‘Meme kanseri yaşamı tehdit etmeye devam ediyor’

Halk Sağlığı Müdürlüğü Ekim Ayı “Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı” ile ilgili bilgilendirme yaptı.

15 Ekim 2014 Çarşamba 16:43
 ‘Meme kanseri yaşamı tehdit etmeye devam ediyor’


Halk Sağlığı Müdürlüğü Ekim Ayı “Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı” ile ilgili bilgilendirme yaptı.


İşte o açıklama;


“Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı”


Ekim Ayı Dünya Sağlık Örgütü tarafından “Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı” olarak belirlenmiştir. Toplumun meme kanseri konusunda duyarlılığının artmasına rağmen, meme kanseri toplumda yaşamı tehdit etmeye devam etmektedir. Bu tehdidin azaltılmasında atılacak adımlardan biri de; kişilerin kendi sağlık sorumluluklarını taşımaya başlaması, her toplumun kendi içinde meme kanseri riskini ortaya koyması, risk gruplarını belirlenmesi (kanser kayıtlarının düzenli yapılması ile sağlanacaktır) ve tarama programlarının yaygınlaştırılması ile mümkün olacaktır. Kanserle Savaş Dairesi Başkanlığı tarafından 2004 Yılından beri Ekim ayında  “Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı “ etkinlikleri düzenlenmektedir.


Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi Başkanlığı tarama programlarıyla,  kanseri erken evrede yakalayamaya ve kanserden ölümleri en aza indirmeye çalışmaktadır.


Taramada amaç: Hastalığın gelişmesini engellemek, ertelemek ya da hastalığın sonuçları ortaya çıkmadan önlem almaktır.


Meme kanserinde erken tanı için temelde önerilen, birbirini tamamlayan üç yöntem vardır:


Kendi Kendine Meme Muayenesi (KKMM)


Klinik Muayene

Mamografi

1- KENDİ KENDİNE MEME MUAYENESİ (KKMM): Kadınların; kendi vücudunun sorumluluğunu alması, kendi anatomik yapısını tanıması ve değişiklikleri erken dönemde fark edebilmesi için;


20 yaşından sonra her kadının;


Adet kanaması görüyorsa, adetin ilk günü itibariyle 7-10 günler arasında bir gün,

Adet kanaması görmüyor ise akılda kalması için her ayın belli bir gününü seçerek kendi kendine meme muayenesi (KKMM)  yapması gerekir.

Meme kanserinin yaklaşık % 90 ‘ı hastaların kendileri tarafından belirlenmektedir. Yapılan çalışmalarda KKMM ( Kendi Kendine Meme Muayenesi)  ile bir toplumda meme kanseri evresinin düşeceği, yaşam süresinin ve sürecinin olumlu yönde etkileneceği bildirilmiştir.

2-KLİNİK MUAYENE (Hekim Muayenesi) : Klinik meme muayenesi kadınların düzenli sağlık kontrollerinin bir parçası olmalıdır.


Şikâyeti olmasa bile;


20 yaşından itibaren her kadının 2-3 yılda 1,

40 yaşından sonra yılda bir hekime klinik meme muayenesi yaptırması gerekmektedir.

3-MAMOGRAFİ: Meme kanserinin erken teşhisi, yani kitle 1 cm’den küçükken mamografi ile yapılabilir. Bu nedenle düzenli mamografi çektirmek önemlidir. 40-69 yaş arası her kadının 2 yılda bir mamografi çektirmesi gerekmektedir. Yakın aile bireyleri meme kanserine yakalanmış ya da başka etkenlerle riskli grupta bulunan kadınlara ise doktorun belirleyeceği yaş ve sıklıkta mamografi çektirilmesi gerekmektedir.

MEME KANSERİNDE RİSK FAKTÖRLERİ


Meme kanserinin kesin nedeni bilinmemekle birlikte, hastalığın ortaya çıkmasında bazı risk faktörlerinin olduğu düşünülmektedir. Meme kanserinde genetik, çevresel hormonal, sosyo-psikolojik etkenlerin rol aldığı kabul edilmektedir. Evlilik ve doğum yaşının gecikmesi, doğurganlığın azalması, stres, yaşam koşullarının güçleşmesi, kontrolsüz ve uzun süreli hormon kullanılması, çevre kirliliği ve dengesiz beslenme, kilo fazlalığı, fiziksel aktivite yetersizliği, küçük yaşlarda farklı nedenlerle özellikle göğüs bölümüne radyasyon alınması meme kanseri riskini artıran durumlardır.      


İlimizde, Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezinde (KETEM), Ulusal Meme Kanseri tarama standartları çerçevesinde 40-69 yaş arası kadınlara 2 (iki) yılda bir ücretsiz Mamografi yapılmaktadır. Ayrıca Serviks (Rahim Ağzı) kanser taraması için 30-65 yaş aralığındaki kadınlar, 5 (beş) yılda bir kez HPV-DNA ve Pap-smear testi ile, Kolerektal Kanser Tarama Programı kapsamında 50-70 yaş arası kadın ve erkeklerde 2 (iki) yılda bir kez Gaitada (dışkıda) gizli kan testi ile kanser taramaları yapılmaktadır.


Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı etkinlikleri çerçevesinde; 13 Ekim 2014 Pazartesi günü, Halk Sağlığı Müdürlüğü önünden Hürriyet Parkı istikametinde “Yürüyorum Kanseri Yeniyorum” temalı yürüyüş düzenlenmiştir.


Ayrıca Hitit Üniversitesi Rektörlüğü tarafından, Meme Kanseri ile ilgili ekim ayı sonunda sempozyum planlanmaktadır.


Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar, Programlar ve Kanser Şube Müdürlüğü, Toplum Sağlığı Merkezleri KETEM‘le işbirliği içerisinde çeşitli etkinliklerle, “Halk eğitimi”, “Hizmet İçi Eğitim” ve “Sempozyum”larla  halkı bilinçlendirmek için çalışmalarını sürdürecektir.




Son Güncelleme: 15.10.2014 16:46
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.