CÜZZAMDAN KORKMAYIN, Ondan korkmayın ama tanıyın

Halk Sağlığı Müdürlüğü her yıl Ocak ayının son pazar günü ilan edilen ‘Dünya Lepra (Cüzzam) Günü’ nedeniyle bilgilendirme yaptı.

28 Ocak 2014 Salı 14:00
 CÜZZAMDAN KORKMAYIN, Ondan korkmayın ama tanıyın


Halk Sağlığı Müdürlüğü her yıl Ocak ayının son pazar günü ilan edilen ‘Dünya Lepra (Cüzzam) Günü’ nedeniyle  bilgilendirme yaptı.

‘Cüzzamdan korkmayın, cüzzamı tanıyın’ başlıklı açıklamada, şu ibgiler verildi; “Bu günü izleyen hafta boyunca lepralı kişilerin sorunları tartışılarak çözümler üretilecektir. Lepra, tanısı olay, tedavisi kesin, erken tanı konulduğunda önlenebilir bir hastalıktır.

Dünyanın geri kalmış ülkelerinde, açlık, yoksulluk, yaşam ve temizlik koşullarının kötülüğü, sağlık hizmetlerinden yeterince yararlanamama, iyi beslenememe, doğurganlık hızlarının yüksek oluşu, iç savaşlar, sürekli göçler gibi nedenlerle kökü kazınamamaktadır.

Bu günün amacı, toplumun lepra ve lepralıya karşı oluşan yanlış inançlardan, bilgisizlikten kaynaklanan korkularını önleyerek lepra hastalığının erken teşhis edilmesinin sağlanması, uygun tedavisi ve izlenmesiyle hastaları topluma kazandırmaktır. Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) verilerine göre, dünyada her yıl yaklaşık 200 000 yeni Lepra vakası tedaviye alınmaktadır. Lepraya bağlı olarak çeşitli sekel ve sakatlıklar bırakabilen komplikasyonlar gelişmektedir. Ancak etkin tanı ve tedavi yöntemleri sayesinde, günümüzde Lepraya bağlı ağır sekeller önlenebilmektedir.

Ülkemizde kayıtlı Lepralı hasta sayısı kümülatif olarak yaklaşık 1.139 civarındadır. Yıllık olarak yeni tespit edilen hasta sayısı ortalama 1-5 vakadır. 2013 yılında 1 vaka tespit edilmiştir. Lepra hastalarının ilk tedavileri Eğitim Araştırma Hastaneleri ve Üniversite hastanelerinin Deri ve Zührevi Hastalılar ünitesinde yapılmaktadır. Ayrıca Deri ve Tenasül Hastalıkları Dispanserleri ‘de lepra hastalarının takiplerini yapmaktadır. Lepralı hastalarla ilgili her türlü izleme ve değerlendirmeler hastaların yaşadıkları ildeki sağlık kuruluşlarınca yürütülmektedir. Hastaların tedavi giderleri Sağlık Bakanağı tarafından ücretsiz karşılanmaktadır.

SÖ Eliminasyon stratejileri arasında en önemli kriter lepra prevalansının 10.000'de 1 vakanın altına indirilmesidir. Ülkemizde DSÖ’nün, lepranın bir toplumda sağlık problemi olmaktan çıkarılması için öngördüğü şekilde hastalık prevalansı 10,000'de 1 vakanın altına indirilmiştir. Böylece lepra ülkemiz için bir halk sağlığı problemi olmaktan çıkmıştır.”







Son Güncelleme: 28.01.2014 14:02
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.