Bayram’da dikkatli beslenin

Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından yazılı açıklama ile Ramazan Bayramı’nda...

15 Temmuz 2015 Çarşamba 17:51
 Bayram’da dikkatli beslenin


Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından yazılı açıklama ile Ramazan Bayramı’nda gıda tüketimine dikkat edilmesi uyarısında bulunuldu.


İşte o uyarılar;


“Yemeğe az, sohbete çok zaman ayırın


Sağlığınız da “Bayram Tadında” olsun 


Büyüklerimizin evindeki bayram kahvaltısı ile başlayan ve akrabalarımıza yapılan bayram ziyaretleriyle devam eden bayram günlerinde, tüm aile bir arada olduğu için sofralar her zamankinden daha çeşitli yiyecekler içerir. Bazen bunları reddetmek, büyüklere saygısızlık gibi de algılanmaktadır.


Bu günlerde “yöresel lezzetlerimizden” vazgeçmeden, kilo almayacak şekilde, dengeli beslenmek ve her çeşit besinden küçük miktarlarda yemek en sağlıklı seçimdir. Önemli olan “neyi, ne kadar, nasıl ve ne zaman” tükettiğinizdir.


Çocuklara Dikkat!

Ramazan Bayramı, aslında en çok çocukların iple çektikleri,  merakla bekledikleri bir bayramdır. Yeni kıyafetler, bayram sabahı büyüklerin elini öptükten sonra heyecanla tahsil edilen cep harçlıkları ve tabii ki kapı kapı gezerek şeker toplamak…

İşin eğlence ve oyun kısmı bir tarafa, çocukların beslenmesi yetişkin beslenmesinden daha hassas bir konudur.


Aşırı şeker ve şekerli ürünler tüketilmesi, çocuklarda diş ve sindirim sistemi rahatsızlıklarına sebep olur. Bunun için bayramdan önce çocuğunuz ile oturup konuşun ve ona şekerli gıda tüketiminin fazlasının zararlı olabildiğini anlatın. Sınırlı miktarda çikolata ve şekere müsade edin ama tamamen yasaklamayın. Çünkü bu durum, çocuğunuzun gizli gizli şeker veya çikolata yemesine sebep olabilir.


Çocuklara büyüme ve gelişmelerine katkısı sağlamayan şeker ve çikolata yerine badem, ceviz, fındık gibi kuruyemişler, meyveli süt veya yoğurdun ikram edilmesi daha sağlıklı olacaktır.


Kızartılmış Hamur Tatlıları Yerine Sütlü Tatlılar


Bayramların vazgeçilmezleri olmalarına karşın kızartılmış hamur tatlıları, kandaki yağ ve kolesterol seviyesini de arttırabilir. Tercihen, kalori ve yağ oranı hafif olan sütlü ve meyveli tatlıları tüketmek ve ikram etmek daha faydalı olacaktır. Özellikle yaşlıların bu konuya çok daha özen göstermesi gereklidir.

Ramazan boyunca istirahat eden mide, bayramda tıka basa doldurularak yorulmamalı ve eski temposuna dönmesi yavaş yavaş ve sağlıklı besinlerle sağlanmalıdır. Bayramın ilk günlerinde sebze ve meyve ağırlıklı beslenmek faydalı olacaktır.


Bayramda Bol Sıvı Tüketin


Ramazan ayında 17–18 saati bulan oruç süresi, vücudun sıvı ihtiyacını artırmaktadır. Bu nedenle bayramda ve sonrasında mutlaka su ve gazsız içecekler tüketilerek sıvı dengesi sağlanmalıdır.


Bayramda Nasıl Beslenmeli?


Bayram ziyaretindeki ikramlara gerektiği yerde “hayır” demeyi bilmemiz gerekir.


“Tatlı yiyelim tatlı konuşalım” diyerek bayramlarda şeker, çikolata, şerbetli tatlılar ikram edilir. Kendisi tatlı ama sonuçları acı olabilecek bu yiyecekler tüketilirken ölçülü olmak gerekiyor.


Sonuç olarak; sadece fiziksel açlığınızı giderecek kadar yiyin, disiplininizi kaybetmeyin. Bayram sofralarında geçirilen zamanın uzun olması, yenilen yemek miktarını da artırabilir, dikkat edin... Beraber yapılan sohbetlerin keyfini çıkarmaya çalışın.


Bayram ziyaretlerinde yakın mesafeler için araç kullanmak yerine, yürüyerek gitmeyi tercih edin.


Mümkün olduğunca bayram ziyaretlerine yürüyerek gidilmesi tercih edilmelidir.


Fiziksel aktivitenin kan şekerini ve kolesterolü azaltmaya, kilo kaybetmeye ve bağırsak hareketlerini arttırmaya yardımcı olduğu unutulmamalı, haftada 5 gün en az 30-60 dakikalık orta şiddette fiziksel aktivite yapılmalıdır.


Sağlıklı bir bayram geçirmeniz dileğiyle.”




Son Güncelleme: 15.07.2015 17:53
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.