Lösemi (Kan Kanseri) Hastalığı Nedir?

İl Sağlık Müdürlüğü ‘2- 8 Kasım Lösemili Çocuklar Haftası’ nedeniyle, lösemi hastalığı ile ilgili bilgiler verdi.

03 Kasım 2014 Pazartesi 15:36
Lösemi (Kan Kanseri) Hastalığı Nedir?

İl Sağlık Müdürlüğü ‘2- 8 Kasım Lösemili Çocuklar Haftası’ nedeniyle, lösemi hastalığı ile ilgili bilgiler verdi.

İşte o yazı;

“Kanın yapım yeri kemik iliğidir. Kemik iliğinin içerisindeki kök hücreler, kendilerine benzer hücre oluşturur ve çoğalarak kana geçerler. Bu hücrelerdeki bozulmalar kan kanseri (lösemi)hastalığa neden olur. Enfeksiyon, ilaç, vücuda giren bir kimyasal madde, beslenme ve genetik yatkınlıklar gibi çevresel etkenler hastalığın ortaya çıkışında büyük rol oynamaktadır.Türkiye'de her yıl 16 yaşın altında 1200-1500 yeni lösemili çocuk vakası bildirilmektedir.

Çocuklarda lösemi hastalığının belirtileri:

* Ateş,

İştahsızlık

Kansızlık

Zayıflama

Bacaklarda kemik ağrıları

Cilt altında kanamaları

(kırmızı noktalar veya morarmalar)

Burun ve dişeti kanamaları,

ilk gözlenen bulgulardır. Ayrıca yayıldığı organlara ait belirtiler, örneğin baş ağrısı, kusma, karın ağrısı, görme bozuklukları önem taşıyabilir. Bu yakınmalarla müracaat ettikleri çocuk hematoloji (kan hastalıkları) uzmanlarınca yapılan muayenede çoğunlukla karaciğer ve dalak


büyümesi, lenf bezlerinde genişleme tespit edilebilir. Yapılan kan, kemik iliği, hücre tipini belirleme ve genetik tetkikler sonucu kesin tanı konulabilir. Tanıdaki ayrıntılı testler genellikle lösemi tiplerini, tedavi prensiplerini belirlemede yardımcı olacaktır.


Eğer çocuğunuzda yukarıda yazılan ilk belirtiler bulunmakta ise vakit kaybetmeden hemen hekime başvurmanız gerekmektedir.


Tedavi:


Tedavi öncelikle genel durumun düzeltilmesi yöntemleri ile başlar. Bu safhada kan veya kanın içindeki özel hücrelerini donörlerden (gönüllü kan verici kişi) alınarak lösemili hastaya verilir. Kemoterapi ile desteklenen tedavi kötü hücrelerin yanında faydalı hücrelerin de yok olmasına neden olmaktadır. Bu nedenle, çocuklarımızın saçları dökülmekte, ağızlarında yaralar açılmakta, halsizleşmekte, vücutları enfeksiyonlara karşı koruyan savunma hücreleri de zarar görmektedir. Savunma mekanizmaların yıkılması sonucu en ufak bir mikrop, hastalık etkeni dahi tüm vücuda yayılıp ağır ateşli enfeksiyonlara neden olmaktadır. Bu nedenle lösemili çocuklarımız etraflarındaki insanlardan, havadan, sudan mikrop almamak ve korunmak için maske takmaktadırlar.


Hasta çocukların ve ailelerin hastalık hakkında bilgilendirilmesi, löseminin umutsuz değil, tersine iyi bir tedavi ve moral desteği ile lösemide %85'lere varan oranda iyileşmenin sağlandığının açıklanması tedavinin bir sonraki basamağıdır


Lösemiden korunma yolları:


Büyüme çağındaki, beyin ve vücut gelişimlerinin en hızlı ilerlediği çocukların beslenmeleri büyük önem taşımaktadır. Çocuklar kanser yapıcı maddelerden uzak tutulmalı ve organik gıdalarla beslenmelidir.


Lösemili Çocukların ve Ailelerin Problemleri:


*Okuldan uzak kalmak

*Arkadaşları tarafından dışlanmak

*Kan bulamamak

*Toplumun bu çocukların iyileşme şansının olmadığını düşünmesi

*Maske yüzünden hastalığın bulaşıcı olduğunu düşünmesi

*Çocukların sosyal etkinliklere katılamamaları (Sinema,tiyatro)

*Çocukların sevdikleri yiyeceklerden uzak durma zorunluluğu

*Hastanede çocuklarına refakat etmek isteyen ailelerin iş yerinden çok sık izin almaları sonucu işlerine son verilmesi

Toplumca lösemili çocuklarımıza ve ailelerine bu zorlu hastalığı yenmede destek olmalıyız.


Unutmayalım ki lösemi bulaşıcı bir hastalık değildir. Hastalığın gereği, lösemili çocukların enfeksiyondan korunması için maske takması gereklidir.”




Son Güncelleme: 03.11.2014 20:20
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner165