İlk sonuçlar belli oldu

Hitit Üniversitesi yerleşkesine ilişkin karbon ayak izi ölçme çalışmaları ön sonuçları hesaplandı

24 Mayıs 2019 Cuma 00:31
İlk sonuçlar belli oldu

Hitit Üniversitesi’nin çevreye duyarlı kampüs hedefiyle yaptığı uygulamalar kapsamında, kısa bir süre önce başlatılan üniversite yerleşkesine ilişkin karbon ayak izi ölçme çalışmaları ön sonuçları hesaplandı. Buna göre; üniversitede yıllık kişi başına düşen karbondioksit (CO2) eşdeğeri cinsinden emisyon miktarı 2,7 ton olarak belirlendi.

Yapılan açıklamaya göre, sürdürülebilir kalkınma hedefleri kapsamında; çevre bilincini artırmak ve farkındalık yaratmak amacıyla hesaplanan karbon ayak izi, birincil (doğrudan) ve ikincil (dolaylı) ayak izi olmak üzere ölçüm değerlerinden oluşuyor. Birincil ayak izi, İngiltere Çevre Gıda ve Tarım İşleri Departmanı-DEFRA ile ABD Çevre Koruma Ajansı-EPA’nın ölçüm kombinasyon verilerini, ikincil ayak izi ise, Carbon Footprint firmasının belirlediği ilgili değerleri ifade ediyor.

Bu kapsamda birincil ayak izinin hesaplanmasında; üniversitenin Çorum ili merkezinde yer alan tüm birimlerindeki binaların ısıtma, soğutma, aydınlatma vb. amaçlı elektrik ve doğalgaz kaynaklı enerji tüketimi ile ulaşım verileri, ikincil ayak izinin hesaplanmasında ise üniversite ortamındaki akademik ve idari personelz ile eğitim gören öğrencilere ait genel yaşam tarzı verileri dikkate alındı. Üniversite yerleşkesine ilişkin karbon ayak izi miktarı, yaklaşık bir değer olarak ifade ediliyor.

Bilindiği üzere; dünyada kişi başına düşen karbon ayak izi ortalama değeri 4 ton olup bu miktar, endüstrileşmiş ülkelerde kişi başına 11 tonu bulabiliyor. Dünya çapında hedeflenen kişi başına düşen karbon ayak izi miktarının ise 2 ton olduğu belirtiliyor.

Üniversitenin çevreye duyarlı “sürdürülebilir üretim ve tüketim” anlayışı çerçevesindeki kampüs hedefi ile; sistematik bir şekilde uygulamalarına devam eden atık yönetimi ve atık geri dönüşüm çalışmaları, tüketilen enerjinin yarıdan fazlasını üreterek enerji tasarrufu sağlayacak trijenerasyon sistemi, kampüs sınırlarında bulunan ağaçlar, yapılan yeşil bina uygulamaları gibi başlatılan ve uygulanan projeler sonucunda; yıllık ortalama kişi başına düşen 2,7 ton CO2 eşdeğeri cinsinden emisyon miktarının azaltılması, dünya ortalaması hedefine yaklaşılması, sürdürülebilir çevre anlayışı ve duyarlılığı ile bu miktarın da altına düşürülmesi hedefleniyor. Sürdürülebilir kampüs çerçevesinde çevreye duyarlılığı arttırmaya yönelik ortaya konan bu ilk sonuçların devamında, daha geniş kapsam ve içerikteki hesaplamalar için çalışmalar devam ediyor.

Son Güncelleme: 24.05.2019 00:41
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.