Biz bir savaştayız, kazanmak istiyoruz

HİTÜ Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Aysel Kocagül Çelikbaş, koronavirüse karşı savaş içinde olduklarını açıkladı.

08 Nisan 2021 Perşembe 16:17
Biz bir savaştayız, kazanmak istiyoruz

Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Aysel Kocagül Çelikbaş, Covid-19 hastalarının tedavi süreçlerinde zaman zaman beklenmeyen durumlarla karşılaştıklarını belirterek, “Taburcu etmeye hazırlarken kaybettiğimiz Covid-19 hastalarımız var” dedi.

Hitit Üniversitesi’nden yapılan açıklamaya göre, Prof. Dr. Çelikbaş, normalleşme sürecini birçok vatandaşın yanlış değerlendirdiğini, kamuoyunda salgının etkisinin zayıfladığı yönünde bir algı oluştuğunu söyledi.

Covid-19 hastalığının öngörülemeyen etkilerinin devam ettiğine vurgu yapan Prof. Dr. Çelikbaş, “Genel durumu iyiye giden ve hatta,‘taburcu edeceğiz’ dediklerimiz arasında bile beklenmeyen komplikasyonlar nedeniyle kaybettiklerimiz oldu. Hastamız düzeldi, ailelerine teslim edeceğiz derken vefat haberini vermek durumunda kaldık. Bu tür olgular Allahtan çok sık olmuyor. Hatta taburcu olduktan sonra da hastalığın yarattığı riskler devam ediyor.” diye konuştu.

Prof. Dr. Çelikbaş, “Hastaneye başvurusu sırasında hiç bir semptomu olmayan vakalar da bile üzücü durumlarla karşılaşabiliyoruz. Vizit sırasında gördüğümüz, akciğer tutulumu olmadığı için hafif seyredeceğini düşündüğümüz bir hasta, takip sürecinde birden kötüleşip yoğun bakıma giriyor. Bu hastalar yakından takip ediliyor ancak bir kısmı kaybedilebiliyor.” diye konuştu.

AŞIYA RAĞMEN TEKRAR ENFEKTE OLANLAR VARx

“Aşı olduk diye rahatlamayın” diyen Prof. Dr. Çelikbaş, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Hiçbir şekilde rahatlamayın.  Aşılar, evet belirli oranda koruma sağlayacak, hafifletecek ama yoğun temas olduğu zamanda yüzde 100 hastalığı önleyecek diye bir şey olmayacak. Her insanda antikor üretme oranı, bağışıklık sisteminin aşıya vereceği yanıt farklı olacak. Aşı olmasına rağmen tekrar enfekte olan arkadaşlarımız var. Toplumda aşı olmasına rağmen hastaneye enfekte olarak gelen hastalar var. Aşı yüzde 100 koruyacak diye bir şey yok ancak marttan beri tekrar artışa geçen salgının üçüncü piki döneminde yatan hastalarımızın büyük bölümü, 70 yaş üstü grubun büyük bölümü aşılanmış vaziyette. Benim gözlemim şu ki; özellikle iki doz aşısını olmuş kişilerin, üstünden 15-20 gün geçmişse ekim, kasım, aralık dönemindeki yatan hastalarımıza göre seyirleri daha hafif. O dönemde aynı yaş grubunda hasta takip ederken yoğun bakıma verdiğimiz hasta sayısı daha fazlayken şimdi aynı şekilde akciğer tutulumuyla gelmiş olsa bile yoğun bakıma verdiğimiz daha az. Hastanede kalma süreleri daha kısa. Bu nedenle aşının çok işe yaradığını, toplumda daha geniş kitlelere yayıldığında, aşılanan sayısı arttığında hastalığın daha tolere edilebilir duruma geleceğini düşünüyorum."

Kısıtlama döneminde hayli azalan hasta sayısının kontrollü normalleşmeyle tekrar yükselişe geçtiğine dikkati çeken Çelikbaş, toplumun tüm kesimleriyle Kovid-19'a karşı savaş verildiğini vurguladı.

BU SAVAŞI KAZANMAK İSTİYORUZ

"İnşallah maskesiz günlerde birbirimizin yüzünü görerek, gülüşümüzü hissederek, birbirimize sarılarak, dokunarak geçireceğimiz zamanlar gelecek ancak o günleri görebilmek için hasta olmamak, ölmemek gerekiyor” diyen Prof. Çelikbaş, şöyle devam etti:
Biz bir savaştayız. Bu savaşı kazanmak zorundayız. Savaşırken maske bizim silahlarımızdan bir tanesi. Düşman karşıdan ateş ederken siperden çıkmak gibi bir şey maskeyi çıkartmak. Korunma önlemlerimiz olmadan savaşmak mümkün değil. Onun için herkesten ricam, biraz daha dayanın. Güzel günler gelecek. Eğer bu süreçte savaşı kaybedersek güzel günleri görmemiz de mümkün değil."

Son Güncelleme: 09.04.2021 00:19
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
vatandaş 2021-04-08 23:19:54

Sayın Hocam pandeminin başladığı ilk günden itibaran nasıl canla başta çalıştığınızı biz içok iyi biliriz.Mütevaliziliğiniz,hanımefendiliğiniz,insanlığınızı söylemeye gerek bile yok.Şu tıp fakültesinde sizin gibi çalışan 3 tane evet üç tane prof.hocamız olsun bu üniversite çağ atlar.çorum halkı olarak size minnettarınız.şiz ilim bilim uğraşıyorsunuz zamanınızı gereksiz işlerle heba etmiyorsunuz.Allah sizden razı olsun.

Misafir Avatar
yasemin 2021-04-11 19:30:55 @vatandaş

Sayın vatandaş hocamıza övgüler yağdırmışşınız.tespitiniz yerinde.Ancak koca fakültede hemde üniversitenin en gözde bölümünden 2 tane daha yetenekli ve başarılı hoca çıkmaz mı?anlamış değilim.şaşkınlığımda ondan.

Beğenmedim! (0)
Avatar
İsmail 2021-04-08 17:35:46

savaş topla tankla olur, mücadele etmenin suyu mu çıktı Sayın Prof Hanım

Avatar
VATANDAŞ 2021-04-09 08:58:47

savaş=mücadeledir. Savaş yeri gelir kalemle bilimle ilimle, yeri gelir sözcüklerle stratejilerle yeri gelir kahraman sağlıkçılarımızla olur. Sayın hocama kolaylıklar diliyorum. Allah yardım etsin sizlere.

Avatar
Sağlık memuru 2021-04-09 21:20:51

Hocam il sağlık müdürü olsa keşke
Bir siyasinin demirbaşından da omurgasız yöneticilerden de bıktık
Sağlık bakanlığının çorum’a yaptığı ödemeyi kendi kendine reddeden ilimizin zararına çalışanları istemiyoruz

banner165