‘Böbreklerinizi kontrol ettirin’

Hitit Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görevli Nefroloji Uzmanı Dr. Barış Eser ve...

14 Mart 2015 Cumartesi 10:50
 ‘Böbreklerinizi kontrol ettirin’


Hitit Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görevli Nefroloji Uzmanı Dr. Barış Eser ve Nefroloji Uzm. Dr. İbrahim Doğan, Dünya Böbrek Günü nedeniyle açıklama yaptılar,


Dünya Böbrek Günü çerçevesinde yapılan etkinliklerin, böbrek sağlığı ve hastalıkları konusunda toplum bilincini arttırmayı, erken tanının önemini vurgulamayı ve kronik böbrek hastalığının insan sağlığı ve ülke ekonomisindeki ağır yükü hakkında kamuoyunu bilgilendirmeyi amaçladığını belirten Eser ve Doğan, şunları söylediler;


“Kronik böbrek hastalığı kişilerin yaşam kalitesini olumsuz etkilemesi ve getirdiği yüksek mali yük nedeniyle önemli bir halk sağlığı sorunudur. Türk Nefroloji Derneği’nin yapmış olduğu bir çalışmada ülkemizde her 7 kişiden birisinin kronik böbrek hastası olduğu tespit edilmiştir.


Kronik böbrek hastalığı sıklıkla sinsi seyreder. Düzenli tarama yapılmadıkça erken evrelerde teşhisi zordur. Fark edilmez ve tanısı geç konulursa hastalık sıklıkla son dönem böbrek yetmezliği evresinde ilerler.


Son dönem böbrek yetmezliği gelişen hastaların yaşamını sürdürebilmesi için diyaliz ve böbrek nakli tedavilerinin uygulanması gerekir. Bu tedavilerin maliyeti oldukça yüksektir. Ülkemizde diyaliz uygulanan ve böbrek nakli yapılmış 60 bini aşkın hasta bulunmakta ve sağlık bütçesinin % 5’ten fazlası bu hastalar için harcanmaktadır.


Kronik böbrek hastalığı basit ve ucuz kan ve idrar testleriyle kolayca teşhis edilebilir. Erken evrede saptandığında hem kronik böbrek hastalığına özgü genel önlemler, hem de altta yatan veya eşlik eden hastalıklara yönelik tedavi yaklaşımları ile ilerlemesi engellenebilir veya geciktirilebilir. Üstelik riskli bireylere yönelik etkin tarama ve tedaviyle hastalığın gelişimi önlenebilir.


Kronik böbrek hastalığının giderek artan tıbbi ve ekonomik yükünü azaltmak için; hastalığın önlenmesine dayalı yaşam tarzı değişikliklerinin toplum tarafından benimsenmesi ve uygulanması en önemli basamaktır.


Ayrıca; düzenli egzersiz yapılmalı, sağlıklı beslenmeli, tuzu azaltmalı, yeterli sıvı alınmalı, sigara ve alkolden kaçınılmalıdır.


Yine bu bağlamda risk altındaki kişilere yönelikte düzenli tarama ve yeterli tedavide hastalığın gelişimini ve ilerlemesini önleyebilir. Toplumda oldukça sık rastlanan şeker hastalığı, yüksek tansiyon, kalp hastalıkları, şişmanlık, ileri yaş ve ailede böbrek hastalığı olan kişilerin kronik böbrek hastalığı yönünden yakın takip ve tedavilerinin yapılması çok önemlidir.”


‘Düzenli kontrol önemli’


Hitit Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Üroloji Uzmanlarından Yrd. Doç. Dr. Aykut Buğra Şentürk ise, “Çorum halkına hizmet ettiğimiz süre içerisinde bölgemizde böbrek taşı hastalıkları ve idrar yolu enfeksiyonlarının oldukça sık olduğu tespit ettik. Bu bağlamda geç tanı konmuş ve yeterli tedavi edilmemiş bu tür hastalıklar ileri dönemde böbrekte kalıcı hasarlar meydana getirmektedir. Halkımızın bu konuda duyarlı olması çok önemlidir. İdrar yolu enfeksiyonlarını önleme konusunda hastaların bol sıvı tüketmesi, sağlıklı beslenmesi ve kronik hastalığı olan kişilerin kontrollerini düzenli yaptırması oldukça önem taşımaktadır.” dedi.


Hitit Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yöneticisi Yrd. Doç. Dr. Sinan Zehir de kronik böbrek hastalığına yönelik tüm tetkik ve tedavileri, son teknolojik cihazlarla ve uzman personel yaptıklarını belirterek, “Hastanemiz bünyesinde 2 nefroloji uzmanı, 1 diyaliz sertifikalı dâhiliye uzmanı 11 sertifikalı diyaliz hemşiresi ve kurumumuzda mevcut olan 24 adet hemodiyaliz makinesi ile gerek acil hastalar gerekse il dışından gelen misafir diyaliz hastalarına dünya standartlarında kesintisiz hizmet verilmektedir.


Nefroloji Kliniğimizce organ nakli ile de ilgili gerekli çalışmalar yapılmakta ve böbrek hastaları bu konuda bilgilendirilmektedir.


Hastanemiz bünyesinde görev yapan uzman hekimlerimizce halkımızı kronik hastalıklar ve bunların sonrasında gelişebilecek böbrek hastalıkları konusunda bilgilendirmek amaçlı toplantıları yapılmıştır. Bu yöndeki bilgilendirme ve eğitim toplantılarına artarak devam edilecektir.


Hastanemiz ile Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi arasında yapılan Afiliasyon sonrası her alanda olduğu gibi böbrek hastalıklarında da ciddi ilerlemeler kaydedilmiş ve birçok hastanın il dışına sevkinin önüne geçilmiştir. Bu hizmetleri hastanemize ve şehrimize kazandıran değerli büyüklerimize teşekkür ederim.” dedi.



Son Güncelleme: 14.03.2015 10:53
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.