KETEM’de yeni düzenlemeler

Çorum’da kanserle mücadele çalışmaları kapsamında hizmet veren Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM), hastalara daha kolay ve hızlı hizmet verebilmek için faaliyetlerini tek çatı altında topladı.

03 Temmuz 2013 Çarşamba 17:50
 KETEM’de yeni düzenlemeler


Bu amaçla, daha önce Hitit Üniversitesi Çorum Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde bulunan mamografi cihazının KETEM hizmet binasına taşınmasıyla, anında mamografi çekimi imkânı sağlanmış oldu. H.Ü. Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin katkılarıyla hazırlanan yeni mamografi ünitesi, KETEM binası içerisinde hizmet verecek.

Eğitim yoluyla toplumun kanser konusunda farkındalığını artırmak, kanserde erken teşhis ve taramayı yaygınlaştırmak, kanser kontrolünde yeni modeller oluşturmak, önlenebilir kanserleri toplumdan yok etmek, taranabilir kanserler ölümlerini azaltmak amacıyla kurulan KETEM, Çorum’daki faaliyetine 2007 yılında başladı. Şu anda Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Programlar ve Kanser Birimi bünyesinde çalışmalarına devam ediyor. 

‘Erken teşhis hayat kurtarır’ prensibiyle yola çıkan İl Halk Sağlığı Müdürlüğü KETEM’in en önemli amacının, toplumda kanser konusunda farkındalık yaratmak, yüz yüze eğitimlerle kişileri korunma yöntemleri ve tarama programları hakkında bilgilendirmek olduğu belirtildi. 

Konuyla ilgili Halk Sağlığı Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, şu bilgiler verildi;

“Meme, serviks (rahim ağzı) ve kolorektal (kalınbağırsak) kanserler ile ilgili tarama programlarını yürüten birimin hedefi, ilimiz risk grubundaki 40-69 yaş arası bayanların yüzde 70'inin kanser taramadan geçirilmesidir. Birimde, kanserden korunma ve tarama yöntemleri hakkında özel eğitimli pratisyen hekimler, konsülte uzman hekimler, hemşire, ebe, röntgen ve laboratuar teknisyeni ile tıbbi teknologlar görev yapmaktadır. Kanserle mücadeleye gönül vermiş olan personeller bu eğitimlerin yanı sıra aynı zamanda kişilerarası iletişim ve sağlık eğitmenliği konusunda da özel olarak eğitilmektedirler. KETEM’de yürütülen hizmetlerin tamamı ücretsizdir.

KETEM’DE VERİLEN HİZMETLER

Meme Kanseri Tarama (40-69 yaş), Serviks (rahim ağzı) Kanseri Taraması (30-65 yaş), Kolo-Rektal (kalın bağırsak) Kanser Taraması (50-69 yaş), sağlık personeline ve halka, kanser konusunda bilgilendirme ve bilinçlendirmeye yönelik eğitimler düzenlenmesi, tanımlanmış risk gruplarına, oluşturulmuş tarama standartları doğrultusunda yapılacak toplum tabanlı tarama programlarıyla erken dönemde tanı konulması ve kanser tanısı konan hastalara gerekli tıbbi yönlendirme yapılıp tedavi merkezlerine sevk edilmesi, hasta takip ve değerlendirmelerinin yapılması, olanaklar ölçüsünde sosyal, ruhsal ve tıbbi destek sağlanması.




Son Güncelleme: 03.07.2013 17:53
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.