Çorum’da sağlıkçılar mutsuz!

Türk Sağlık Sen Şube Başkanı M. Fatih Gök, Çorum’da hizmet veren hastanelerde döner sermaye sorununun had safhaya ulaştığını açıkladı

29 Ocak 2018 Pazartesi 12:52
Çorum’da sağlıkçılar mutsuz!

Türk Sağlık Sen Şube Başkanı M. Fatih Gök, Çorum’da hizmet veren hastanelerde döner sermaye sorununun had safhaya ulaştığını, özellikle başta yardımcı sağlık personeli olmak üzere sağlık çalışanlarının büyük bir kısmına sakız parası denecek kadar az döner sermaye ödendiğini açıkladı.

Gök, yaptığı açıklamada şu görüşlere yer verdi; “Hemşireler, laborantlar, röntgen teknisyenleri, teknik hizmetler, memurlar ve hizmetli personel bu haksız ve adaletsiz döner sermaye uygulamasından hakkını alamamakta ve ağır iş yükü altında ezilmektedir.

Sağlık çalışanlarının kanayan yarası ve adaletin bir türlü tesis edilemediği döner sermaye sistemi ile ilgili şikayetler sık sık dile getirilmektedir. Sistem artık yamalarla kurtulacak gibi olmayıp temelinde değişikliklerle düzeltilebilecek bir haldedir. Kısacası pansuman tedbirler işe yaramamakta, iyi bir cerrahi operasyon şart gözükmektedir.

Hiç kimseden lütuf veya ekstra bir şeyler talep etmiyoruz. 6-7 yıl önceki performansa dayalı döner sermaye ödemelerini mumla arıyoruz. Türkiye büyürken, hastanelerde daha çok işlem yapılırken nasıl oldu da bu ödemeler yok olup gitti, mantıklı ve makul bir izah istiyoruz.

Ortada da böyle bir zaruret varken bakanlığın bu işin üstünde durmaması döner sermaye sorunu ile ilgili adım atılmaması kabul edilmezdir.

Bugün hekim dışı sağlık personeli arkadaşlarımız için performansa dayalı döner sermaye ek ödemesi sadece içi boş bir ödeme haline gelmiştir. 3 TL, 5 TL gibi trajikomik ödemeler yapılmaktadır.

Çalıştıkça artan döner sermaye ne hikmetse bizde çalıştıkça düşmektedir. Ekonomi biliminin yeni baştan yazılmasına neden olacak bu işin bir çaresine bakılmasını istiyoruz.

Hekim dışı personelinde makul bir döner sermaye ödemesi alması bir zarurettir. Adaletin ve alın terinin gereğidir. Sağlık çalışanları döner sermaye ödemelerine göre harcamalarını, kredi ve taksitlerini ayarlamaktadırlar.

Küçüle küçüle gözle bile görünmeyecek seviyeye gelen döner sermaye ek ödemeleri nedeniyle çalışanlar mağdur olmaktadırlar. Bir çalışanın evine borcunu ödemediğinden dolayı haciz gelirse, geçim sıkıntısı nedeniyle ailesindeki huzur bozulursa bunun vebali çalışana hakkını ödemeyenlerin omzundadır.

Hekim Dışı Sağlık personelinin Döner sermaye mağduriyeti acilen giderilmelidir.

Çalışma barışını bozan, çalışanları mutlu edecek onların, beklentilerini karşılayacak bir döner sermaye yönetmeliği hayata geçirilmelidir. Sözde yetkili sendikaların bu konulara duyarsızlığı içler acısıdır. Biz sağlık çalışanları olarak çok fazla bir ücret istemiyoruz. Hakkımız olan ve yıllardır yerinde sayan ek ödemelerimizin iki katına çıkarılmasını, emekli maaşımıza yansıtılmasını ve fiili hizmet yani yıpranma payını istiyoruz

Türk Sağlık-Sen olarak buradan Sağlık Bakanlığına ve İlimiz idarecilerine sesleniyoruz; çalışanın döner sermayesini yok etmek yerine adaletin sağlandığı ve emekliliğe yansıtıldığı bir düzeni sağlayın diyoruz.”

Son Güncelleme: 29.01.2018 13:56
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.