Çorum’da önemli korona kararları

İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi  Vali Mustafa Çiftçi başkanlığında art arda toplantı yaparak koronavirüs tedbirleri kapsamında çök önemli kararlar aldı.

20 Mart 2020 Cuma 21:12
Çorum’da önemli korona kararları

İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi  Vali Mustafa Çiftçi başkanlığında bugün Valilik Binası Toplantı Salonu’nda art arda olağanüstü toplandı, gündemindeki konuları görüşerek bazı kararlar aldı.
Çin’in Vuhan kentinde başlayan Coronavirüs (Kovid-19) salgınının, birçok ülkede hızla yayılım göstererek tüm dünyayı tehdit etmeye devam ettiği belirtilen açıklamada, Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi olarak nitelendirilen bu salgından, ülkemizi ve vatandaşlarımızı korumak ve salgının yayılmasını engellemek için birçok tedbire başvurulduğu hatırlatıldı.
İşte alınan kararlar:
MADDE 1- İlimiz merkez, ilçe ve köy yerleşim yerlerinde İl ve İlçe Müftülüklerince cami hoparlörlerinden ve ilgili belediye başkanlıkları tarafından belediye hoparlörlerinden, halk tarafından alınması gereken tedbirlerin duyurulması, gerekli bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi sağlanabilmesi amacıyla günün muhtelif saatlerinde düzenli olarak duyurular yapılmasına.
MADDE 2- İşyerlerinde 5 (beş)’ten fazla çalışanı bulunan işyerlerinde çalışanların, işe gelişlerinde işe başlamadan önce işveren tarafından ateş ölçümlerinin yaptırılmasına, bu ölçümlerin işyerinde kayıt edilmesine, ateşi 37,5 0C nin üzerinde olanların işe başlatılmadan en yakın sağlık kuruluşuna yönlendirilmesine.
MADDE 3- İlimiz merkezinde yer alan Çorum AHL Park AVM alışveriş merkezinin market kısmı hariç diğer tüm bölümlerinin kapatılmasına.
MADDE 4- Bu kararın bilgi için Sağlık Bakanlığına, gereği için Çorum Belediye Başkanlığına, Çorum İl Özel İdaresine, Çorum İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne, İl Milli Eğitim Müdürlüğüne, İl Sağlık Müdürlüğüne (Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı, Sağlık Hizmetleri Başkanlığı, Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanlığına), İl Müftülüğüne, İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğüne, ilçe Kaymakamlıklarına, İlçe ve Belde Belediye Başkanlıklarına, Çorum Ticaret ve Sanayi Odasına, Çorum Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliğine, Çorum AHL Park AVM Yönetimine gönderilmesine oy birliği ile karar verilmiştir.
İKİNCİ TOPLANTIDA ALINAN KARARLAR
Vali Çiftçi başkanlığında ikinci kez yapılan meclis toplantısında ise şu kararlar alındı:
MADDE 1- İlimiz merkez, ilçe ve köy yerleşim yerlerinde evlilik kararı alan vatandaşlarımızın nikâh işlemlerini gerçekleştirmeleri, ancak toplu ve kalabalık olarak bir araya gelmelerin ve buna bağlı olası bulaşmaların yaşanmaması, söz konusu salgının önüne geçilebilmesi ve halk sağlığının korunabilmesi amacıyla düğün, nişan, kına gecesi vb. gibi etkinliklerin yapılmamasına veya düğün sahipleri tarafından ileri bir tarihe ertelenmesine.
MADDE 2- Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesinin ilimizin tek hastanesi olması sebebiyle, Coronovirüs salgını kapsamında karantina tedbirleri çerçevesinde İskilipli Atıf Hoca Kız Öğrenci Yurdu’nun karantinaya alınacak kişilerin konaklaması amacıyla tahsis edilmesinin sağlanması için İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğünün 18/03/2020 tarihli ve E.5525 sayılı yazısı gereği talep edilmesine.
MADDE 3- İlimiz merkez ve ilçelerinde faaliyet gösteren içkili lokantaların, sosyal temasın önlenebilmesi için kapatılmasına.
MADDE 4- İlimizin diğer illerle olan bağlantısını ve ulaşımını sağlayan başta Sungurlu ve Osmancık güzergâhları olmak üzere tüm güzergâhlarda yer alan tesislerin sıhhi yönden denetimlerinin İl Sağlık Müdürlüğü ile İlçe Sağlık Müdürlüğü/Toplum Sağlığı Merkezi personelleri tarafından yapılmasına.
MADDE 5- İl Özel İdaresi tarafından il ve ilçe merkezleri dışında kalan okulların, camilerin, cemevlerinin, halkevlerinin ve köy halkının toplu olarak kullandığı mekânların Kovid-19 salgınının önlenebilmesi ve halk sağlığının korunabilmesi amacıyla gerekli dezenfeksiyonun yapılmasına.
MADDE 6- Halkımıza doğrudan yüz yüze hizmet sunan kurumlarımızda ve eczanelerde 1,5-2 metre sosyal mesafelenmenin korunabilmesi amacıyla kurum amirlerince ve eczanelerce gerekli planlama ve düzenlemenin yapılmasına, asgari personelle işlemlerin gerçekleştirilmesine, hizmetlerin aksamaya ve gecikmeye mahal verilmeden yürütülmesinin sağlanmasına,.
MADDE 7- İlimiz merkezinde Kerebigazi 1. Sokak No:7 adresinde bulunan Çorum AHL Park AVM Alışveriş Merkezinin çalışma saatlerinin 12:00 ile 20:00 arasında olacak şekilde düzenlenmesine, bu saatlerin dışında faaliyet göstermemesine.
MADDE 8- İlimiz merkezinde nöbetçi olarak görev yapacak eczane sayısının 19/03/2020 tarihinden itibaren ikinci bir talimata kadar 6 (altı) eczane olacak şekilde hizmet vermesinin Eczacılar Odası tarafından gerekli planlama ve düzenleme yapılarak sağlanmasına.
MADDE 9- Çorum Ticaret ve Sanayi Odası, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Halk Eğitim Merkezi ile Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi işbirliği ile ilimizde Kovid-19 salgınından korunabilmek için maske üretiminin yapılmasının başlanmasına.
MADDE 10- Diyanet İşleri Başkanlığının almış olduğu ulusal düzeydeki tedbir kararlarına ek olarak cami, vakıf, dernek, cemevi, halkevi vb. gibi yerlerde toplu namaz kılmak, mevlit okutmak, sohbet etmek, genel kurul düzenlemek, yasal olarak yapılması gereken toplantılar dahil vb. amaçlarla bir araya gelinmemesine.
MADDE 11- Din görevlileri tarafından halkımıza gerekli bilgilendirmenin yapılmasına, cenaze namazlarında sosyal mesafelenmenin korunmasının sağlanmasına, Kovid-19 salgınının önlenmesine yönelik cenaze definleri konusunda gerekli bilgilendirmenin yapılmasına, bu konuda İl ve İlçe Müftülükleri ile İl Sağlık Müdürlüğü ve ilçe Sağlık Müdürlüğü/Toplum Sağlığı Merkezi tarafından din görevlilerine gerekli bilgilendirme ve eğitimin yapılmasına.
MADDE 12- İlimiz merkez ve ilçelerinde faaliyet gösteren lokantalarda işletmecileri tarafından 1,5-2 metre sosyal mesafelenmenin korunması için gerekli düzenlenmenin yapılmasına.
MADDE 13- Karantina amaçlı evde takip kurallarına riayet etmeyen kişilerle ilgili gelen ihbarlara yapılacak olan yerinde tespitlerin, İl Sağlık Müdürlüğü ile İlçe Sağlık Müdürlüğü/ Toplum Sağlığı Merkezi tarafından oluşturulacak ekiplerce yapılmasına, bu ekiplere kolluk kuvvetlerinin eşlik etmesine.
MADDE 14- İlimizde kurulan tüm pazarlarda, ilgili belediyeler tarafından hijyen ve temizlik konusunda pazar esnafının bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesinin sağlanmasına, gerekli kontrol ve denetimlerin yapılmasına.
MADDE 15- Alınan bu kararların, İlçe Kaymakamlıklarınca ilçelerde uygulanmasının takibi ile koordinasyonunun titizlikle sağlanmasına.
MADDE 16- Bu kararın bilgi için Sağlık Bakanlığına, İçişleri Bakanlığına, gereği için Çorum Belediye Başkanlığına, Çorum İl Özel İdaresine, Çorum İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne, İl Milli Eğitim Müdürlüğüne, İl Sağlık Müdürlüğüne (Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı, Sağlık Hizmetleri Başkanlığı, Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanlığı, Destek Hizmetleri Başkanlığı), Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne, Çorum Gençlik ve Spor İl Müdürlüğüne, İl Müftülüğüne, İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğüne, ilçe Kaymakamlıklarına, Çorum Kredi Yurtlar Kurumu Müdürlüğüne, Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesine,  Çorum Ticaret ve Sanayi Odasına, Çorum Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliğine, Çorum AHL Park AVM Yönetimine gönderilmesine oy birliği ile karar verilmiştir.”

 

Son Güncelleme: 24.03.2020 18:32
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Emekli saglikci 2020-03-20 23:33:41

Geleni gideni evde tutamazsan hiç bir uyarıya kulak aşmadan burnunun ve saplantılarının dikine gidersen daha çok cikar

Avatar
Bir Tepki 2020-03-20 21:46:35

Sağlık çalışanlarını alkışladık. Aferin bize. Șov konusunda üstümüze yok. Bir de konvoy yaptık onlar için. Gün boyu da sokaklardaydık.Yanlıș anlamıș olmayasınız bakanın dediklerini. Evde kal Türkiye diyor. Neden sokaklardasınız acaba. Çık balkona oradan alkışla. Virüsü kapma ki gerçekten destekle sağlıkçıları. Evinde otur bi zahmet.

Avatar
nECATİ 2020-03-21 14:32:36

Eski Hastahaneyide Geç Kalmadan Karantina İçin Hazırlasanız....

Avatar
Hakkı 2020-03-22 11:35:18

Herkes memuru diline dolamiş ama hamile engelli hasta memura izin verildi onlarin isi de kalan garipler yapiyor zaten. Butun memurlar yatmiyor evinde.bizde ayni riski yasiyoruz suan

Avatar
Deniz 2020-03-21 10:00:54

Tekstilde calışanlar ne olcak!

Avatar
İşçi 2020-03-21 12:08:35

Evde oturunca maaş alamayanlar nolacak korka korka diken ustunde calisiyoruz memura ücretsiz izin özel sektor patronun insafına kalmış işkurcular çalışsin amir memur izinde olan yine fakire fukaraya olacak

Avatar
Ögrenci 2020-03-21 17:19:43

Keske birazda geridonusum fabrikalarında calisan iscileri düsunseniz en fazla onlar tehdit altinda eczaneler gibi avm lerdeki mazalar lokantalar gibi bi önlemde onlara düşunulse.

Avatar
Isimsiz 2020-03-21 17:12:57

Keske birazda geridönüsüm fabrikalarda calisanları düsunseniz en fazla onlar tehdit altında diye biliyorum.