Bayramda beslenme uyarıları

Sağlık Müdürü İsmail Yücel, Kurban Bayramı öncesinde kurban etinin saklanması ve beslenme uyarısında bulundu.

09 Ekim 2013 Çarşamba 19:58
 Bayramda beslenme uyarıları


Sağlık Müdürü İsmail Yücel, Kurban Bayramı öncesinde kurban etinin saklanması ve beslenme uyarısında bulundu.

İşte o uyarılar;

Taze kesilmiş etin sindirimi çok zordur, hazımsızlık yapabilir ve sert olmasından dolayı pişirilmesi zordur. Gün içerisinde sindirim sıkıntısıyla karşılaşmamak için, etler buzdolabında 1-2 gün bekletildikten sonra tüketilmelidir. Kavurma, kurban bayramının vazgeçilmezleri arasındadır. Gelenek haline gelen kavurmanın içine, kuyruk yağı veya tereyağı eklenmeden kısık ateşte kendi suyu ile pişirilmelidir. Etin içeriğinde bulunan yağ, yemeğin lezzeti için yeterli olduğundan ayrıca yağ eklemeye gerek yoktur. Mangal sırasında etlerin kömürleşmemesine, dışı pişen, içi çiğ kalan etlere dikkat edilmelidir. Ayrıca yüksek risk taşıyor olmasından dolayı çiğ köfte tüketiminden kaçınılmalıdır. Kurban bayramlarında genelde sakatat tüketimi de arttığı için özellikle kolesterolü yüksek ve kalp-damar hastalığı olan kişilerin sakatat tüketiminden kaçınmaları gerekmektedir.


DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

• Güne hafif bir kahvaltı ile başlanmalıdır. Aşırı miktarda yemekten kaçınıp az ve sık yemek yenmelidir.

• Yemek pişirme yöntemi olarak kızartmalar yerine, ızgara veya haşlama tercih edilmelidir.

• Ağır hamur tatlıları, şeker, aşırı yağlı, çok tuzlu, kalori açısından yoğun yiyecekler yerine, sebze ve meyve tüketimine ağırlık verilmelidir.

• Bayram ziyaretlerinde ikram edilen hamur tatlılar tadımlık miktarlarda yenmeli. Bir sonraki yapacağınız ziyarette yine ikram yapılacağı ve bunun büyük olasılıkla tatlı olacağı unutulmamalıdır.

• Ayrıca çikolataya ve şekere alternatif olarak vitamin, mineralden zengin olan ve posa içeriği yüksek olan kuru meyveler, ceviz, fındık gibi kuruyemişler ikram edilebilir.

• Çay, kahve gibi kafeinli içecekler fazla tüketilmemelidir.

• Diyabetliler, kalp hastaları, yüksek tansiyonu olanlar ve özel beslenme tedavisi uygulayanlar bu tedavilerini bozmamalıdır.

•Her öğün et ağırlıklı yemekler tüketmek yerine sebze yemekleri ve meyveyi dengeleyerek günlük menü planlamalıdır.

•Hipertansiyon, kalp, şeker hastaları ve damar tıkanıklığı olan kişiler hafif ve yağsız yemekler ile az az ve sık sık beslenmelidir.


KURBAN ETLERİ NASIL SAKLANMALIDIR?

Kesilen etlerin korunması ve saklanmasının insan sağlığı açısından çok önemli olduğu kaydedilen açıklamada, etlerin sağlıklı saklanması konusunda şu uyarılara yer verildi:

“Kurban etleri, büyük parçalar şeklinde değil, birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak buzdolabı poşetine veya yağlı kâğıda sarılmalı ve buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalı. Bu şekilde hazırlanan etler, buzlukta -2 derecede birkaç hafta, -18 derece derin dondurucuda ise daha uzun süreyle saklanabilir.

Etler kolaylıkla bozulabilen potansiyel riskli besinlerdir. Etlerin dondurulduktan sonra tekrar çözünmesi bazı ‘mikroorganizmalar’ için üreme ortamı oluşturur ve bu da sağlığımızı tehdit eder. Çözünen et hemen pişirilmeli ve tekrar dondurulmamalıdır.

Etler, oda ısısında açıkta bırakılmamalı, yine buzdolabının alt bölmesinde çözünmesi sağlanmalıdır. Derin dondurucuda saklanan etin buzdolabının sebzelik kısmının üstüne konularak çözünmesi beklenebilir. Etin çabuk çözünmesi amacıyla uygulanan kalorifer, soba üzerinde çözünme, oda sıcaklığında bekletme gibi yöntemler, insan sağlığı açısından tehlikeli sonuçları da beraberinde getirmektedir.





Son Güncelleme: 10.10.2013 10:33
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.