Kanserde ihmal öldürüyor!

Göğüs Kanseri Bilinçlendirme Ayı etkinlikleri kapsamında düzenlenen ‘Meme Kanseri Sempozyumu’ dün Çorum’da...

25 Ekim 2014 Cumartesi 11:08
 Kanserde ihmal öldürüyor!


Göğüs Kanseri Bilinçlendirme Ayı etkinlikleri kapsamında düzenlenen ‘Meme Kanseri Sempozyumu’ dün Çorum’da gerçekleşti. Çorum Halk Sağlığı Müdürlüğü, Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi ile Çorum Eğitim ve Araştırma Hastanesi işbirliğinde organize edilen sempozyumda, toplum sağlığını tehdit eden meme kanseri konusunda bilgiler verildi.


Hitit Üniversitesi Çorum Eğitim ve Araştırma Hastanesi Salonu’nda gerçekleşen programa Vali Ahmet Kara’nın eşi Mesude Kara, Vali Yardımcısı Fikret Zaman, Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mete Dolapçı, Çorum Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Turgay Happani, Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ahmet Barış, Kanser Şube Müdürü Dr. Sevil Dirlik Zaman, Hitit Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yöneticisi Uzm. Dr. A. Fahri Şahin, Çorum Tabip Odası Başkanı Dr. Mustafa Azak, bazı daire amirleri ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, sağlık kurumları yöneticileri ve akademisyenler, kanser hastaları ve yakınları ile çok sayıda öğrenci katıldı. Sağlık çalışanlarının da büyük ilgi gösterdiği programın sunuculuğunu Fatma Yağlı üstlendi. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklâl Marşı’nın okunmasıyla başlayan programa katılanlara, salon girişinde kanserle ilgili bilgilendirici ve bilinçlendirici broşürler ile çiçek hediyele edildi.


‘KANSERİN FARKINDA OLMALIYIZ’


‘Kanserin Farkındayız’ sloganıyla düzenlenen programın açış konuşmasını Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ahmet Barış yaptı. Kanserin halk sağlığını tehdit eden ciddi bir problem olduğunu belirten Ahmet Barış, meme kanserininse Sağlık Bakanlığı tarafından tarama programına alınan 3 hastalık türünden biri olduğunu söyledi. Kadınlarda daha çok görülen meme kanserinin Türkiye’de en yoğun karşılaşılan onkoloji rahatsızlığı türü olduğuna işaret eden Barış, “Her 8 kadından birinin meme kanserine yakalanma riski var” dedi. Kanserin görülme sıklığının hızla arttığını dile getiren Dr. Barış, meme kanserine neden olan etkenlerin başında obezite ve hareketsiz yaşamın geldiğini kaydetti. Erken teşhis edilmesi durumunda meme kanserinin tedavisinin mümkün olduğunu ve hastanın yaşamını sürdürebildiğini vurgulayan Barış, koruyucu sağlık hizmetlerinden de bahsetti. Barış, “Sağlık Bakanlığı, kanser konusundaki tarama hizmetlerini ücretsiz olarak sunuyor. Bu kapsamda halkımıza belirli periyodlarla kanser taraması yaptırmalarını tavsiye ediyoruz” diye konuştu.


‘HASTALIK DEĞİL, İHMAL ÖLDÜRÜR’


Sempozyumun açılışında kürsüye gelen Vali Ahmet Kara’nın eşi Mesude Kara, “Kanser hastalığı değil, teşhis ve tedavi sürecindeki ihmal ölümlere neden oluyor” dedi. Türkiye’de sağlık hizmetleri alanında yaşanan gelişmelere dikkat çeken Mesude Kara, yapılan tüm sağlık yatırımlarına rağmen bazı hastalıkların bireylerin ve toplumun sağlığını tehdit ettiğini söyledi. Kanser konusunda farkındalığın önemini vurgulayan Kara, bilinçlenme ile birlikte tarama ve kontrollerle vahim sonuçların ortadan kalkabileceğini ifade etti. Açış konuşmalarının ardından sırasıyla kürsüye gelen konuşmacılardan Uzm. Dr. A. Fahri Şahin ‘Meme Patolojisi’, Prof. Dr. Mete Dolapçı ‘Meme Kanseri ve Belirtileri’, Dr. Sevil Dirlik Zaman ise ‘KETEM Çalışmaları’ konulu birer sunum yaptı. Sempozyumda yapılan sunumlarda kanserde erken teşhisin hayat kurtardığı vurgulanarak 30-69 yaş aralığındaki kadınların meme ve rahim ağzı kanseri, 50-70 yaş aralığındaki kadınlar ile erkeklerinse bağırsak kanseri taramaları için KETEM’e başvurabilecekleri belirtildi. Kanserin önlenebilir bir hastalık olduğunun dile getirildiği programda, “Güneş ışığının zararlı etkilerinden korunun. Düzenli egzersiz yapın. Yüksek kalorili diyet ve katkı maddelerinden uzak durun. Çalışma ortamındaki zararlı maddelerden sakının. Alkolden uzak durun. Sigara kullanmayın. Anne karnındaki bebeği ilaç, kimyasal madde, toksin ve radyasyondan koruyun. Böcek ilacı ve diğer tarım ilaçlarından uzak durun. Gereksiz radyolojik tetkiklerden ve ilaç kullanımından sakının” önerilerine yer verildi. Geçmişte göğüs kanseri tanısı konulan Mihriban Yıldırım’ın da duygu ve düşüncelerini paylaştığı program, plaket töreni ve kokteyl ile sona erdi.





Kaynak: www.corumhakimiyet.net

Son Güncelleme: 25.10.2014 11:15
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.