Hedef bebek ölümlerini azaltmak

Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Çocuk ve Ergen Sağlığı Daire Başkanlığı tarafından...

08 Ekim 2013 Salı 11:39
 Hedef bebek ölümlerini azaltmak

Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Çocuk ve Ergen Sağlığı Daire Başkanlığı tarafından ‘Neonatal Resüsitasyon  (Yenidoğanın Canlandırılması) Programı Uygulama Eğitimi’ kapsamında seminer düzenlendi.

Büyük Otel’te bugün saat 09.00’da başlayan Seminere Vali Yardımcısı Sait Topoğlu, İl Sağlık Müdürü İsmail Yücel, Aile Hekimi Kurs Sorumlusu Dr. Osman Serhat Cerit ve sağlık personeli katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başlayan programda Halk Sağlığı Müdür Vekili Engin Değirmenci açış konuşması yaptı.

Vali Yardımcısı Sait Topoğlu ise, tıbbın hata kabul  etmeyen bir bilim dalı olduğunu belirterek, “Tıp hata kabul etmez. Bunu önlemenin en iyi yöntemi ise kaliteli eğitimdir. Hele hele insan sağlığı söz konusu olduğu için daha çok dikkat edilmesi gerekmektedir.” dedi.

Konuşmaların ardından eğitim seminerine geçildi.

Neonatal Resüsitasyon Programı Kurs Sorumlusu Dr. Osman Serhat Cerit’in verdiği eğitim seminerinde, anne ve bebek ölüm oranlarının azalmasının önemine dikkat çekti.

Kurs Sorumlusu Dr. Osman Serhat Cerit, toplumdaki ekonomik ve sosyal durumun iyileşmesi ve sağlık alt yapısının güçlendirilmesi ile bebek ve çocuk ölümlerinde önemli azalmaların gözlendiğini belirterek, şöyle dedi; “ Neonatal ve perinatal ölümler ise sosyal ve ekonomik gelişmelere daha az duyarlıdır. Bu ölümler erken tanı ve tedavi, gebelik ve doğum sırasında verilen bakımın iyileştirilmesi gibi sağlık ile doğrudan ilişkili önlemlerden daha fazla etkilenir

Tüm dünyada yılda 4 milyon yeni doğan ölmekte ve bunların %23'ü doğum sonrası asfiksiye bağlı kaybedilmektedir. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de asfiksi temel bir neonatal sorun olmayı sürdürmekte ve özel bir neonatal deneyimi olmayan kurumlarda da neonatal resüsitasyon gereksinimi doğabilmektedir.

Doğumu izleyen dakikalar bebeğin uterus dışındaki yaşama uyum sağlamasına yardım edilmesi gereken kritik dakikalardır. Asfıksili bir bebeğe yaşamın ilk birkaç dakikasında yapılan girişimlerin sonuçları, yaşamın niteliğini doğrudan etkileyerek tüm bir yaşam boyunca sürecek sonuçlar doğurur. Her yeni doğan, yeterli bir resüsitasyona hakkı vardır. Bu ise; doğum odasında uygun gereçlerin her an hazır olmasıyla birlikte, burada çalışan sağlık personelinin yeni doğan resüsitasyonunda becerili olmalarını ve bir ekip olarak uyumlu çalışabilmelerini gerektirir.

Bu nedenle asfiksiye bağlı ölümlerin ve sekellerin önlenmesi amacıyla 1998 yılında başlatılmış olan Yenidoğan Canlandırma Programı (NRP) kapsamında yer alan uygulayıcı ve eğitici eğitimleri Türkiye geneline yaygınlaştırılarak, 2012 yılı sonu itibariyle 1.845 uygulayıcı kursunda, 37.530 sağlık personeli (Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanları, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanlan, Anestezi Uzmanları, Pratisyen Hekimler, Ebeler, Hemşireler, Anestezi Teknisyenleri v.s.) eğitilmiştir. Her doğum salonunda eğitilmiş en az bir personelin mutlaka bulunmasının amaçlandığı program kapsamında gerçekleştirilen uygulayıcı eğilimleriyle, temel resüsitasyon uygulamalarının yerleştirilebilmesi için, bu konuda eğitim almış ve standart uygulama yapacak personel yetiştirilmektedir.

Doğum odasındaki herkesi hedefleyen bu programın, ülkemizde doğumda gelişebilecek yeni doğan mortalitesini ve asfıksinin yol açacağı sekelleri en aza indirebilme konusunda önemli bir yer tuttuğu gerçektir. Neonatal döneme yönelik yürütülen NRP ve diğer çalışmalar sonucunda bebek ölüm hızı binde 7,7' ye, neonatal ölüm hızı ise binde 4,6' ya düşmüştür.”






Son Güncelleme: 08.10.2013 11:54
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner165