Çorum’da vakalar arttı, ilk uyarı geldi

Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Ömer Sobacı, yeni normalde seyahat yasağının kalkmasıyla Çorum'da vaka sayısını artığını açıkladı.

24 Temmuz 2020 Cuma 10:15
Çorum’da vakalar arttı, ilk uyarı geldi

Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Ömer Sobacı, yeni normalde seyahat yasağının kalkmasıyla bir çok Anadolu kentinde olduğu gibi Çorum’da da koronovirüs vaka sayısının arttığına dikkat çekerek, bir dizi uyarılarda bulundu.

Sağlık Müdürü Dr. Ömer Sobacı yaptığı yazılı açıklamayla koronavirüs vaka artışına dikkat çekti. Resmi açıkmlamalar dışında bazı mecralarda verilen bilgilere itibar edilmemesini isteyen Sobacı, sosyal mesafe ihlallerinin vakalarda artışın en önemli nedeni olduğunu kaydetti.

İşte Sobacı’nın o açıklaması:

“Koronavirüs Hastalığı ile ilgili salgının başladığı ilk günden itibaren ilimizde tüm süreç Bilim Kurulu ve ilgili Bakanlıkların direktifleri doğrultusunda Valiliğimizce hassasiyetle takip edilmektedir.
Özellikle Haziran ayı başından itibaren iller arası seyahat yasağının kalkması ile birlikte bir çok Anadolu şehrinde olduğu gibi ilimizde de vaka sayılarında belirgin bir artış yaşanmıştır. Vakaların büyük çoğunluğunun, ilk tespit edilen vakanın çevresinde yapılan temaslı taraması sonucu ortaya çıktığı, aile içi ve akrabalar arası yoğun bir bulaştırıcılığın söz konusu olduğu görülmektedir. Bu gerçeklerden hareketle, salgın riski ortadan kalkana kadar geleneksel alışkanlıklarımıza bir müddet ara vermek, ziyaretlerimizi uzaktan ve gerektiğinde teknolojik imkanlardan yararlanarak yapmak bizim için en sağlıklı yöntem olacaktır.

Yeni tespit edilen vakalarda yaş ortalaması düşüş eğilimi göstermekte olup, buna bağlı olarak yoğun bakım hasta sayılarında da ciddi azalma olmuştur. Ancak bu hastalığın özellikle yaşlılar ve kronik rahatsızlığı bulunanlar için büyük bir risk olarak karşımızda durmakta olduğu gerçeği gözden ırak tutulmamalıdır. Bu nedenle yaşlı ve kronik hastalığı olanlar kendilerini çok iyi izole etmeli, bizler toplumsal olarak öncelikle kendi sağlığımız konusunda, daha sonra da özellikle bahsettiğimiz bu riskli gruplara karşı duyarlılığımızı en üst düzeyde tutmalı ve bu sürece en iyi şekilde destek vermeliyiz.

'RESMİ AÇIKLAMALAR DIŞINDAKİ RAKAMLARA İTİBAR ETMEYİN'
Son zamanlarda bazı basın yayın organlarında çıkan ilimizde vaka sayılarını konu edinen haberlerle ilgili olarak; öncelikle salgın hastalıklarla ilgili verilerin sadece rakamlardan ibaret olmadığını, verilerin Halk Sağlığı Uzmanlarınca değerlendirilip, analiz edilip yorumlanması gereken bilimsel ve teknik bir husus olduğunu hatırlatmak isteriz. Bu nedenle Sağlık Bakanlığı ve Valiliğimiz tarafından duyurulan veriler ve uyarılar haricinde resmi olmayan açıklamalara itibar edilmemelidir.
Daha önce belirttiğimiz gibi, maske kullanımı, sosyal mesafe kuralı ve temizliğe dikkat etmek salgının seyrini belirleyen en önemli tedbirlerdir. Toplumsal olarak bu tedbirlere riayet edildiği takdirde bizim için her yer güvenli olacak, tedbirsiz davranıldığı sürece de dünyada hiçbir bölge güvenli olamayacaktır.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

Son Güncelleme: 29.07.2020 12:41
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Bay bilen.! 2020-07-24 13:51:20

Sokakta Maskesiz gezmek yasak ama! Çay ocaklarında Kahvelerde bi masada maskesiz ağız ağıza 5 veya 6 kişi oturmak serbest. Bune keşmekeş bune çelişki?

Avatar
Ahmet 2020-07-24 10:50:35

Mesai arkadaşında virüs çıkan ve kendi kendine ev karantinasına alınan kişi karantina bitimine 4-5 gün kala boğaz ağrısı şikayeti yaşıyor ve temaslı olduğunu da belirtiyor. Belirtilerin tümünü göstermeyen 50 yaş altına test yapmıyoruz, gerek yok denilip eve gönderiliyor. Biz sokakta maskesiz gezince ceza yazılırken bugün cami açılışı için izdiham çıkıyor, kalabalık barikat yıkıp geçiyor maske falan da yok. Sonra da vakalar arttı, tedbirli ol vatandaş, her şey senin yüzünden algısı yapıyorlar. Ayıp.

Avatar
Sula amet 2020-07-24 12:23:35

Ayasofya cami oldu zoruna gitmesin

Misafir Avatar
Ahmet 2020-07-24 18:53:35 @Sula amet

Ayasofya'da namaz kılın diye bir emir yok lakin kul hakkı yemeyin, torpil yapmayın diye emir var, bilginize.

Beğenmedim! (6)
Avatar
çorum19 2020-07-24 12:01:40

o zaman resmi rakamları siz açıklayın biz de bilelim.

Avatar
Doktor 2020-07-24 18:29:42

Memlekette gram ilerleme yok.. Kliniğe gelip doktorla göz teması bile kurmayacak kadar kibirli bir adam.. Yıllar oldu hala görevi başında..

Avatar
19_67 2020-07-24 15:09:46

O zaman neden açıklama yapılmıyor il bazında vaka durumu hafta da bir bile olsa durum paylaşılmalı ona göre önlem alınmalıdır insanlar o kadar rahat ki

Avatar
Kenann 2020-07-24 17:56:28

Neredeyse bütün illerde vakaların arttığına dair uyarılar yapılıyor ama totalde düştüğü söyleniyor..
Ayrıca Ayasofya camimizin açılışı Çok kalabalık ve sosyal mesafeye dikkat edilmedi.. Daha tedbirli yapılsaydı. İnşAllah covid artışına neden olmaz..

Avatar
1982 2020-07-24 20:07:33

Evet vakalar artıyor. Ama 300 bin nufuslu şehri iki elin parmağını geçmeyecek ekiple filyasyon çalışması yapılıyor. İnsanlar evlerine gelemiyor. Unutmayın ki onlarında işlerinin dışında yaşaması gerektiği Bi hayat var.