İkinci hastane yükümüzü hafifletecek

Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Sezikli, ikinci hastanenin kendi yüklerini hafifleteceğini söyledi

03 Şubat 2020 Pazartesi 23:55
İkinci hastane yükümüzü hafifletecek

‘Bi Konu Bi Konuk’ta Betül Özseçer’in sorularını cevaplayan Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof.Dr. Mesut Sezikli ikinci hastane ile ilgili verdiği cevap şöyle:

Peki hocam, eski devlet hastanesinin yeniden bir hastane oluşumu şekliyle, yani ikinci bir basamak oluşumu şekliyle hizmete açılması afiliasyonla ilgili sorun çıkartıyor mu? Gerek ulaşımla ilgili, gerek farklı şeylerle, alışkanlıklarla ilgili olsun böyle bir talep var. Bunun size bir çözüm oluşturabileceğini düşünüyor musunuz?

İkinci hastanenin açılma sebebi bizim hastanemizde gereksiz bir yoğunluk oluşması. Çünkü bir eğitim araştırma hastanesi olduğu için doğal olarak biz nitelikli vakalara öncelik vermek istiyoruz. Daha çok aile hekimi seviyesinde çözülebilecek basit hastalıklar için hastanemize gelinmesi bizim normal yapmamız gereken işleri belki bir miktar yavaşlatıyor. Bu nedenle bizim hastanemiz üçüncü basamak. Yani en üst seviye. Türkiye şartlarında en üst seviye hastaneler grubunda, A1 hastane. İkinci basamak bir hastanenin yapılması tabii ki bizim iş yükümüzü nispeten azaltacak bir olay. Fakat afiliasyonla ilgili direkt bir konu değil bu.

ÖNCE AİLE HEKİMİ’NE GİDİLMELİ

Değil, anladım. Peki acil? Yine kaos. Şimdi siz dediniz ya, ikinci bir basamak hastane ya da sağlık ocağında aile hekimleriyle çözülebilecek bir durumda. Acilde bir yoğunluk görüyoruz. Yoğunluk sağlık ocağında aile hekimleriyle çözülebilecek şeylerin dahi acile taşınmasıyla alakalı mıdır? Bunun oranı nedir?

Rakamlarla konuşursak, ben mayıs ayında geldim. Bize her gün rapor gelir; acil bölümünde kaç hasta bakıldı, normal poliklinikte kaç hasta bakıldı? Son 1 aya kadar günlük bizim acil bakma sayımız bin 200 civarında. Bunun içinde çok acillerimiz var. Nispeten acil hastalarımız var. Ama biz şu prensiple çalışıyoruz; acil kapısından giren her hasta bizim gözümüzde acildir. Bunu değerlendirmemiz gerekir. Tabii ki aile hekimliği tarafından hastalarımızın yükünün alınması bizim isteğimiz. Aile hekimlerimizin de isteği. Fakat o kapıdan girdikten sonra hasta artık bizim hastamızdır. Son 1 ayda bin 200 rakamı 2 binli rakamlara kadar ulaştı. Yoksa bizim hekim azlığından veya işimizi yavaş yapmamızdan kaynaklı bir şey değil. Çok daha fazla çalışmamıza, doktorlarımız, hemşirelerimiz, yardımcı sağlık personelimiz cansiperane çalışmasına rağmen o yoğunluk yine oluştu. Bunun nedeni de hem mevsimsel nedenler, hem yoğun bir hastalık dönemi geçiriyor olmamız. Ama son 1 haftadır bu rakamlar yine eski seviyelerine gelmeye başladı. Tabii ki bizim isteğimiz gerçek acil hastaların gelmesi. Ama burada sorun çok daha gerilere dayanıyor sizin de dediğiniz gibi. İlk önce biz halkımızda aile hekimine ilk başvurma bilincini geliştirmemiz lazım. Biz son nokta olmalıyız. 3. Basamak olarak artık baş edilemeyen daha sıkıntılı hastaların başvurması gereken bir merkez haline gelmeliyiz. Bu da sadece Çorumumuz’un sorunu değil, tüm Türkiye’nin sorunu. Artı bir de acil servis olarak tam donanımlı tek merkez Çorum’da biziz. Onun da bir yükü var doğal olarak. Çünkü bize ilçelerden de hasta geliyor. Yeri geliyor çevre illerden de hasta geliyor. 24 saat çalışan anjio ünitemiz var. 24 saat çalışan ameliyathanemiz var. Düzenli olarak 7/24 çalışan düzenli bir sistem olduğu için ister istemez ilçelerden, diğer illerden hasta yoğunluğumuz da fazla oluyor. Ve yenilikler getirdikçe, doktorlarımızın ve tüm ekibimizin sağlık alanında yaptığı çalışmalar daha da büyüdükçe hasta potansiyelimizin artacağı da bir gerçek. O yüzden ikinci basamak olarak kurulacak bir hastane bizim uzun vadede daha rahat çalışmamızı, daha güzel ameliyatlar yapmamızı, daha ileri vakalara müdahale etmemizi getirecektir ki, biz bunu istiyoruz tabii doğal olarak.

O zaman inşallah gelir diyoruz.

İnşallah.

Son Güncelleme: 05.02.2020 22:47
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.