Karaman Hoca’nın 'Aşı' yorumu

İslam Hukuku Profesörü ilahiyatçı hemşehrimiz Prof. Dr. Hayrettin Karaman, koronavirüs aşısına ilişkin bir okur sorusuna cevap verdi.

27 Aralık 2020 Pazar 10:59
Karaman Hoca’nın 'Aşı' yorumu

İslam Hukuku Profesörü ilahiyatçı hemşehrimiz Prof. Dr. Hayrettin Karaman, son günlerde gündemdeki sıcaklığını koruyan koronavirüs aşısına ilişkin bir okurunun sorusuna cevap verdi.

İşte o soru ve cevabı:

Soru:

Covid-19 virüsüne karşı yapılacak aşı hakkında yapılan konuşmalar ve özellikle sosyal medyada okuduklarım kafamı iyice karıştırdı. Bu durum karşısında aşıyı yaptırmazsam dini bakımdan sorumlu olur muyum?

Cevap

Dinimizin bütün hükümleri, talimatı, emir ve nehiylerinin faydası, her şeyden müstağni olan Allah Teâlâ için değil, kullar içindir. Dinimize göre kullar şu beş değeri/varlığı koruyacaklardır: Hayat, akıl, din, mal, nesil.

Hayatı ve ölümü yaratan Allah’tır, lakin yine O’nun kanunlarına göre sebep-sonuç ilişkisi vardır. Sonucu belli olan bir sebebi kul gerçekleştirince, ilâhî irade ve kudret devreye girer ve yaratır. Hastalığın da şifanın da sebepleri vardır; bunları uygulamak, ‘hayatı koruma ilkesi gereğince’ dinin emridir. Bir örnek: Cemaatle namaz en önemli ibadetimiz olduğu halde yağmur, çamur, karanlık, soğuk, tehdit ve tehlike, hastalık, hastaya bakma mecburiyeti gibi hayatı ve sağlığı tehdit eden durumlarda namazın evde kılınması istenmiştir. Efendimiz’in (s.a.), ‘Bir yerde bulaşıcı hastalık ortaya çıkarsa, oradakiler başka yere gitmesinler, başka yerlerde olanlar da oraya girmesinler’ buyruğu bir başka örnektir.

Covid-19 virüsü bulaşıcı ve öldürücü bir virüstür, hastalık sebebidir. Bu sebebi ortadan kaldırmak veya etkisini azaltmak mümkün olduğunda bunu gerçekleştirmek dince de gerekli olur ve ihmal edenler hayatı koruma tedbiri almadıkları için sorumlu olurlar.

Anti-viral aşının hem koruyucu hem de yan etkileri bakımından zararsız olduğu konusunda, deneylere dayalı bilimsel raporlar, aşıya karşı olanların argümanlarından daha ziyade ikna edicidir. Hâlihazırda, hayatın normal akışını bozmadan, herkesin uygulayabileceği başka bir korunma imkânı da yoktur.

Aşının kısa vadeli yan etkisi bir günde geçiyor. Uzun vadede olabilir demek bilimsel bir gerçeği ifade etmiyor. Aceleye geldiği konusunda da şu bilgiye ulaştım:

“Aşının güvenilir olup olmadığı sorusu birçok insanın aşıya tereddütle yaklaşmasına neden oluyor. Ancak endişelenmek gerekmiyor. Çünkü aşı geliştiricilerinin kendi güvenlik testlerinin yanı sıra, her ülkenin denetleyici kurumları da aşıları güvenlik ve etkililik testlerinden geçiriyor. Türkiye’de de Covid-19 aşıları Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü ve Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun (TİTCK) incelemesinden geçirilecek. Ancak bu testlerden sonra acil kullanım izni çıkacak. Bilim insanları ve Sağlık Bakanlığı, aşının güvenliği ve etkililiğini, uygulama başladıktan sonra da takip ediyor olacak.”

İşte bu bilgi ve kanaate dayanarak inşallah ben de bu aşıyı yaptıracağım.

Son Güncelleme: 09.11.2021 14:30
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Hocaaaam 2020-12-27 18:46:06

Dini yönünü anladık da. Tıbbi yorumu yapmak düştü. Üstüne vazife olmayan konularda yorum yaparak, dinden kitaptan soğutuyorsun. Uygun olmuyor. Sen kitapta yazanı oku yeter. Din adamına adamına din dışı yorum yapmak yakışmıyor. Müsaade et aşı güvenilirliğini hekimler yapsın.
Kendini küçük düşürdüğün önemli değil ama; vazife yaptığınız makamlar yıpranıyor. Üstüne vazife olmayan yorumları yaptığınızda, insanlar kendini kapatıyor, dinle ilgili söylediklerinize de kapanıyorlar. Sen dinden kitaptan bahset, başka konuları da uzmanları yorumlasın. Yani; din adamı olmak herşeyi bilmek anlamına gelmiyor. Her konuda olur olmaz fetva vermek olmuyor. İnsanları suizana sevk ediyorsun. Dinden kitaptan camiden cemaatten soğutuyorsun insanları. İşine bak, işini yap. Senin bu yazılarını her okuduğumda geriliyorum. Birdaha bu adamı okumayacağım diyorum. Merak ediyorum. Gene ne etti diye, okuyorum. Hep aynı hep aynı.

Misafir Avatar
Oğuz 2020-12-27 19:10:40 @Hocaaaam

Hocaaaam, soruyu sorana cevap vermiş adam. Sen neden bu kadar üzerine alındın? Yazdığın yorumda bile kendinle çelişmişsin be Hocaaaam.

Beğenmedim! (8)
Avatar
Vatandaş 2020-12-27 22:00:57

Diyanet ne ise yarıyor bu memlekette 10vaka varken salgında cami olmaz deyip kapattılar siyasi yönden oy gidiyor cami kapalı olunca fikri oluşunca 30binden fazla vaka varken camiyi kapatamadınız inandiriciliginiz yok malesef fetvayı diyanette vermesin siyasi ayağı olan böyle hocalarda vermesin insanları dinden sogittunuz ne anlarsın sen aşının etkeninden faydasından zararindan

Avatar
Erol 2020-12-30 00:11:30

Aynı kavuncu huyu suyu aynı ya

Avatar
Torpil 2021-01-02 00:39:01

Hocam bi torpilde bize yapta bizde yükselelim

Avatar
Çorumlu 2021-01-03 01:15:02

Sayın Karaman tıp fakültesini ne zaman bitirdiniz.fetva vermediğiniz bir asi kalmıştı

Avatar
Mustafa A 2020-12-27 18:04:16

İnsanoğlu temiz yaratıldığı vücudunu hormonal yiyecek içecek gibi gıdalarla ve fıtri materyaline uygun olmayan cins dışı giyimiyle temizliğini kirletmiştir bu kirlilik gerek duyusal gerek zihinsel yani fikri düşüncevi Gerek kalbi davranışsal ölçekte gerek psikososyal ve ekonomik ölçeklerde insanı müslüman bir kimlik bünyesi olarak el aldığımızda yaş kulvarında zaten kirlenmiştir. Biz böyle bir vücut insanı için dijitalizm konvansiyonel ideolojik baskı sitemi prototipleştirme küreselDüşünceler hümanist değişimler dışında Yönlendirici unsurlar hocalar kitle liderleri iktidar sahipleri vs gibi Kullanılarak algıları kirletilmiş insanları idealize etmeye yelteliniyor bunun ülkemiz Topraklarımızda defalarca yapılan darbe sistemiyle farkı nedir biz insanlar akledebiliyor sorgulayabiliyor eleştirebiliyor düşünebiliyor fikredebiliyor hissi dünyamızı kullanabiliyorken doğruyu yanlışı ayıramayacak kadar algımıza diktalı mesajlar göndermeyiniz dijitalizmi reddediyoruz 5G yi reddediyoruz Her ne surette olursa olsun baskıcı ideolojik dayatmaları reddediyoruz yapay zeka ile yönetilmeyi reddiyoruz prototip modelleme klonlama yapay hücre entegrasyonunu reddediyoruz batıldan gelen bünye yapımızı bozacak Üretilmiş olan virüs Pandemisi kullanılarak İnsanlarda Suni korku kaygı endişe oluşturarak insanların fişlenmesini takip Sistemleriyle takip edilmesini reddediyoruz küresel güçlerin inancımıza imanımıza yön vermesini reddediyoruz.hüküm Allah’ındır

Misafir Avatar
Oğuz 2020-12-27 19:07:11 @Mustafa A

Ey birader okumuşsun da boşa okumuşsun. Mustafa A mısın nesin?
Ne okuduğunu, kafanı ne ile doldurduğunu pek de merak etmiyorum. Laf kalabalığı yaparak güya beynini tatmin etmeye çalışmışsın. Sen yakında Allah korusun Allah'ı da reddedersin bu gidişle. Acizane sana tavsiyem yanlış bildiklerini bir an önce unut. Kafanı gömdüğün o topraktan çıkar, devekuşlarına özenme. Fazla söyleyecek bir şey bulamıyorum. İnşAllah en doğru kaynaktan doldurursun o kafanı.

Beğenmedim! (0)
Avatar
Corum 19 2020-12-28 09:50:52

Muhterem hocam yuzunuzden nur akıyor tabii ki müslümanın kafası karışırsa fetvayı bilim adamlarından değil ulemadan alması munasiptir

Misafir Avatar
doğrucu davut 2020-12-30 00:38:45 @Corum 19

nur mu akıyor...hırsızlık fetvası veren bu adamın yüzünden nur mu akıyor

Beğenmedim! (0)

banner165