Bayram’da beslenmeye dikkat!

İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yazılı açıklama ile Ramazan Bayramı’nda gıda tüketimine...

13 Temmuz 2015 Pazartesi 16:52
 Bayram’da beslenmeye dikkat!


İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yazılı açıklama ile Ramazan Bayramı’nda gıda tüketimine dikkat edilmesi uyarısında bulunuldu.


İşte o uyarılar;


“Ramazan bayramının toplumumuz için manevi önemi çok büyüktür. Geleneksel olarak bayram kahvaltısı ile başlayan ve devam eden bu günlerde tüm aile bir arada olduğu için sofralar her zamankinden daha çeşitli besinler içerir. Aile büyüklerinin hazırladığı börekleri, el yapımı tatlıları ve özel pişen yemekleri reddetmek bazen büyüklere saygısızlık gibi de algılanmakta veya bu mazeretin arkasına sığınarak aşırı yemek yenilebilmektedir. Bu noktada dikkat etmeniz gereken emekle hazırlanmış olan besinlerden çok az miktarlarda tüketmek olmalıdır. Hatta hafif bir kahvaltı ile güne başlamak çok daha uygun olacaktır. Bu şekilde gün içerisinde yapacağınız akraba ziyaretlerinde besin alımınızı ayarlamanız daha kolaylaşacaktır.


İnsan vücudunun günlük ihtiyacı olan enerji için; besin öğeleri, vitamin ve mineraller her gün yeterli ve dengeli bir şekilde alınmalıdır. Tabi ki "Geleneksel yemeklerden vazgeçin, hiç şekerli besin yemeyin!" mesajı bayramda çok etkili olmayacaktır. Bu durumda önemli olan;


Bayramda sevdiklerinize zaman ayırmanızı, onlarla bol bol sohbet etmenizi, bayramı sürekli yenilen içilen bir süreç olarak değerlendirmemenizi öneririz!


Ramazan Bayramında Sağlıklı Beslenme Önerileri:


l- Güne hafif bir kahvaltı ile başlanmalı, peynir, zeytin, domates-salatalık, kepek ekmek, buğday gevreği, süt, meyve gibi besinlerden oluşan dengeli ve hafif bir kahvaltı edilmelidir.


2-Yemekler 3 ana öğün, 3 ara öğün olmak üzere az az sık sık yemek yenmelidir. Ara öğün alternatifleri meyve, kepekli tost, kepekli bisküvi, peynir, meyveli yoğurt, ayran, yoğurt gibi seçeneklerden hazırlanmalıdır.


3- Kızartma ve kalorisi yüksek ağır yemekler yerine hafif, ızgara, buğulama, haşlama tarzı yemekler seçilmelidir


4-Şeker, yağ ve kalori içeriği yüksek hamurlu tatlılar kan şekerini hızla yükseltir ve toplam günlük kalori ve yağ artışına sebep olur. Bu yüzden tatlı tüketimine dikkat edilmeli, özellikle sütlü tatlılar tercih edilmeli ve ara öğün seçeneği olarak tüketilmelidir. Fazla miktarda çikolata ve tatlı tüketimi mide yanması, barsak bozukluklarına yol açabileceği için tüketilen miktarlarına dikkat edilmelidir. Ramazan boyunca hareketin azalması, açlık, yeterli sıvı rüketememek sonucunda kabızlık görülmektedir. Kabızlığın azaltılması ve C vitamini gibi vitamin ihtiyaçlarının karşılanması açısından meyve ve sebze tüketimi arttırılmalıdır. Meyve ve sebze günde 6-7 porsiyon tüketilmeli, salata yemeye özen gösterilmelidir.

5-Sıcak yaz günlerinde günlük tüketilmesi gereken sıvı miktarlarına dikkat edilmelidir. Bayramda özellikle "SU" tüketimi büyük önem kazanmaktadır. Ramazan boyunca azalmış olan su tüketimimizi 2 litreye ulaştırmak daha kolay olacaktır. Gidilen akraba ziyaretlerinde çay, kahve yerine çoğu zaman suyu tercih etmek daha uygun olacaktır.

6-Bayramda fırsat buldukça yapılan egzersiz ve yürüyüşler faydalı olacaktır.

7-Herhangi bir sağlık sorunu ile karşılaşmamak için; özellikle şeker hastaları, kalp hastaları, hipertansiyon, mide ve barsak sistemi hastalıkları olan kişiler mutlaka sağlıklı beslenme ilkelerine dikkat etmeli, bayramda asla aşırıya kaçmamalıdır.

Bayramda Çocukları Unutmamamız Gerekir:

Çocukların beslenmesi yetişkin beslenmesinden daha hassas bir konudur. Özellikle büyüme ve gelişme, ağız ve diş sağlığı beslenme alışkanlıklarından etkilenir. Aşırı şeker ve şekerli ürünler tüketilmesi çocukların ağız ve diş sağlığı açısından çok sakıncalıdır. Mide ve barsak hassasiyetine sebep olur. Sürekli şeker ve şekerli ürünlerin tüketilmesi çocukların açlık duygusuna engel olur. Bu da sağlıklı ana yemekleri ve aralarda olması gereken sağlıklı atıştırmaları reddetmelerine sebep olur. Çocukların şeker ve çikolata tüketimi yerine sütlü tatlı ve meyve yemeleri sağlanabilirse daha doğru bir yol izlenmiş olur. Bunun için bayramdan önce çocuğunuz ile konuşarak bayramdaki tüketimleri konusunda uyarılarda bulunmak gerekmektedir.

Sağlıklı ve mutlu bir bayram geçirmeniz dileği ile.”




Son Güncelleme: 13.07.2015 16:55
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.