Gündem hastane, işte şikayetler ve cevapları

Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde gelen bazı şikayetleri muhataplarına sorduk, işte cevabı...

30 Ağustos 2021 Pazartesi 19:51
Gündem hastane, işte şikayetler ve cevapları

MUSTAFA DEMİRER

Çorum’un alanında tek sağlık kurumu olan Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde sağlık hizmetine ulaşmada aylar sonrasına randevu verilmesinin  ağırlıklı olarak bazı branşlardaki hekim açığından kaynaklandığı belirtildi.

Sağlık Bakanlığına bağlı tüm sağlık kurum ve kuruluşlarına muayene randevu hizmeti sunan Merkezi Hekim Randevu Sistemi sürekli dolu olduğu için randevu alınamıyor. MRHS’den randevu alınamayınca bizzat başvuru yapılıyor, yine uzun süreli gün veriliyor. Radyoloji servisinde ultrason çekiminde de aylar sonrasına gün veriliyor. Bunlara ek olarak hastanede bazı branşlarda hekim noksanlığı göze çarpıyor.

Sorunlar ile ilgili bilgi aldığımız yetkililer, Çorum’da Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi alanında tek sağlık kurumu olduğunu hatırlatarak, hastanenin Bakanlığın güncel verilerine göre, halen yüzde 99 kapasiteli ile çalıştığını belirtiyor.

BAZI BRANŞLARDA GÜNDE 90 MUAYENE

Hem devlet hastanesi hem eğitim araştırma hastanesi olması nedeniyle hastaneye başvuruda yoğunluk yaşandığını ifade ederek, “MHRS(Merkezi Hekim Randevu Sistemi) ile bir hekime günlük 36 randevu veriliyor, ardından sistem otomatikman kapanıyor. Sadece Çorum’da değil Türkiye genelinde tüm hastanelerde uygulama böyle. Hastane yönetimi MHRS ile sınırlı kalmıyor. Hekimlerin de özverisiyle günlük poliklinik sayısı ortalama 50-60 hastaya çıkarılıyor. Bazı branşlarda 90 muayene yapılıyor. Ancak hekimin teşhis ve tanısı için hastayı değerlendirme zamanının kısalmamasına azami gözen gösteriliyor. Örneğin Radyoloji Servisi’nde 11 kadro bulunuyor, ancak aktif 5-6 hekim görev yapıyor. Mevcut hekimler acile bakıyor, nöbetleri oluyor. Radyoloji servisinde münhal bulunan 4 hekim kadrosu daha talep edildi. Ultrasona 3 aya kadar randevu verilebiliyor. Türkiye genelinde bir çok hastanede aynı şeylerle karşılaşabiliyoruz.” açıklamasını yapıyor.

GÜNLÜK 4 BİN-4 BİN 500’E ÇIKAN POLİKLİNİK

Yetkililerin verdiği bilgiye göre, hastanede günlük 3 bin-3 bin 500 poliklinik yapılıyor. İlçelerden veya uzak köylerden gelen ancak interneti kullanamadıkları için MHRS’den randevu alamayan hastalarla birlikte poliklinik sayısı günlük 4 bin 500-5 bine çıkıyor. Bilhassa ilçelerden gelen hastalar randevusuz olsa bile geri çevrilmiyor. SOR-ÇÖZ aracılığıyla hekimlerin de hoşgörülü yaklaşımları sayesinde muayene sayısında iki katına yakın seviye yakalanıyor. Poliklinik sayısını en üst noktaya taşıma gayreti sürüyor. Randevusuna gelmeyen hastanın yerine anında orada bekleyen diğer hastalar muayeneye alınıyor.

Bu arada koronavirüs ve yaz aylarında bazı mevsimsel hastalıkların artması hasta sayısını artırıyor. 2 yıldır pandemi nedeniyle yoğun çalışan hekimlerin izne ayrılması da  yoğunluk artışına neden oluyor. Bunlara ek olarak hekimler koronovirüse yakalanabiliyor.

Yetkililerin hatırlatmada bulunduğu diğer bir husus ise, eğitim araştırma hastanesinde akademik kadronun ameliyat, eğitimler ve diğer bazı çalışmalarının da poliklinikleri etkiliyor oluşu. Hastane yönetimi bazı branşlarda hekim noksanlıkları ilgili yerlere iletirken, Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde öğretim gören 4 ve 5.’inci sınıf öğrencilerinin (intern-ön hekim) bu yıl hastanede eğitim alacak olmasının sağlık hizmetlerinin sunumunda kısmen rahatlama sağlaması bekleniyor.

Son Güncelleme: 31.08.2021 00:39
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Vatandas 2021-08-31 00:34:44

Poliklinik saati sozde 4te biten doktorlardan bos kalsa bile hasta kabul etmeyen erkenden giden var. Yardimci personeldeki hava zaten kimsede yok. Sen dili ile ukala bir sekilde insanlarla konuşmaların bir kamu kurumunda olmamasi gerekir!

Misafir Avatar
nuray 2021-09-01 12:11:59 @Vatandas

3 ay parmagım kesildi.Acilde dikiş atıldı.2 gün sonra sabah pansuman yaptırmak için acile gittim.pansumasn odasındaki görevliler günsüz burada yapılmıyor,poliklinik katına gidin dediler.neden yapmıyorsunuz dedsiğimde başhekim acilin yolğunluğundan burasda yapılmasını istemiyor dediler.Başhekim size iş yapmayın mı diyor boş oturun mu diyor dediğimde kapıyı gösterdiler.Başhekime çıktım güvenlikci içeride dedi.sekteter şu an makamında yok dedi.hangisi doğru anlayamadım.

Beğenmedim! (1)
Misafir Avatar
pansumanzede 2021-08-31 12:11:48 @Vatandas

Kaza gecıren engellı cocuguma pansuman yaptırmak ıcın acıle gıttım.gırıstekı unıformalı hemsıre gunduz acılde pansuman yapılmıyor 2.kata cıkın dedı.Bır umutla acıl pansuman odasına gırdım.Oradakı beyefendılerde aynı seyı soyleyınce dısarı cıkmak zorunda kaldım.2.kata gıttım oradakı beyefendı cektıgım cıleye cocugun halıne acıdı ısımı gordu.Acılde pansunan yapmak bu kadar zor mu.Vıcdanda merhamette ınsanlıkta bıtmıs.

Beğenmedim! (2)
Avatar
Vtndş 2021-08-31 01:08:36

Her gün bozulan emar ve tomografiyi unutmayalim.ayrica emar ve tomografinin bir şirkette olduğunu ve neden hergün bozuk olmasına rağmen ısrarla şirketle çalışılmaya devam efildiğini de köse yazınıza taşırmısınız

Avatar
Vatandas 2021-08-31 08:06:18

Hastaneye gidiyorsun durumunu anlatıyorsun hasta kayıttaki arkadaşlar sanki kendi inisiyatifiymiş gibi konuşmalar yapması.Yardimci sağlık personelleri doktorlardan havalı,Şikayet edince o x,y,z vekilin adamı, Valla 2023 bu durumda çok zor kimse kusura bakmasin

Avatar
Gonca 2021-08-30 23:30:14

İntörn doktorlar nasıl bir rahatlamaya sebep olacak anlayamadım.Uzmanligini yapan doktorlar bile tahlil yaptırıp doğru ilacı veremiyorlar ki intörnlere mi güveneceğiz

Avatar
Doğru söz 2021-08-31 09:38:55

Taşeronlar kadroya geçince vatandaşları azarlamaya başladılar özellikle doktorun yanında çalışan sekreterler bunlara kısa za zamanda çözüm bulsun yetkililer

Avatar
Gariban 2021-08-31 17:09:58

Gazete ‘Erol Olçok Hastanesi Haber Bülteni’ne döndü. Heralde Yöneticiler yazıyorlar siz de aynen yayınlıyorsunuz. Çırpındıkça batıyorlar. Ne kadar komik, stajerler hasta bakacakta hastane rahatlayacakmış. Elindeki uzman doktoru kaçırmasana önce

Avatar
Ahmet 2021-08-31 22:40:11

Hastanede özellikle taserondan kadroya geçenlere yönelik insan ilişkileri ve iletişim konusunda en az 1 aylık eğitici eğitimler düzenlenmeli . Bu eğitimler sonunda hala iletişim ve 8nsan ilişkilerde ilerlemeye ker bir alt göreve yada iş akdi sonlandırılması uygun olur. Sonuçta bu kamu hizmeti ve devleti temsilen konulan görevli çalışan bunu beceremiyorsa yerine kabiliyetli başka birilerini calistirmalidir.

Avatar
adsız 2021-08-30 22:10:29

Çevre illerden hasta gelmeye başlayınca dahada yoğunlaşır..Sıkıntının kaynağı doktor azlığı diyorsunuz.Hükümeti temsilen üç milletvekilimiz var.Hızlı treni.Havaalanini hadi geçtik bunda bari sıkıntıyi çözücü çalışmalar bekliyoruz.