Meme kanserine dikkat çektiler

Halk Sağlığı Müdürlüğü “Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı” nedeniyle bilgilendirme yaptı. Erken teşhisin hayat kurtardığı belirtilen açıklamada...

09 Ekim 2013 Çarşamba 19:39
Meme kanserine dikkat çektiler


Halk Sağlığı Müdürlüğü “Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı”  nedeniyle bilgilendirme yaptı. Erken teşhisin hayat kurtardığı belirtilen açıklamada, meme kanserine riskine karşın kadınların yapması gerekenler hatırlatıldı.

İşte o yazı;

Dünyadaki her 9 kadından birinin meme kanseri tehdidi altında olduğunu biliyor muydunuz? Avrupa'da her yıl yaklaşık bir milyon kadın meme kanseri nedeni ile tedavi görüyor. Dünyada her 3 dakikada bir kadın bu hastalığa yakalanıyor. Ve ne yazık ki, her 11 dakikada bir kadın, bu yüzden hayatını kaybediyor.

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de meme kanseri konusunda toplumumuzu bilinçlendirmek ve farkındalık oluşturmak amacı ile Ekim ayında, “Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı” olarak faaliyetlerde ve tanıtımlarda bulunmaktayız. 

Meme kanseri; özellikle kadınlarda görülen, meme hücrelerinin anormal derecede çoğalması ve kontrolsüz büyümesi ile gelişebilen bir kanser türüdür. Yaş ilerledikçe meme kanser riski artmaktadır. Meme kanserinde en önemli risk faktörü kadın olmaktır.

Özellikle kadınlık hormonu olarak da bilinen östrojene maruz kalınma sürenin uzun olması meme kanseri riskini yükseltmektedir. 12 yaşından önce adet görme, 55 yaşından geç menopoza girme östrojen hormonuna maruz kalma süresini artırmaktadır

Hiç hamile kalmamış kişiler için de risk mevcuttur. Doğurganlık çağında doğum kontrol hapları kullanmak, özellikle bu kullanımların 5 yılı geçmesi riski artırır. Menopoz sonrası şikayetlerini gidermek için uygulanan hormon tedavisinin içinde de östrojen hormonu bulunmaktadır. Bunun için bu hormonların da 5 yıldan fazla alınması meme kanseri gelişme riskini artırabilmektedir.

Özellikle kadınlarda rastlanan meme kanseri nadir de olsa erkeklerde de kendini gösterebilmektedir. Yaklaşık olarak her 100 meme kanserinin 1'i erkeklerde görülmektedir. Kadınlardaki belirti ve bulgular ile aynı olmakla beraber; bu konunun farkında olunmaması nedeni ile erkeklerde meme kanseri genellikle ileri evrede tanı konulmaktadır.

Fazla Kilolar ve Hareketsizliğe Dikkat!

Meme kanseri %5 oranında kalıtsal nedenlere dayanabilmektedir. Ailesinde, birinci dereceden akrabalarında meme kanseri olan kişiler risk altındadır. Bunun dışında alkol kullanmak, düzensiz ve dengesiz beslenme, kilo fazlalığı, fiziksel aktivite yetersizliği meme kanseri riskini artıran durumlardır. Küçük yaşlarda farklı nedenlerle, özellikle göğüs bölümüne radyasyon alınması da meme kanseri olasılığını artırmaktadır.

Meme kanserine karşı önlem almanın birinci koşulu, kişinin memesini tanımasıdır. Meme nasıl bir organdır, nasıl muayene yapılır, hangi dönemde memede değişiklikler olur, memenin normal yapısı nasıldır, öncelikle bunları bilmek gerekir. Kişi ancak memesinin normal halini bilirse, anormal bir şey olduğunda fark edebilir. Memenin normal hali ancak kendi kendine yapılacak aylık muayenelerle öğrenilebilir.


Kendi Kendine Meme Muayenesi Hayat Kurtarır         


Meme kanseri  Erken teşhis edildiğinde %90 kesin şifa sağlanır. Erken teşhis ise ancak düzenli kontrollerle sağlanabilir. Kadınlar 20 yaşından itibaren her ay adetleri bitiminde kendilerini muayene etmelidirler. Meme de ele gelen bir kitle, hissedilen bir sertlik, derisinde meydana gelen değişiklikler, meme başında akıntı veya kaşıntı, kırmızı renk yaralar, memede şekil olarak büyüme, aşırı hassasiyet, kırmızılıkların ve iltihabi bir görüntünün olması meme kanserine işaret edebilmektedir.

Meme kanserinin erken teşhisi yani 1 cm den küçükken teşhisi ancak mamografi ile yapılabilir. Bu nedenle düzenli mamografi çektirmek çok önemlidir. Mümkünse mamografinin ultrason ile desteklenmesi uygun olur, çünkü bazı patolojiler ultrason ile daha iyi görülürler.
Meme kanseri riski taşımayanlarda ilk mamografi ve ultrason 35 yaşında yapılır, her şey yolundaysa 40 yaşına kadar herhangi bir şikayet olmadıkça tetkik yapılmaz.40 yaşından itibaren rutin olarak 18 ayda bir mamografi ve ultrason yapılmalıdır. Eğer kadın meme kanseri riski taşıyorsa daha erken takibe başlamalıdır ve takipler daha sık yapılmalıdır. En doğrusu riskin durumuna göre doktor tarafından bir takip programı oluşturulmasıdır.


Erken Evrede Yakalanan Tedavide Başarı Şansı Yüksek

Erken dönemde saptanan durumlarda cerrahi tedavi uygulanabilmektedir. Daha ileri aşamalarda ise radyoterapi, kemoterapi gibi diğer tedavi yöntemleri uygulanabilmektedir. Erken dönemde çıkarılan tümör dokusunun daha sonra gelişme riski olmakla birlikte çok azdır.

İllimizde, Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi’nde (KETEM) Ulusal Meme Kanseri Tarama Standartları çerçevesinde 40- 69 yaş arası kadınlara 2 yılda bir   ücretsiz mamografi yapılmaktadır. Ayrıca Serviks (rahim ağzı) kanser taraması için 30-65 yaş aralığındaki kadınlar, 5 yılda bir kez pap smear testi ve kolorektal kanser tarama programı ile 50-70 yaş arası kadın ve erkeklerde yılda bir kez gaitada (dışkıda) gizli kan testi ile taramalar yapılmaktadır.

”KANSERDE ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIR ve TARAMALAR KANSERİ ÖNLER”




Son Güncelleme: 09.10.2013 19:41
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.