Kastamonu'ya yapılıyor, Çorum da faydalanacak

Kastamonu’da kurulacak Atlı Terapi Merkezi'nden Çorum da faydalanacak.

09 Şubat 2020 Pazar 13:06
Kastamonu'ya yapılıyor, Çorum da faydalanacak

Türkiye İstatistik Kurumunun geçtiğimiz yıl verilerine göre Batı Karadeniz'de yüzde 35,1 oranında olan şiddet mağduru kadınlar, Kastamonu’da kurulacak Atlı Terapi Merkezinde rehabilite edilecek. Ayrıca Atlı Terapi Merkezinde bölgede yüzde 40’ın üzerinde bulunan 300 bin engelli vatandaş ile bin gazi de yararlanabilecek. Daday Kaymakamlığı tarafından 4 milyon liralık bütçeyle hayata geçirilecek tesisin bu yılın sonunda tamamlanması planlanıyor.


Daday Kaymakamlığı ile Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı’na (KUZKA) sunulan Atlı Terapi Merkezi projesinin onaylanmasının ardından ihale çalışmaları başladı. Daday ilçesine 4 milyon TL’ye mal olacak Daday Atlı Terapi Merkezi ve Model Binicilik Merkezi bu ay ihale edilecek. Bölgenin ekonomik potansiyelinin değere dönüştürülmesi ve sosyal refahın arttırılmasının amaçlandığı projeden şiddet gören kadınlar, engelli bireyler ve gaziler yararlanabilecek. Ayrıca tesis hayata geçirildiğinde Kastamonu’nun yanı sıra Sinop, Çankırı, Çorum, Karabük ve Bartın illeri de yararlanabilecek.
ENGELLİ VE GAZİLER YARARLANACAK
Kastamonu’da hayata geçirilecek Daday Atlı Terapi Merkezi ve Model Binicilik Tesisi tamamlandığında tam donanımlı tek tesis olacak. Bu tesisten Kastamonu’dan 22 bin, Karabük’ten 8 bin 500, Sinop’tan 8 bin 800, Çankırı’dan 9 bin 500, Bartın’dan 11 bin 900 ve Çorum’dan 30 bin yüzde 40’ın üzerinde engelli bireyler yararlanacak.


Ayrıca Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının 2019 yılı verilerine göre Bartın’dan 113, Çankırı’dan 106, Çorum’dan 278, Karabük’ten 171, Kastamonu’dan 198 ve Sinop’tan 100 gazi de yararlanacak.
Bunun yanı sıra TÜİK verilerine göre Batı Karadeniz'de aile içi şiddete maruz kalan yüzde 35,1 oranında başta kadınlar ve çocuklar olmak üzere vatandaşlar da yararlanacak.
4 MİLYON SERMAYELİ PROJE
4 milyon lira sermayeli Daday Atlı Terapi Merkezi ve Modern Binicilik Tesisinin KUZKA’dan yüzde 75 destek aldığını belirten Daday Kaymakamı Kemal Balaban, “İçişleri Bakanlığımızca yurt dışı stajı kapsamında Fransa’nın Paris vilayetinde bulunan Sorbonne Üniversitesi’nde 8 ay eğitim aldım. Bu eğitimler kapsamında çeşitli ülkeleri ziyaret ettik. Almanya’da gördüğüm bu proje üzerine Daday’da görev yapmaya başladıktan sonra burada da yapmak istedim. Daday ilçemiz, at çiftlikleriyle meşhur bir yer. Bu yüzden Daday’da Atlı Terapi Merkezi ve Modern Binicilik Tesisinin yakışacağını düşündüm. Bunun üzerine Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansına (KUZKA) 4 milyon TL sermayeli bir proje başvurusunda bulundum. Projemiz en yüksek oran olan yüzde 75 destekle kabul edildi. Projemizin en büyük ortağı Kastamonu Valimiz Yaşar Karadeniz’dir. Sayın Valimiz, projede bize her türlü gereken desteği sağladı” dedi.
SAĞLIK TURİZMİNE KATKI
Daday Atlı Terapi Merkezinin Kastamonu’ya sağlık turizmine de katkı sağladığını söyleyen Balaban, “Projemiz her türlü engellilerle özel eğitimli öğrencilerin yararlanabileceği, gazilerimizin yararlanabileceği, ayrıca şiddete maruz kalan bireylerin de yararlanabileceği bir projedir. Bir anlamda da Kastamonu’ya sağlık turizmini sağlama noktasında da çok önemli bir proje olduğunu düşünüyoruz. Çünkü Kastamonu’muzda sağlık turizmi kapsamında herhangi bir tesis bulunmamaktadır. Burada Meslek Yüksek Okulumuzda At Antrenörlüğü alanında eğitim gören öğrencilerimizin de staj yapma olanağına sahip bir proje olma niteliği de taşıyor” diye konuşu.
ŞİDDET GÖREN KADINLAR REHABİLİTE EDİLECEK
Daday Atlı Terapi Merkezi ve Modern Binicilik Tesisinde Batı Karadeniz bölgesinde şiddet gören başta kadınlar ve çocuklar olmak üzere şiddet gören vatandaşların rehabilite edileceğini aktaran Kaymakam Balaban, “Daday Atlı Terapi Merkezi ve Modern Binicilik Tesisi projemiz, sadece Daday’a, sadece Kastamonu’ya değil aynı zamanda Çankırı, Çorum, Sinop, Samsun, Karabük ve Bartın illerine de hitap edecek bir bölgesel projedir. Bu proje hayata geçirildiğinde yaklaşık 300 bin engelli bireyimize, bölgede bulunan bin gazimize ve kadına yönelik şiddet konusunda sıkıntı yaşayan bireylerimize hizmet verecek bir proje olacaktır. Buna göre Türkiye İstatistik Kurumu verilerinden aldığımız rakamlara göre yüzde 35,1 oranında kadına şiddet eğiliminin yüksek olduğu bir bölgede yaşıyoruz. Ayrıca bu 300 bin rakamı sadece kanuni noktada yüzde 40’ın üzerinde olan engellilerin olduğu düşünülürse aslında 300 binin üzerinde engelli bireye hitap edecek bir proje noktasındadır” şeklinde konuştu.
Balaban, şöyle konuştu:
“İçişleri Bakanlığımız kadına şiddet konusunda kapsamlı çalışmalar yapıyor. Bu kapsamda da Atlı Terapi Merkezi ve Modern Binicilik Tesisi isimli projemiz kadına şiddetin azaltılması noktasında da özgüven eksikliği yaşayan bireylerin özgüvenini kazanmasında önemli bir etkiye sahip olacağına inanıyorum.”
Tesisin aynı zamanda sosyal bir proje olduğunu da vurgulayan Balaban, şunları söyledi: “Bu projeyle biz hem ilçemizin gelişmesine hem kalkınmasına hem sağlık sektörüne sağlık turizmi kapsamında bir proje kazandırmak, ayrıca bunun yanı sıra sosyal bir proje olduğunu da dile getirebiliriz. Yani sağlık turizmi kapsamında sosyal özelliğe sahip sosyal devlet olmanın gereğini de yerine getirme noktasında önemli bir proje olduğunu düşünüyoruz. Ben Daday’a ilk geldiğimde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfımızın dosyalarını incelediğimizde mental engelliliğin burada çok olduğunu gördüm. Engelli bireylerimizi de bu kapsamda destek olmak açısından ne kadar sağlık turizmi kapsamına ifade edilen bir proje olsa da sosyal yönü de ağır olan bir proje. Biz bunun ilerleyen aşamasında Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığıyla irtibata geçerek engelli bireylerin projeden yararlanması noktasında aynı ilaç katılım payına benzer bir payın bu tür alanlarda da geçerli olması hususunda girişimlerde bulunacağız.”
TESİS BU YIL SONU TAMAMLANACAK
Tesisin tamamlanmasıyla birlikte ilk etapta 13 kişinin istihdam edileceğini aktaran Daday Kaymakamı Balaban, şunları kaydetti:
“Şubat ayında inşallah projeyi ihale edip KUZKA’nın satın alma rehberi kapsamında değerlendirildikten sonra Mart ayında yer teslimi yapmayı planlıyoruz. Kasım veya Aralık ayında da projeyi tamamlamayı istiyoruz. Türkiye’de olmayan Atçılık ve Binicilik Meslek Lisesi noktasında da çeşitli girişimlerimiz oldu. Bu konuda Milli Eğitim Müdürlüğümüz de gerekli çalışmaları yapmaktadır.”
İHA

 

Son Güncelleme: 11.02.2020 18:15
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Eğitimci 2020-02-09 15:06:29

Bu uyğulama neden çorum değil de Kastomonu/Daday bizim binicilik tesisimiz de hazır.

Avatar
He he 2020-02-09 23:04:47

Çorumluyla Geçin dalganızı

Avatar
Çorumlu seçmen 2020-02-10 01:24:31

Çorum'un kaderi oldu bu hükümet döneminde komşuda yapılandan istifade etmek, hava alanlarından da öyle yapıyoruz zaten, gelin bu hükümete artık oy vermeyelim. Yetti canımıza.

Avatar
Kinnan 2020-02-09 20:03:10

Zamanında Mecmis toplantısında katip üye vardı Üzeyur Esenkaya kadın sığınma evi için teklif vermişti. Bırakın ilçeyi ilimize bile yapılamıyor Ne diyelim. Keşke üzeyir beyin istidiği ılsaydı da ilimizde nereye yapılırsa yapılsa idi.

Avatar
Öz çorumlu 2020-02-11 00:08:01

AKP bitiyorsun çorumda demedi deme Erolunan Sami el ele bide milletvekilinden çok herşeyde benzeyen uğuz bittiniz akp nin pilini bitirdiniz yeminle etrafımda en az 20 kişi var daha önce bunlara oy veren birdahaki sefere elim kırılsın verirsem diyen

Avatar
Erol 2020-02-11 05:44:02

Depremle ilgili yatırım yapmanıza çün rant meselesi hangi müteahitler üzeride cepler dolacak yine Allahım bunlar enkısa zamanda kökü kaybolur ınşaAllah yeter artık insanları çöplerden yiyecek toplamaya muhtaç bıraktılar

Avatar
Bekir 2020-02-14 01:19:38

Komşuda pişer, Çorum'a da düşer, bu hükümetin Çorum havaalanı politikası.