Mesane kanseri ameliyatında bir ilk

Çorum’da ileri evre mesane kanseri olan bir hastaya Üroloji Klniği ekibi bir ilki uyguladı.

27 Nisan 2023 Perşembe 12:41
Mesane kanseri ameliyatında bir ilk

Çorum’da ileri evre mesane kanseri olan bir hastaya Prof. Dr. Murat Baykam ve Doç. Dr. Musa Ekici tarafından Trokalepidural kombine anestezi altında (sırttan uyuşturularak), hasta uyutulmadan, uyanık olarak radikal sistoprostatektomi+ilealloop (idrar torbası, prostat, döl yolları, lenf bezlerinin alınması ve bağırsaktan idrar torbası yapılması) cerrahisi uygulandı.

Yapılan açıklamaya göre; Çorum’da yıllardır birçok merkezde olduğu gibi genel anestezi altında (hasta uyutularak) yapılan bu cerrahi ilk kez hasta uyanık haldeyken yapıldı.

Cerrahi ekibin başında bulunan Üroloji Kliniği İdari Sorumlusu ve Anabilim Dalı başkanı Prof. Dr. Murat Baykam yaptığı açıklamada, hastanın daha önce yapılan kapalı ameliyatlarda tümörün mesane kas tabakasına yayılmış olduğunun görülmesi ve mesane içinde çok yaygın olması üzerine bu kararın alındığını, öncesinde hastanın kolon (barsak) kanserinden ameliyat olduğu için operasyonun riskli olduğunu ayrıca, ek hastalıkları olan hastanın genel anestezi almasının çok riskli olacağı düşünüldüğü için Trokal Epidural Kombine Anestezi (sırttan uyuşturularak, ameliyat sırasında ve sonrasında ağrı duymaması için ağrı pompası ile anestezi yönetim şekli) ile uyanık olarak yapılmasına karar verdiklerini söyledi.

Hastanın ameliyat sonrası yoğun bakım ünitesinde kalmasına ihtiyaç duyulmadığından serviste takip edildiğini, ağrısının olmadığını ve şifa ile taburcu edildiğini aktaran Prof. Dr. Murat Baykam, genel anestezi alması riskli olan hastalarda uyutulmadan kombine olarak sırttan uyuşturularak bu türlü büyük cerrahilerin yapılabilmesinin mümkün olduğunu vurgulandı.

T.C Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi Üroloji Kliniği’nde açık ya da kapalı yöntemlerle birçok kanser cerrahisinin başarılı bir şekilde yapıldığına dikkat çeken Prof. Dr. Baykam, özellikle kanser cerrahilerinin multidisipliner bir yaklaşım ile yapılmasının önemliolduğunu vurguladı. Baykam, Üroloji ekibine, Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Yalvaç ve Anestezi ekibine, Doç. Dr. Ramazan Topçu ve Genel Cerrahi ekibine katkıları için teşekkür ederken, hastanemizde ileri düzey cerrahi prosedürlerin hayata geçirilebilmesi için gerekli alt yapı ve cihaz imkanlarının tesisinden ötürü Başhekimliğe de teşekkür etti.

Son Güncelleme: 01.05.2023 19:13
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
vatnadaş 2023-04-27 14:24:52

değerli Prof dr. Murat BYAKAN HOcam gerçekten çok değerli bir hekim herkese tavsiye ederim. kendi alanın ve insani değerleri çok gelişmiş başarılar diliyorum hocam

Avatar
Çorumlu 2023-04-27 14:49:18

Doktorların Allahım yokluklarını göstermesin Güçlerini kuvvetlerini artırsın