Haydi ailece yürüyüşe

Halk Sağlığı Müdürlüğü 3-4 Ekim Dünya Yürüyüş Günü nedeniyle bilgilendirme yaptı.

03 Ekim 2013 Perşembe 19:20
 Haydi ailece yürüyüşe


Halk Sağlığı Müdürlüğü 3-4 Ekim Dünya Yürüyüş Günü nedeniyle bilgilendirme yaptı. Hareketli ve sağlıklı günler temennisinde bulunan müdürlük, yürüyüşün ailece birlikte zaman geçirilecek keyifli bir aktivite olduğunu hatırlattı.

İşte o yazı;

Sağlık Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen “Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması” yayımlanmamış rapor sonuçlarına göre ülkemizde bireylerin %71,9’unun hareketsiz yaşadığı belirlenmiştir.

6-11 yaş grubu çocuklarımızın % 58.4’ü düzenli (günde 30 dakika veya daha fazla süre ile) olarak egzersiz yapmamaktadır. Bu yaş grubunda TV, bilgisayar, internet, ev ödevi, ders çalışma için hareketsiz geçirilen ortalama süre günde 6 saattir. Bununla birlikte ülkemizde obezite, diyabet ve kalp damar hastalıklarında da artış bulunmaktadır.  

Kronik hastalıkların ortak risk faktörlerinden birisi olan hareketsizlik, dünya genelindeki ölüme neden olan risk faktörleri sıralamasında dördüncü sırada yer almaktadır.

Fiziksel aktivitenin sağlık yararlarını şu şekilde özetleyebiliriz;

Kas kuvvetinin korunması ve arttırılması,

Kas - eklem kontrolünü arttırarak dengenin sağlanması,

Vücut düzgünlüğü ve duruşunun korunması,

Yorgunluğun azaltılması,

Kalp ritminin düzenlenmesi,

Damar direncini azaltarak kan basıncının düzenlenmesi,

Yüksek kan kolesterol ve trigliserit düzeylerini etkileyerek damar hastalıkları riskini azaltması,

Düzenli fiziksel aktivite ile insülin aktivitesinin kontrolü ve kan şekerinin düzenlenmesi, 

Vücudun su, tuz, mineral kullanımının dengelenmesi,

Enerji gereksinimini yağları yakarak karşılama alışkanlığı getirerek metabolizmayı hızlandırmak ve kilo alımının önlenmesi.

Kendini iyi hissetmesini sağlaması ve mutluluk oluşturması,

Depresyon ve kaygı bozukluğu riskini azaltması,

Denge ve düzeltme reaksiyonlarının gelişmesi ile yaşlılıkta sık görülen düşmelerin önlenmesi

Bu nedenle yetişkinlerin haftanın 5 (beş) günü en az 30 dakika orta şiddette fiziksel aktivite yapması önerilmektedir.

5-17 yaş grubu için ise; kalp, damar ve kan dolaşımı ile ilgili hastalıklar, diyabet, obezitenin önlenmesi, sağlıklı bir kas-iskelet sistemi gelişimi, anksiyete ve depresyon riskinin azaltılmasının sağlanmasında günde en az 60 dakika orta şiddette fiziksel aktivite yapılması gerekmektedir.

Orta şiddette fiziksel aktivite; solunum veya kalp atış hızında küçük artışlara neden olan orta düzeyde fiziksel güç gerektiren fiziksel aktivitedir. Yapılan aktivite esnasında kişi konuşabilir fakat şarkı söyleyemez. Tempolu yürüyüş (saatte yaklaşık 5 km) bu aktivitelere en iyi örneklerden birisidir.

Yürüyüş; tüm yaştaki bireyler için en yaygın ve kolay uygulanabilen dayanıklılık (aerobik) aktivitesidir. Dayanıklılık aktiviteleri vücudumuzun oksijeni kullanma kapasitesini arttıran, büyük kas gruplarının dinamik ve ritmik olarak çalıştığı aktivitelerdir.

Yürüyüşü günlük aktiviteleriniz içerisine kolayca yerleştirebilirsiniz.

Gün içerisinde toplu taşım aracı kullanıyorsanız ineceğiniz yerden bir –iki durak önce inip yürüyebilir veya arabanızı gideceğiniz yerin önüne değil birkaç sokak uzağa park ederek gideceğiniz yere yürüyebilirsiniz.

Size en yakın belediyelere ait yürüyüş yollarından veya Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’ne ait spor tesislerinden faydalanabilirsiniz.

Tek başınıza egzersiz yapmaktan hoşlanmıyorsanız arkadaşlarınızla yürüyüş grupları oluşturabilirsiniz.

Yürüyüşü ailece birlikte zaman geçireceğiniz keyifli bir aktiviteye dönüştürebilirsiniz.

Fiziksel Aktivite Tanıtım Standı Açıldı

“3-4 Ekim Dünya Yürüyüş Günü” kapsamında, toplumun fiziksel aktivite konusunda bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi için 01 Ekim 2013 Salı günü saat 16.00’da Yunus Emre Parkı’nda, Müdürlüğümüz Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Programlar ve Kanser Şube Müdürlüğü Obezite Birimi tarafından tanıtım standı kurulmuştur. Halkımıza obezite, diyabet, yeterli dengeli beslenme ve fiziksel aktivite konulu el broşürleri dağıtılarak, günlük tüketilmesi gereken sıvı miktarına dikkat çekmek amacıyla su ikramı yapılmıştır.





Son Güncelleme: 03.10.2013 19:24
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner165