:55:47

Normalleşme tanımını yaparken, "normal" olanın yani vurdumduymazcılığın, bize bir şey olmazcılığının, uyarınca saygısızca bağırmanın anormal olduğunu belirtmek lazım. Sorun burda başlıyor

Avatar
Xyz 2020-06-15 20:25:07

Bu bosvermislikle değil 2. 3. 5. Dalgalarda gelir