İyotlu tuz kullanın

Sağlık Müdürü Dr. İsmail Yücel, Türkiye’de yaygın olarak görülen iyot yetersizliğine bağlı hastalıklarının...

20 Ekim 2014 Pazartesi 12:35
 İyotlu tuz kullanın


Sağlık Müdürü Dr. İsmail Yücel, Türkiye’de yaygın olarak görülen iyot yetersizliğine bağlı hastalıklarının önlenmesi için tek yolun iyotlu tuz kullanılması olduğunu bildirdi.


İyot kullanımı ve etkinliği hakkında halkı bilgilendirmek için  21 Ekim’in Küresel İyot Eksikliği Günü olarak kutlandığını belirten Sağlık Müdürü Dr. İsmail  şu bilgiler verdi;


İyot Nedir?


İyot, insan ve hayvanlarda normal büyüme ve gelişme ile beyin ve vücut işlevleri için mutlak gerekli bir elementtir.


İyot, İnsan vücudunda beyin ve sinir sisteminin normal büyüme ve gelişmesi, vücut ısısı ve enerjisinin devamı için gerekli olan tiroid hormonlarının önemli bir bileşenidir. Bu hormonlar vücudun tüm sistemlerinin büyüme ve gelişmesi için gereklidir.


İyot Yetersizliğinde ne olur?


Anne ve bebeklerde düşük, ölü doğum, bebek ölümü, sağırlık, dilsizlik, cücelik, zeka geriliği görülmektedir. Çocuklarda ve Gençlerde, boy uzaması durmakta, zihinsel işlevler gerilemekle birlikte  algılama -öğrenme yetersizliği olmakta, tüm organların büyümesi, gelişmesi ve işlevlerinde sorunlar ortaya çıkmaktadır. Yetişkin kişilerde guatr hastalığı görülmekte olup, tiroid kanser riskleri artmaktadır.


Başta guatr olmak üzere sağlık sorunlarından korunmak için toplum olarak iyotlu tuzu tercih etmeliyiz.


İyodu Nerelerden Temin Edebiliriz?


İyot genel olarak yüksek miktarda su ve deniz ürünlerinde daha az miktarda süt, yumurta ve ette, çok az miktarda sebzelerde ve meyvelerde bulunur. Birçok insanın çok az miktarda iyoda  ihtiyacı olur.


İyotlu tuz tüketimi ile ihtiyacımız olan iyodu alabiliriz. Ancak sağlığımız için günlük 5 gramı  geçmeyecek şekilde iyotlu tuzu tercih etmeliyiz. Böylelikle aşırı tuz tüketimine bağlı  hipertansiyon, kalp-damar ve böbrek hastalıkları, felç gibi aşırı tuz tüketimine bağlı hastalıklardan korunarak ihtiyacımız olan iyodu almış oluruz.


Evinize aldığınız tuzun İyotlu olmasına dikkat ediniz. Satın aldığınız İyotlu tuzunuzun İyot içeriğinin korunması için tuzu, Koyu renkli ve kapaklı kavanozlarda koruyunuz. Serin ve kuru yerde saklayınız. Güneş ışığından uzak tutunuz. Eğer tuzunuzu kendi torbasında saklayacaksanız naylon torbanın ağzını mutlaka kapalı tutunuz.


Unutmayalım; Sağlığımız için her gün 5 gram iyotlu tuz tüketmeliyiz. Çok tuzlu ve salamura besinlerden uzak durmalıyız. İyotlu tuzu yemeğe pişme sırasında değil, ateşten indirildikten sonra veya sofrada yerken eklemeliyiz. Ayrıca iyodun sindirim sistemimizde emilimini  engelleyen karalahana, şalgam, turp gibi besinlerin aşırı tüketiminden de uzak durmalıyız.”




Son Güncelleme: 20.10.2014 12:38
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.